HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Armies of the Soviet Union: Bolt Action seregkönyv

2013.06.01. 10:41 janos900

A nyolcvannyolc oldalas kiadvány az Osprey és a Warlord Games közös gyermeke, puhafedeles Osprey füzet formátumban jelent meg, a többi  seregkönyvhöz hasonlóan. Bolti ára tizenégy font és kilencvenkilenc pence, az amazon.co.uk-ról tíz font körüli áron szerezhető be, ha valaki a kiadótól rendeli meg, akkor bolti áron felül még a postaköltséget is ki kell, hogy fizesse. Viszont ilyenkor kap mellé egy remek 28mm-es komisszár figurát is ajándékba. Nekem a cégtulajdonos jóvoltából egy ingyen példány jutott figurástól, ezúton is köszönet a támogatásért.

A kötetet mintegy tizennyolc különböző Osprey festmény díszíti, mindegyiknél meg van adva a vonatkozó kiadvány, mintegy reklámként. A fennmaradó illusztrációkat a Warlord Games művészien festett figuráiról készült fotók alkotják. Aki tehát kézbe veszi az rögtön heves ostrom alá kerül a két cég reklámjainak rohamában.

soviet.jpg

Az első mintegy tizenhat oldalon a Vörös hadsereg történetét ismerhetjük meg, ezt követi az egységek statisztikájának listája harminckilenc oldalon, a kötet végén pedig csatákra specializált seregépítési listákat kapunk 1941 nyarától a háború végéig, részletesen. Ízelítőnek néhány példa: Uránusz hadművelet, Sztálingrád, Szevasztopol ostroma, Berlin.  Az egyes csatákra vonatkozhatnak speciális szabályok, például a sztálingrádi szovjet seregeknél, minden gyalogos rajra megvehetjük a fanatikus tulajdonságot, magyarán soha nem törik meg a moráljuk, az utolsó emberig harcolnak. Az alapkönyvben megadott listáknál ez a könyv sokkal részletesebb, azoknak érdemes beszerezni akik verseny stílusú játék helyett a történelmileg hű játékokat preferálják. Hogy kapcsolódjak a 20mm-es Gyorshadtest projektemhez is, a későbbiekben az 1941 júniusi sereglistát veszem górcső alá, mint példát.

A Vörös hadsereg a Bolt Action rendszerében is félelmetes ellenfél, rendkívül változatos és a makettezők álma. Gyakorlatilag szinte minden jelentősebb páncélos szerepelt a hadrendjében a háború alatt, a német fegyverek zsákmányként, a brit-amerikai tankok és teherautók a hadiszállítások révén. A sereg a valóságnak megfelelően falja a gyalogosokat, a hadijáték esetében a figurákat. Speciális alapszabályok érvényesek a szovjet csapatokra, az első a törésteszt, ha a veszteségek hatására a gyalogos vagy tüzér egység morálpróbát kénytelen tenni és ezt elbukja, a szovjet egységek jogosultak egy extra próbára, magyarán újradobhatják a tesztet. Ez csak akkor érvényes, ha az egységet  az első bukott morálpróba hatására le kellene venni a csatatérről. A szovjet játékos szakaszonként vehet egy komisszárt aki, az egyéb rontot morálpróbák esetén levesz egy figurát, és a játékos újradobhatja a próbát, ez csak gyalogos rajokra működik. Tüzérségi csapás esetén a becsapódások körzetét hat incs plusz egy hatoldalú kocka dobása határozza meg, reprezentálandó a szovjet tüzérség erejét a szovjet játékos két kockával dobhat és a jobbik érvényes. A hatalmas embertartalékokat is érzékelteti egy szabály,  egy ingyen puskás rajt is kap minden szovjet játékos, ez tizenkét figurát jelent. Ezek a szabályok a háború teljes ideje alatt érvényesek, tehát minden szovjet sereg alaptulajdonságai.

A seregünk szakaszokból áll, ezeknek van egy minimális előírt létszáma és egy maximális csatolható egységszáma. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például egy szakaszt egy páncélos támogathat, ha én két tankot akarok bevetni akkor minimum két előírt létszámú gyalogos szakaszt is kell hoznom. A Barbarossa 1941 júniusi sereglista szerint a minimum szakasz áll egy tisztből, és két gyalogosrajból. Az adott időszak jellegzetességei miatt, ezek az egységek csak zöldfülű, vagyis „inexperienced” katonákból állhatnak, a tisztek lehetnek alhadnagyok (+1 parancsnok), vagy hadnagyok (+2), a rajok minimum öt, maximum tizenkét figurából állhatnak, opcionálisan lehet egy golyószóró a rajban és egy géppisztoly, valamint rendelkezhetnek tankelhárító kézigránátokkal. Lehetőség van NKVD szakasz választására is, ezek lehetnek “regular” szinten és akár a teljes tizenegy fős raj rendelkezhet géppisztolyokkal, nekik is lehet tankelhárító kézigránátjuk, golyószórójuk és vásárolható nekik olyan tulajdonság amely révén nem kell morálpróbát dobniuk, ha az egység fele egy találattól levételre kerül.

Az alap egységek után választhatunk támogató egységeket, úgymint: százados(+3), komisszár, szanitéc illetve tüzérségi vagy légi megfigyelő. Vásárolhatunk még maximum négy újabb rajt, ezek között lehet lovasokból álló raj is (extra két pont a ló minden figurának), vehetünk egy darab közepes géppuskát, egy darab nehéz géppuskát, három darab tankelhárító rajt (tankelhárító puskával, vagy egyfajta Molotov koktélt kilövő gránátvetőt (erről én még soha sem hallottam ezelőtt), illetve lehet egy raj amiben kettő-négy katona van tankelhárító gránátokkal) úgy kombináljuk ahogy nekünk tetszik, ezen felül vehetünk egy aknavetőt (kis, közepes vagy nehéz).

Választhatunk egy löveget, ez lehet az 1937-es 45mm-es tankelhárító ágyú, vagy 1939-es 37mm-es légvédelmi löveg, vagy bármilyen kis, közepes vagy nehéz álltalános löveg. Vehetünk egy páncélautót, ez lehet BA-10 vagy BA-20. Ugyancsak választható egy darab tank, ez lehet: T-26, BT-5, BT-7, T-40, T-60, T-28, T-34, T-35, KV-1, KV-8, Tacsanka szekér!, KV-2 és végül Tokarev 4M quad maxim egy GAZ-AAA teherautón. A lövegek illetve gyalogos rajok vehetnek szállítóeszközöket, illetve vontatókat.

Gondolom a listából már érthető miért preferálom részemről a 20mm-es méretarányt ehhez a rendszerhez a második világháborús csatákhoz. Ha valaki minden variációval rendelkezni akar, hogy szabadon variálhassa a seregét, az még ebben a méretarányban is komoly összeg. Szerintem ezek a sereglisták nagyobb mélységet adnak a játéknak, ha mindkét sereget az adott időszakhoz igazítva állítjuk csatasorba.

A kezdő alap szakasz teljesen feltöltve, tankelhárító gránátok nélkül kétszáznegyvenhárom pont, ez kevesebb mint a negyede az átlagos csatánkénti ezer pontnak, egy T-26B könnyű tank tapasztalatlan legénységgel nyolcvanégy pont, tehát a szovjet seregem ezer pontból lehet három ilyen szakasz, ez jelent hetvenegy figurát és három tankmodellt, ehhez jön az extra tizenkét fős raj, így lesz nyolcvanhárom figuránk. Ehhez a sereglistához speciális szabály, hogy nem vehetünk veterán egységeket, és csak az NKVD gyalogság lehet reguláris. Egy ilyen sereg ellen egy légicsapás vagy egy tüzérségi tűzcsapás  megsemmisítő lehet, az alacsony morál és a sereg relative nagy mérete miatt, ez nem egy életképes kombináció, de két szakasz két tankkal és a fennmaradó pontokból támogató fegyverek, az már igen.

Kedvcsinálónak leírok néhány példát arra, hogy milyen speciális fegyverek és szabályok vannak amik egyedivé teszik a szovjet sereget. Nekem személy szerint az egyik kedvencem a DSHK nehéz géppuska, ezzel egyenerértékű nincs a német listába, a fegyver három kezelővel regular morállal hetven pont, extra öt pontért vehetek rá pajzsot ezzel a kezelőimet csak hatos dobással lehet leszedni, illetve ugyancsak extra öt pont a háromlábú állvány, ha ez is megvan, akkor az ellenfél légitámadásai ellen is használhatom a fegyvert. Ezen kívül alaptulajdonság a páncéltörés, ami azt jelenti, hogy a könnyen páncélozott célok ellen is jó, valamint a gyalogság mentődobása is eggyel rosszabb ellene.

