HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

A Battleaxe hadművelet, Rapid Fire kampány 5.rész

2011.05.22. 11:56 janos900

A tízedik körre a britek áttörték a Halfaya hágó védelmét, a Matildák Qalala alá értek, a német lángszórósokat elsöpörte a brit nehéztüzérség. A qalala-i védőállásokban nem maradt túlélő. A brit Negyedik Páncélos Brigád Fort Capuzzo falai előtt foglalt állást, a két támadóék egyesült az összes Matilda tank egy ponton összpontosult. A 208-as ponton a nemzetközösségi gyalogság beásta magát, a brit erők készen várták a beérkező Német Afrika Hadtest két hadosztályát.

Az olasz erők egyedül maradtak, Mussaidban és Fort Capuzzoban, összesen volt két páncéltörő fegyver, ami közelről hatos dobással tudott volna valamit ártani a brit nehéztankoknak. Azoknak viszont csak egy-egy géppuskájuk volt, ami szintén majdnem hatástalan a beásott gyalogság ellen, ugyancsak hatost kell dobni a találathoz. A Matildák nem tudtak közel jönni, mert elfogyott a támogató gyalogság, így messziről géppuskáztak, az olaszokkal meg nem tudtam kijönni a fedezékből, mert nem volt páncélos támogatásuk, meg fegyverük a tankok ellen.

Aztán megérkeztek a német tankok! Fort Capuzzo mindkét oldalán belépett a német 15. páncélos hadosztály. Jobbról három Panzer III., két Panzer II. és három felderítő páncélautó, valamint két Panzer IV. Balról három Panzer III. egy Panzer II., valamint egy 88mm-es ágyú! Parázs tűzharc vette kezdetét, az erőd minkét oldalán. A baloldalon, érkező német tankokat és a 88-as ágyút én irányítottam, mert a jobb szárnyon vártuk az 5. Könnyű Hadosztályt és így gyakorlatilag két párhuzamos csatát vívtunk párban. A 88-as ágyú egyből elsődleges célponttá vált, egy lövést sikerült csak leadni vele, az is mellé ment, viszont amíg a löveg lekötötte a Matildákat, addig a Panzerek kilőtték a tarackkal felszerelt Matildát.

Fort Capuzzo védőivel közben a jobb oldali tankcsatát támogattam, sikerült is kilőni egy brit páncélautót. Majd az erődben állomásozó ütegem besegítet a beérkező Könnyű Hadosztálynak, akiket a britek páncéltő ágyúkból és Crusader tankokból képzett vonala várt. A britek kétszer lőhettek hála a reserv fire szabálynak, de összesen csak egy könnyű találatot bírtak elérni az egyik páncélautón. A németek ütemesen, ritkították az ágyúk személyzetét, mind a 25 fontos üteg, mind a páncéltörők, kezdték átcsoportosítani a személyzetet, hogy tartani tudják a tűzerejüket.

A parancsnokságom alá rendelt német páncélosokból kilőttek egyet, a morálpróbát elrontottam a maradék három tank megfutott, le a térképről, majd visszajöttek, és hullámzó kölcsönösen eredménytelen tankcsatát vívtam a Matildákkal. Ennek csak az vetett véget, hogy leszállt az éjszaka. A Matildák is visszahúzódtak, a csökkentett látótávolság miatt, meg az én tankjaim is, minden tankom sérült volt, szerencsére volt egy FAMO szerviz teherautóm, így meg tudtam javítani az összes járművem.A Könnyű Hadosztály időközben felmorzsolta a síkságon maradt páncéltörő és egyéb tüzérséget, közepes veszteségeket szenvedve leküzdötte, a Crusader tankokat, majd a dombokon beásott brit gyalogságot elvágva Fort Capuzzo előterébe ért.

Itt került sor a végső mindent eldöntő tankcsatára, az erődből kihoztam a 75mm-es olasz ágyúkat, hogy közvetlen irányzással lőjem a Matildákat, a megjavított Panzer III-asokkal az erőd fala mellett óvatosan előrenyomultam, hogy támogatni tudjam a többi német tankot. Mindenki a látótávolságon (25cm) kívül maradva manőverezett, a britek több helyen felszedték a megmaradt drótakadályokat. Próbáltuk egymást lövésre kényszeríteni, mert a lövést követő körben a látótávolság duplájáról (50cm), is látni és lőni lehetett a lövést leadó tankot. Közben az utolsó olasz egység is beérkezett, így Mussaid védőserege kibővült. A sötétséget és a tankok manőverezését kihasználva a parancsnokságom alá rendelt német utászok, és két olasz század megkezdte az előrenyomulását, mintegy terelve a briteket a megfelelő irányba. Olyan volt az egész, mint egy csoportos orrszarvú vadászat, a hajtók próbálták a "vastagbőrűeket" a vadászok elé terelni.

Végül kirobbant a tűzharc, és vele az utolsó tankcsata. Három körig lőttük egymást, én a parancsnoki Pz II-ön kívül minden tankomat elveszítettem, de az olasz 75mm-es ágyúk kilőttek egy Matildát. A könnyű hadosztály veszített két Pz IV-et, és kilőtt még egy Matildát. Az utolsó két Matilda morálpróbára kényszerült, és megfutott, a két német hadosztály összesen indult húsz tankkal, a végére maradt 2db Pz II. 3db Pz III, és 2db Pz IV. A briteket felmorzsoltuk, feladták a játékot.

Az éjszakai csata nagyon jól működött, rendkívül izgalmas feladat volt egyesíteni a két német alakulatot, hogy ne külön-külön kelljen megütközni a britekkel. A manőverezés az erőd és a műszaki zár között, a tüzérség és a gyalogság pozícióba hozása, egy nagy sakkpartira emlékeztetett. Remek példa volt a Rapid Fire által jól támogatott összfegyvernemi hadviselésre. A játék első tíz körében hatalmas összfegyvernemi csata folyt, a második tíz körben gyakorlatilag a brit gyalogság és tüzérség kikapcsolása miatt, egy nagy nyílt terepen zajló manőverező tankcsatát vívtunk, amely a sötétség beálltával megszakadt, majd egy mindent eldöntő éjszakai tankcsatával végződött, amiben ismét szerepet kapott a gyalogság és a tüzérség is. Összességében nagyon elégedettek voltunk a csatával, de legközelebb a lőszerkészletre vonatkozó szabályokat is alkalmazni kellene, mert az öt lövés tankonként szabály, például nagyban csökkentené a Matildák hatékonyságát, mert vagy a tűzvonalig kellene előrejönni a lőszerszállító teherautóknak, vagy a lassú Matildáknak kellene körökig cammogniuk oda és vissza a lőszerért.

Szólj hozzá!

Címkék: afrika második világháború rapid fire

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr482923335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása