HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Uniforms of the American Civil War

2012.02.16. 22:56 janos900

A Blandford Colour Series kötetei közül való ez a kis könyv is, a huszadik századi témákkal foglalkozó társaival ellentétben, ez a kötet pont megfelelő méretű a választott témájához. Az első világháborús egyenruha gyűjtemény közel se volt teljes, a járműkatalógusok aztán meg pláne nem. Ellenben egy hat év hosszú háború két hadseregének egyenruháit százhúsz festményben már elég részletesen be lehet mutatni.

A kiadása évében (1975) két font és ötven pence volt az ára, nekem valami csoda folytán hét fontért sikerült megszereznem, ebben gondolom közrejátszott az is, hogy ez egy ex könyvtári könyv, a Derbyshire könyvtárból. Száznyolcvan oldalas, ebből hatvannégy oldal a színes festményekkel van tele, átlagosan két katona jut egy lapra, az Uniósok harminchárom oldalt kaptak a Konföderáció harmincegyet. A kötet elején egy meglepően jó húsz oldalas történelmi háttérleírás van a háborúról. A festmények után részletes listák vannak a rangjelzésekről, a háborúban használt kézi és tüzérségi fegyverekről, majd a kötet végén a már megszokott jegyzékek minden egyenruhához.

uniform.jpg

Az amerikai polgárháborúról több mint ötvenezer könyv jelent meg, nekem is van vagy harminc a polcomon, ennek tükrében ezt a könyvet ajánlom, minden kezdő a téma iránt érdeklődő hadijátékosnak. Húsz oldalon kapunk egy áttekintést a háborúról, vagy hatvan egyenruhát mindkét sereghez, és tájékoztatást a seregek felépítéséről. Ez alapján már lehet sereget választani, figurákat keresni és elkezdeni festeni. A rajzok karakteresek és nagyon hangulatosak, van itt minden a kezdeti parádés milicista egyenruháktól a zuávokon át, a Garibaldi légiósokig mindenféle egyenruha. Lovas, tüzér, gyalogos, lövész és tengerész egyenruhák, és rövid összefoglalók az egységekről.

Hogy ne maradjunk magyar vonatkozás nélkül, az egyenruha rajzok közül kiemelném a Garibaldi Gárdát, a 39th New York Volunteers (39.-ik önkéntesek) alakulatát. Ebben nagyjából egy század magyar szolgált, az alakulat alapítója is egy magyar volt. Az egyik századuk egy olasz lobogót kapott, amely az előző évben még Rómában volt kitűzve, a magyar századnak egy magyar hölgy adományozta a saját kezűleg vart magyar zászlót. Az ezred ott volt az első ütközetben a Bull Run-nál, és később Kőfal Jackson csapatai ellen is harcoltak a Cross Keys-i csatában Számvald Gyula parancsnoksága alatt. A különlegességük az olasz Bersaglieri egyenruha a jellegzetes kalappal.

Remek téma lehet a híres Bredan féle mesterlövész alakulat, akiket a legjobb céllövők közül toboroztak az Uniósok, és a korszak legmodernebb puskáját kapták az ismétlő rendszerű vontcsövű Sharp-ot. Hiram Bredan volt a nemzeti céllövőbajnok tizenöt éven keresztül a háború előtt, az Ő ötlete volt az alakulat megszervezése.

De hogy a délieket se hanyagoljam el, találunk példát a híres Louisiana-i Tigris Zuávokra is, nekik piros-fehér-kék csíkos, buggyos marokói nadrágjuk volt, mellényt és piros fezt hordtak. Parancsnokuk Chatham Roberdeau, rendkívül színes figura volt, volt katona az amerikai-mexikói háborúban, ügyvédkedett New Orleans-ban, zsoldos volt Dél-Amerikában, Mexikóban, de szolgált Garibaldi mellett Itáliában is. A Tigrisek szintén ott voltak Bull Run-nál, és elkísérték Jacksont a völgybe (ott volt a Cross Keys ütközet), így történetük nagyon hasonló a Garibaldistákéval, csak a másik oldalon.

Ilyen és ehhez hasonló rövid történetek, és ismertetők vannak a könyvbe, ha megnézzük az egyenruhákat, bizony a polgárháborúban felbukkant a 19. század összes egyenruha típusa, csak a fenti két példát követve csatázhatunk „francia” zuávokkal, „olasz” Bersaglieri-ek ellen, kihagyva a klasszikus „kékek a szürkék” ellen felállást. A kötetre támaszkodva mindenképpen nagyon színes seregeket építhetünk, a szöveganyaga pedig a konfliktus történetét teszi sokkal érdekesebbé.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. brandford

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr814120817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása