HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

SELWG 2011 show riport 2. rész

2011.11.18. 13:06 janos900

A wargame rendezvényeken a bemutatójátékok mellett, vagy éppen azokkal szervesen összekötve, a gyártók és kereskedők is erőteljesen jelen vannak. A SELWG alatt próbáltam minél több újdonságot megnézni, a legígéretesebb új rendszernek a SAGA-t találtam, de volt még vagy három új első világháborús szabályrendszer, a dinamikusan fejlődő Bushidó fanatasy-japán rendszerről már nem is beszélve.

 Kezdjük talán a SAGA-val, a magyar fórumos bejegyzések és kezdő játékok alapján, valamint a SLW klubtagok lelkesedése alapján is, ez mindenképpen egy figyelemre méltó rendszer. Az alapjáték a Brit szigetekért vívott háborúkat dolgozza fel, nagyjából 900-1090-ig, Normanok, Anglo-Dánok, Vikingek és Walesiek csatáit dolgozza fel. Kis méretű csatákat, egy-egy hadúr és a csatlósai alkotják a seregeket, ez kb. negyven-hetven figura. A seregek markánsan különböznek köszönhetően a rendszernek.

Volt szerencsém beszélgetni a fejlesztő-kiadó Gripping Beast cég tagjaival, mint figuragyártók nem sok tapasztalatuk volt a szabálykönyv kiadásban, a dobókocka gyártásban hasonlóan járatlanok voltak, így a termékük piacra dobását az elsöprő siker mellett egy csomó technikai probléma kísérte. A dobókockák gyártásával egy külsős beszállítót bíztak meg, a kockák beszerzési ára rendkívül magas, és a gyártó még hibákat is vétett a kockák szimbólumain. Az általam játszott játékokban én nem használtam a gyári kockákat, minden nehézség nélkül működött általános hatoldalú kockákkal. Véleményem szerint február környékén előrendelek egy készlet kockát a SALUTE-ra, addigra (2012 április) megoldják ezt a problémát. A kockákból amúgy már mutatóban sincs, mert a három hónapra gyártott mennyiség már most az előrendelések során elfogyott. Véleményem szerint a rendszer, nagyon jó kompakt és a Gripping Beast által kínált figurák és épületek tökéletes teljesen lefedett korszakot kínálnak. Egy átlagos hétfő estén simán lejátszható három csata, pörgős, kombinatív, párbajok sorozata. Nekem a Memoir 44, az Okko és a gyűjtögetős kártyajátékok játékélményét kínálja, igazi elmepárbaj. A „felrakjuk a seregeket és majd lesz valami, táncoljanak a kockák” típusú wargamernek nem ajánlom, itt koncepció kell már a sereghez is, és sok gondolkodás végig.

A cég megszponzorálta az SLW klubbot négy nyomtatási hibás szabálykönyvvel, a klubtagok már előtte is bevásároltak vagy hat darabot, így most sokan vagyunk, akik közt hétről hétre körbe járnak a szabályok. Sokat proxyzunk (festetlen seregekkel játszunk), hogy gyakoroljuk a szabályokat, és négy-hat klubtag szokott leülni egy-egy hétfő este játszani, csatánként váltogatva az ellenfeleket. A rendszer most kezd népszerű lenni nálunk, mert a klubtagok gyüjteményében akad egy csomó 28mm-es Dark Age sereg amit évek óta nem használtak, a WAB szabályrendszert nálunk már senki sem játssza, az egyesével talpalt seregek most újra hadba indulnak a SAGA-nak hála.

A Bushido ingyenesen letölthető rendszerrel a Colours 2011-en találkoztam először, akkor indítottam egy topikot az inkvizitor.hu-n, a kezdeti nagy lelkesedés után a dolog elült, két hónapja senki sem szólt hozzá. Úgy látszik a magyarországi játékosokat mégse győzte meg a rendszer. A fejlesztők egyike nagyon lelkes volt, mert a magyarok kezdeti érdeklődése miatt még az inkvizitor honlapját is ismerte, járt is Budapesten előtte. A figurák sora szépen bővül, már egy épület prototípusa is elkészült, további két frakció is körvonalazódott a fejlesztés során.

A show során sikerült beszereznem két nagyon jó kártyajátékot, ezeknek általában nagyon sok kritériumnak kell megfelelniük, hogy pénzt költsek rájuk, ezért volt külön öröm, hogy találtam két nekem megfelelőt. Ez első az Iliad című játék, ennek alapjául Trója ostroma szolgál, a játékosok az egymással versengő Akhád(görög) hadurakat személyesítik meg, akik ostromolják a falakat. A Homérosz által megénekelt ostrom tíz évig tartott, a játék ehhez mérten ostrom fázisokra van osztva, ennek során lehet egy maximum tizenkét kártyából álló paklival megnyerni az aktuális kört, és győzelmi pontokat szerezni. A hadsereg kártyáinkat egymás ellen a kő-papír-olló elv alapján játszhatjuk ki, vannak hopliták, íjászok, harci elefántok, harci kocsik, balliszták, katapultok, de még trójai faló is. A maximum hat játékossal játszható játékot, eddig nagyjából tízszer sikerült lejátszanom, négy-hat játékossal nagyon jó, két játékos messze nem elég az igazi játékélményhez. A klubban ha korábban végzünk a wargame csatákkal és van még 30-40 perc hátra, az Illiad tökéletes töltelékjáték, a lakótársaimmal rendezett kártya partiknak is sztárja, a társaság hölgytagjai is nagy élvezettel játsszák, építik a falanxot a hoplitákból, vagy nyilaznak az elefántok hátáról.

A másik játékot az Öcsémnek vettem születésnapjára és két hétig játszottunk vele napi egy-két meccset, ez pedig nem más, mint a Blood Bowl Team Manager Card Game. Ez egy fantasy fajokból álló rögbi ligajáték, mi vagyunk a csapatok menedzserei, az alap Blood Bowl táblás játékban meccseket játszunk le figurákkal, ebben a kártyajátékban a csapatokat menedzseljük nyolc-tizenkét meccsen keresztül. Én soha sem játszottam a táblás GW játékkal, a számítógépes Blood Bowl is csak egy-két meccsre kötött le, de a kártyajáték tetszett. Sokszínű, és mindig más játékélményt ad, mind a hat fantasy Rögbi csapat más játékstílust igényel, a véletlenszerűen leosztott liga meccsek, a sztár játékosok, a csapat fejlesztések, mind, mind nagyon jópofák. A csalásokért járó tokenek simán felborítják az előzetes kalkulációkat, blöffölni is lehet ezzel jócskán. A játék ketten is nagyon élvezetes, de játszható négyen is, ilyenkor két-két játékos ugyanabból a ligából választ csapatot, egymással versengve játszanak, de nem egymás ellen, hanem a másik két játékos által a másik ligából érkező csapatok ellen.

Szólj hozzá!

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr403393930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása