HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Műhely 2011. június 2. rész

2011.06.10. 00:17 janos900

Az elmúlt hetekben a blogra és játékra nem nagyon volt időm, de az Ebay ördöge többször is elcsábított, nem hiába becézik nálunk a klubtagok „evilbay”-nak (a gonosz öble). Sorozatos licitálásokat folytattam, első világháborús figurákra. Az emberi butaságnak nincs határa. Vannak, akik képesek a bolti árnál is többet fizetni egy-egy figuráért, de én ezeken csak nevetek.

A Great War Miniatures figuráira vadászom a készülő brit seregemhez, de közben figyelem a WW1 német és az RCW orosz figurákat is a Coplestone Castings-tól. A GWM figurákat hat darabos csomagban 7.5£-ért lehet beszerezni a gyártótól, erre még rájön 10% postaköltség, ez 8.5£, tehát 1.42£ a bolti ára darabjának. Ha egy wargame show-n veszem, az utolsó órában már lehet alkudozni a kereskedőkkel, általában 6.5£-et kérnek a hat darabos blister-ért. Előrendelésben a gyártó 10% kedvezményt ad a show-kon, az ebay-en lehet rendelni 7.5£-ért postaköltség nélkül, egy webshop-ból. Ehhez mérten, rendre látok liciteket ahol 7-8£-ért megy el a blister és még van 2£ postaköltség is. Én a figurák darabjáért adok 1£-ot postaköltséggel együtt, ha megnyerem jó, ha nem úgyis jó.

Egy jól sikerült licitálás után gazdagodtam, további blister-ekkel így most van három gránátos brit figuracsomagom. A csomagokban egyenként, négy figura van, aki kézigránátot hajít, és kettő, aki puskagránáttal lő. Sajnos az egyik figura öntése nagyon pocsékul sikerült a vállára vetett puska, a feje és a sisakja közti részen nincs hézag, egybe van öntve az egész. Három egyforma figurám van a három blister-ből, egyet sikerült lecsiszolnom. A másik kettőről viszont, a jelenlegi szerszámaimmal egy horror eltávolítani a hibás anyagfelesleget, a következő klubnapon magammal viszem őket, hátha valaki megszán és kifúrja nekem az amúgy szuper figurákat. A következő képen az a tizenkét ajándék korai német van, akiket az egyik brit blister-rel kaptam, egy egyet fizet, hármat kap akcióban. Vagyis 7£-ért vettem az új bontatlan brit blister-t, volt hozzá egy ugyancsak bontatlan német gyalogos blister, meg hat darab félig meddig kifestve. Igazán jó ajánlat volt.

Vettem még két brit blister-t amiben egyenként három darab Lewis golyószórós van, valamint három lőszerhordó figura. Az előző három csomaggal összevonva, már majdnem megvan a zászlóalj négy százada, van négy darab golyószórós, négy darab puskagránátos, még 24 puskás figura kell. A gránátot dobó figurákból kijön tizenkét figura, a lőszerhordozókból még hat, még kell melléjük egy hatos csomag puskás gyalogos és már meg is vagyok. A fennmaradó puskagránátos és golyószórós figurák, majd egy későbbi zászlóaljba kerülnek.


Sikerült még szert tennem a híradós blister-re, a sebesült szállítós és az un. karakter csomagra. Ezeket a figurákat alapvetően hangulatnövelő mini diorámákra szánják, én azonban ellopom a Back of Beyond szabálykönyvben olvasott ötletet, és speciális karaktereket gyártok belőlük. A Back of Beyond egy regényes elemekkel megfűszerezett Orosz polgárháborús játék, a színhelye Szibéria, ahol különféle nemzetek és frakciók háborúzgatnak egymással. Van itt minden, kínai hadurak, amerikai régészek, német zsoldosok, fehérek, vörösök, de még mongol hercegnő is. A Copplestone Castings cég gyárt hozzá figurákat, nagyon szépek, nekem is van belőlük az orosz seregben. Ezt a karakter alapú stílust akarom én átültetni az RCW európai hadszíntérre, itt is vannak frakciók, meg seregek bőven, Kozákok, Görögök, Franciák, Ukrán Anarchisták, Finn Jagerek vagy éppen Kornyilov féle Sokk Hadosztály. A Rapid Fire-ban az emelt szintű szabályokban, is van szanitéc meg mesterlövész, ezt tovább lehet fejleszteni gond nélkül, hogy az egyelőre, alapvetően gyalogos seregeinket színesebbé tegyük. 

