HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Klubélet 2012 Január

2012.01.21. 12:09 janos900

Természetesen hétről-hétre minden hétfőn végigsétálok a klubbon, és megnézem a „felhozatalt”, ki mit játszik, milyen szabályokkal. A szokásos „eretnek” hozzáállásommal néha nagyon meg tudok lepni néhány ortodox játékost. A minap végtelen pimaszságomban azt mertem javasolni, hogy használják a tagságnál tonnaszámra fellelhető Warhammer 40.000 figurákat, az új Tomorrow`s War című szabályokhoz.

Döbbent, rökönyödött csend fogadta az észrevételem, majd módosítottam a javaslat tárgyát az AT-43 előre festett figuráira, ez így már értő fülekre talált. Ebből is van vagy ötszáz figura összesen a klubtagok birtokában, és ezekkel nem játszik senki, legalábbis én két éve nem láttam AT-43-at a klubban. Vicces látni, hogy a konstruktív formabontó, kísérletező ötletek nagyrészt a történelmi játékosoktól jönnek a klubban, az alapjában véve tudományos és fantasztikus játékokat kedvelők meg, csak a „kánon” szerint, a megadott sereglisták alapján, előírt sémákban gondolkodnak. Alan barátom és társai a klub online fórumában közel 400 hozzászólásban boncolgatják, meg tervezik az első játékukat az Ambush Alley és Osprey közös kiadványa alapján, október óta vásárolgatnak és festenek, de a rendszert még egyik se próbálta. Ugyanakkor ott állnak a festett sci-fi figurák a polcon. Félreértés ne essék, legyenek hangulatilag passzoló figurák, járművek az asztalon, de spóroljanak egy kicsit a pénzzel és az idővel, és próbálják ki először a szabályokat, elvégre gond nélkül megtehetik. Előre költeni, festeni gyüjteni, mikor még senkinek sincs tapasztalata a rendszerrel, nem valami okos dolog.
A Song of Drums and Shakos rendszer nekem alapvetően nagyon tetszik, már megvettem (letöltöttem) a XX. századra vonatkozó (Flying Lead) raj szintű szabályt is, ebben vannak sereglisták mindenféle csatához, WW1, WW2, Modern és sci-fi is, gondolkodtam rajta, hogy esetleg játszanék egy Aliens vs Tengerészgyalogság skirmisht, nem kell hozzá más, csak húsz darab 40K birodalmi gárdista, meg vagy harminc darab génorzó. 28mm-es sci-fi terepből annyi van a klubban, hogy szinte bármit össze lehet rakni belőle, arról már nem is beszélve, hogy a Space Hulk játékokhoz ott áll festve a hatalmas folyosórendszer. A sereglisták nagyon inspirálóak, van pl egy komplett A-Team páncélozott furgonnal, amerikai és német lista WW2-höz, SWAT és terrorista, Delta Force és mogadishui szabadcsapatok (Black Hawk Down). A kiadó honlapján van csapat szerkesztő kalkulátor, azt rakok össze, amit csak akarok.
A Song of Drums and Shakos-ra azért tértem itt ki, mert egyre inkább teret hódít nálunk a klubban! Játsszák az ACW verzióját 54mm-es műanyag figurákkal, konföderációsok és unionisták csaptak össze a minap egy farmház körül, de láttam már a fantasy verzióját is Gyűrűk Ura figurákkal. Ez utóbbi nagyon tetszett, mert az én szájízem szerint való megoldás volt. A figurákat egy azóta már megszűnt játékból használták fel. A játék neve sajnos nem ugrik be, de a lényege az volt, hogy az előre festett figurák hexa talpakon voltak felállítva, a talpakon jelölni lehetett a veszteségeket kis sebességváltó szerű karokkal (ilyen előre festett LOTR figurás játék volt 54mm-ben is, ebből csináltak egy nagy bemutatójátékot a klubtagok a SELWG 2011-re). 2006-2007-ben még én is vettem két dobozzal ajándékba, a barátom fiainak. Az alapdobozt egy, azaz egy fontért árulták a játékboltban, benne nyolc festett kb. 40mm-es figurával. Az élelmes és konstruktív klubtársam bevásárolt annó a leárazásokban és az ebayen, újratalpalta a figurákat, kicsit feldobta a festésüket, és most van vagy kétszáz figurája, amivel skirmisht játszik. Fogta a kedvenc világát, a neki tetsző verziójú figurákat, és az egészet átültette egy olyan rendszerbe, ami neki tetszik. Játssza a Középfölde csatáit, kötöttségek nélkül.
A következő három hónapban lesz össznépi nagyjáték, amiben teszteljük az egyik SALUTE játékot, készül egy nagy Western összecsapás melyben már most tudhatóan benne lesznek Pinkertonék, a Los Lobos Mexicanos, de még az Apacsok is jelezték a részvételüket. A szokásos negyedéves tesztjáték is szerveződik a Hammers Slammers 15mm-es díszleteivel. Várható még két újabb nagy Space Hulk játék is, és jól haladnak a Kings of War csaták is, ezekben a Warhammer Fantasy seregek élik reneszánszukat, még én is játszottam egyszer egy gyíkos-ősállatos sereggel, mindféle Ogre ellen. Az egyik egy komplett tehenet hordott tarisznya gyanánt a vállára vetve, a többiek meg csípőből tüzeltek, mindenféle kardokkal megtöltött ostromágyúkból, csúnyán kikaptam.
A SALUTE tervezése-szervezése gőzerőkkel folyik, sajnos a céges továbbképzésem miatt, sokkal kevésbé tudtam részt venni benne, mint szerettem volna. Megvan a figura, készül a táska, nyomtatják a pólókat, sikerült beszereznünk hat darab rádió távirányítású tankot. Ez utóbbiak évek óta az egyik, legnépszerűbb gyermekprogram a shown. Tavaly az előző készlet utolsó darabjai is megadták magukat, szerencsére volt egy nagy internetes kiárusítás, így jutányos áron beszereztük hat új tankot, így most egy pár évig megint életképes a program. A blogunk lassan gyarapodik, elkészült az új honlapunk is, még nem száz százalékos, de szerintem jól néz ki. Három SLW bemutató játék is lesz a shown, egy történelmi, egy sci-fi tévésorozatot feldolgozó, véleményem szerint eszméletlen hangulatos játék (Captain Scarlet, lásd a kép itt alul, ez már a játék!!) és egy Warhammer 40.000 játék is.


A tavasszal megint tervezünk egy vagy két hétvégét a szűkebb baráti körrel, amikor a feleségek elmennek egy hétvégére valahová, mi rögtön tábort verünk a nappalikba. Az elmúlt egy évben ötször szerepeltünk különféle wargame kiállításokon az Antietam (1862.09.07) mellett vívott csata 15mm-es demójával, itt az ideje, hogy újra is vívjuk a „Sunken Road” csatáját, elvégre mindenünk megvan hozzá!
 

Szólj hozzá!

Címkék: south london warlords

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr563620136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása