HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Műhely 2011. június 1. rész

2011.06.09. 00:03 janos900

Mint minden wargamer én is állandóan gyűjtöm a figurákat. Ha kell, ha nem, jó lesz az még valamire. Szerencsére, nagyjából ugyanaz a korszak és a méretarány. Csak azok a fránya nemzetek, meg egyenruhák, amik mind-mind tök jól néznek ki. Azoknak nehéz ellenállni de nagyon. Egy ideje már kezdem célirányosan egybe terelni a pénzköltéseim, a festési és a játék időm, meg valami jól használható szabályrendszer se lenne rossz. 

Alapvetően oda lyukadtam ki, hogy 1918 és 1922 közötti periódusban szeretnék játszani és figurákat gyűjteni a 28mm-es méretarányban. Orosz multifunkcionális seregem már van, ugyancsak egy halom Renegade németem, egy nagy adag második világháborús korai brit figurám, és a sorozatos Ebay licitálásaim miatt vannak első világháborús britjeim is. Sikerült betoboroznom klubtagnak az egyik munkatársamat, illetve van egy klubtag, akivel már eleve játszom Orosz Polgárháborús csatákat. Van nyolc féle szabálykönyvem a korszakhoz, sereglisták, szervezeti ábrák és szakirodalom is jócskán.

A dolgaimat rendezgetve, az eddigi játékok tapasztalatai alapján, arra jutottam, hogy a legjobb lesz, ha a skirmish csatákat a Mud and Blood rendszerében játszom, a nagyobb léptékűeket pedig a Rapid Fire alapján, némi házi kiegészítéssel. Mivel a veterán klubtárs Görög- Francia serege nem mindig áll a rendelkezésemre, szükségem van egy új seregre, hogy az újdonsült klubtársammal is tudjak játszani. Ezért hozzáfogtam a két brit seregem átformálásához, a polgárháború alatt brit intervenciós csapatok is harcoltak a vörösök ellen, valamint több ezer komplett brit egyenruhával látták el a Fehér csapatokat, így kis csúsztatással a második világháborús brit figurák lesznek az orosz gyalogság brit egyenruhában. Az első világháborús brit figurák önmagukat fogják alakítani. A nem korhű fegyverrel ellátott figurákat kivontam a hadrendből (PIAT,lángszóró,géppisztoly), a puskás gyalogság, jószerével csak a lőszertartókban és a gázálarc táskában tér el egymástól. Az aknavetők és a géppuska ugyanaz, az egyetlen jól látható baki, a Bren golyószóró, mivel ez későbbi fejlesztés. Ezekből azonban nem kell sok, és amint lehet, lecserélem őket korhűre. Ezzel a lépéssel az RF-hez igazodó sereglista alapján, fel tudok állítani egy brit vezetésű gyalogezredet, amiben egy ütőképes brit és két gyenge orosz zászlóalj lesz.

Az alap gyalogos zászlóaljhoz, szükségem van egy három figurából álló parancsnoki századra, négy egyenként nyolc figurából álló századra, és két géppuskára három-három kezelővel. Mivel az aknavetők még nem voltak alapfelszerelés, a meglévő két 3” aknavetőmet nem osztom be a zászlóaljakhoz, hanem két irányzó figurával egy üteget csinálok belőlük, az ezred parancsnokság alá rendelve. Alapvetően a Great War Miniatures figuráit tervezem használni, de akad azért más gyártó figuráiból is, a festésre várók között. A GWM kínálatában van 1914-es brit blister sorozat, és 1917-18-as is. Az én seregem 1917-20 közötti lesz, de elég sok figura használható számomra a másik sorozatból is.

Az első blister aminek nekikezdtem a Trench Raiders névre hallgat, hat figura akik az éjszakai lövészárok rajtaütésekre vannak felszerelkezve. A második világháborús britjeim között akadt két mesterlövész figura a Black Tree-től, ezeket is melléjük csaptam, mert hasonló a felszerelésük. Így kaptam egy nyolc figurás századot, ebből kettő lehet ezredhez csatolható mesterlövész is. Alapvetően felderítőknek szánom őket, nagyon szép változatos figurák. Az első egy lefűrészelt puskával van felszerelve, a második golyóálló mellényt visel. A harmadik egy ugyancsak barkácsolt rövid puskával van felszerelve, amire még egy szuronyt is csatolt, a másik kezében pedig szögekkel kivert buzogányt tart. A többi a szabvány puskával van felszerelve, két figurán a mellén keresztbe vetett lovassági töltényöv van.

A második blister az 1914-es sorozatból való és tisztek és altisztek vannak benne, alapvetően a háború kezdetén viselt tányérsapkában, ezt később a frontvonalban már nem hordták, felváltotta a középkori angol mintára készült tányérforma acélsisak. Több figura is fegyvertelen ebből a szettből, ezek kiválóak lesznek az ezred parancsnokságot szimbolizáló öt figura egyikének. A karddal előremutató figura lesz az egyik zászlóaljparancsnok. Ez a blister nagyon jó vásár volt az Ebay-en hét fontért kaptam meg egy csomagban tizenkét darab 1914-es német gyalogossal együtt, ezekből majd egy tartalékos század lesz a tervben lévő német seregemhez.

Velük párhuzamosan készül néhány figura az intervenciós játékokhoz, a West Wind-től vettem még annó két négy figurás blistert, az egyikben Miklós cár volt a nejével, és egy fiú és egy lány gyermekével. A másikban egy német tiszt karddal és három nehézfiú volt, ez utóbbiak boxerekkel, forgópisztolyokkal felszerelve. A németek egyenruhája, nem pont korhű, de ügyesen festve testőrkapitány és három testőr lesz belőlük a cár mellé.

 

2 komment

Címkék: műhely első világháború orosz polgárháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr552969480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharmadár, Vihar 2011.06.09. 08:33:45

Nagyon szépek a figurák és a "spórolási" projekt is tetszik. ;)
Gratulálok a toborzáshoz!

janos900 2011.06.10. 00:35:12

Szia

Köszi, remélem tartós klubtag lesz a srác. Igazándiból vétek lenne nem használni ezt a sereget, mert a Crusader figurák nagyon szépek, ugyanaz a stílus, mint a 40K, hősi stílus, csak WW2. Közben felraktam a köv. cikket is. :)
süti beállítások módosítása