A sebesült blisterben van egy térdelő-guggoló szanitéc meg egy hordágyvivő figura, őket szanitécnek fogom használni, a szivarozó sebesült és az éppen homlokon talált figura is kap feladatot: Járóképes sebesült, ha a zászlóalj elveszít tizenöt figurát, levesszük a Járóképes sebesült figurát, dobunk egy K6-ot, és annyi darab figura kerül vissza a Parancsnok mellé, ahányat dobtunk. A járóképes sebesült, csak egyszer használható. A két maradék elesett figura öt-öt veszteséget szimbolizál, ezeket a zászlóaljparancsnok mellé kell felhelyezni, húsz figura után van morálpróba, tehát négy veszteségjelző figura után.

A híradós blister az egyik kedvencem, a távcsöves figura lesz az aknavetőim tüzérségi megfigyelője, a zászlóval jelző figurával közösen. A szabályok szerint létezik fixen letelepített megfigyelő is, telefonvonallal, de ezek nem változtathatnak helyet a játék során, ilyenkor lecserélem a zászlós figurát a telefonosra. A postagalambos figurához is lesz szabály valószínűleg egyszeri tüzérségi támogatást lehet majd kérni vele. Az utolsó jegyzetelő figurát egy Flames of War talpra ragasztottam a csomagjával együtt, ez gyakorlatilag egy lőszeres ládákra terített térkép, iránytűvel és bögrével a tetején. Nagyon hangulatos, valószínűleg az ezred parancsnokság része lesz. 

A karakter blister ékköve a motoros futár, hozzá majd megnövelt parancsnoki hatótáv jár, a mesterlövész funkciója adott, a futballozó figurához valami egyszer használatos morál bonuszt adok, a két maradék karakter szintén az ezred parancsnokság sorait erősíti majd. Ha még beszerzem az 1917-18-as tiszti és altiszti blistert, valamint a felsőbb parancsnoki csomagot is, lesz vagy húsz féle tiszt figurám, ezekre kell majd kiötölnöm valami jóféle rendszert, mondjuk különböző tulajdonságú parancsnokok, vezérkari tisztek, fegyvernemi összekötők stb.

Közben elkészültem a füvezéssel, vagyis az oroszok talpaira felkerült a kavicsréteg fölé, a műfű. Ezt foltokban raktam fel, minden figurámnak ilyen talpa lesz, a WW2 brit gyalogságomnak, még anno a vasútmodellező boltban szürke szóróanyagot vettem. Ezért ezeknek a figuráknak eltér a talpa, ezt átfestem majd ugyanazzal a barnával, amivel a többi figura talpát, száraz ecsetelem, és végül ezek is kapnak egy kis füvet a tetejére. A képeken látszik, hogy egy csomó figurám majdnem kész, csak a türelmet próbáló hibajavítgatás van hátra. A legfontosabb színeket futószalag szerűen végigfestem az összes figurán, és csak utána a részleteket. Ha a részletek is megvannak, a GW féle barna Wash-t használom, ez megül a mélyedésekben, és árnyékolja a figurákat. Se kedvem, se türelmem a gondos szárazecseteléshez, ezt egyedül a bőrszínnél csinálom meg. Közepes wargame minőség elérése a célom, nem modellező színvonal. Játék katona készítő manufaktúrának hívom én ezt nem festésnek.

 

2 komment

Címkék: műhely első világháború orosz polgárháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr532972118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valgab 2012.01.28. 10:16:50

Jópofák ezek a figurák, hogy mennyi különböző karakter van. :) Tényleg szinte ránézésre elmesélnek egy-egy történetet...

janos900 2012.01.28. 16:11:53

:) Nem véletlen, hogy anno a rómaiak is minden szobrukat festették. A színek lehelnek beléjük életet, de csak ha a szobrász jól formázta meg őket. Az orosz polgárháború amúgy is bővelkedik karakterekben, Mr Copplestone a fényképekről meg az Osprey füzetekből merítette hozzájuk az ihletet.
süti beállítások módosítása