A másik példa a T-35-ös tank, ez a szárazföldi csatahajó, öt géppuskával, egy tarack és két könnyű páncéltörő ágyú tűzerejével támogatja a szovjet csapatokat, páncélzata közepes tank kategória, ellenben minden “pin” jelző után kap egy extra jelzőt. Ez hivatott érzékeltetni a személyzet nehézségeit amivel küzdöttek a  jármű üzemben tartása közben.

Végül de nem utolsó sorban itt van a szovjet ROKS-2 lángszóró, ez pont úgy nézett ki, mint egy átlag szovjet hátizsák, extra öt pontért a lángszórósunk ilyen fegyverrel van felszerelve, és ezért nem lehet megkülönböztetni a többi katonától, következésképpen nem lehet kiválasztani extra célpontnak, magyarán a mesterlövész hatástalan ellene, először le kell venni a kísérő figurát és csak utánna lehet levenni magát a fegyverkezelőt.

A kiadvány kitér egy csomó speciális egységre, ejtőernyősök, szibériai és síelő rajok, partizánok, tengerészek, rohamutászok lángszóróval és golyóállómellényben, tankelhárító kutyák, Lend-Lase járművek, motoros szán, még egy páncélozott folyami naszád is helyet kapott a listában. Összeségében ez egy profi kiadvány, nyálcsorgatóan pénztálca gyilkos, ugyanakkor pontos és részletes.

14 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr565338662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.06.01. 11:46:09

Huh. Ez jó volt. Köszi. Kicsit elszomorodtam is egyben azért: lehet, hogy felesleges volt beruháznom 28 mm-es szovjetekbe? Ennyi cuccot tényleg nem lehet megvenni.

janos900 2013.06.01. 12:04:25

@bogesz001: Ugyan! Korszakot játszunk, nem szabályt! A Flying Leads-hoz nem kell több mint 20 figura seregenként. 20mm-es szovjet, meg német sereged meg van, azokkal is remekül lehet ezt játszani. :)

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.06.01. 12:50:57

20 mm-es szovjet serege Szakának, van. Nekem meg németek, meg britek. Meg közösen raktunk össze egy magyart is. Tulajdonképpen ugye ez úgy van, hogy egyik sincsen készen sose... Mindig van mit fejleszteni rajtuk. :)

janos900 2013.06.01. 13:23:31

@bogesz001: Nem mondod?! :D Még fel sem tünt ez eddig. :P
Akkor írjam meg a német meg a brit sereglistát ismertető cikket is? :P

Az alapoktól érdemes indulni, 1944-es listákkal játszani, és akkor csak az alapkönyv kell.

KVadász 2013.06.01. 22:10:10

@bogesz001: Miért nem, egy PSC szovjet gyalogsági dobozban 57 figura van, mellé egy doboz nehézfegyver, összesen 83 figura, 30 fontnál jár az összköltséged. :) Egy átlagos 40k seregnek még mindig a harmadánál-negyedénél járunk...

@janos900: Eeegen, csak a 44-es listák a legunalmasabbak a földön. Normandia, meg hasonlók, mindenki azokat erőlteti... Ehh. Mindegy. :)

janos900 2013.06.01. 23:28:42

@KVadász: Egyetértek, én se játszom 1944-et, csak ha nincs más. :)

ambasa 2013.06.02. 10:56:07

Azért 1944, nem csak Normandiát jelenti. 1944-ben ha valaki akarja akkor igen változatos terepen és igen változatos csapatokkal tud harcolni, és a technológia egyensúly is igen billegő lehet. Bár szerintem Normandia pont ideális a wargame szempontjából, ha jól rakják fel a terepet, mert a jobb harceszközökkel rendelkező fél, a korlátozott kilövési helyzetek miatt, nem tudja kihasználni a fölényét.
Ugyanakkor ne felejtsük már el, hogy 1944-ben zajlik pl az alföldi páncéloscsata, ahol mondjuk szovjet lovas-gépesített csapatok kerülnek bevetésre, a hürtgen erdei összecsapások, amelyik már majdnem egy őserdei csata, csak amerikaiak és németek között, de a Market-Garden sem csak Arnheimből állt.

A háború későbbi szakaszában való összecsapásokban az a baj, hogy ha a "vérpistike" kerül az asztalhoz akkor meg kell értetni vele, hogy nem minden német páncélos Tigris, és nem minden szovjet meg ISz-2, de én el tudok képzelni ilyen összecsapást is, csak akkor mindkét oldalon legyenek ilyenek, vagy valami szabály korlátozza a bevethetőségüket. Persze egy versenyjátékos szemlélettel megáldott kollégánál ezt el kell magyarázni, hogy a történelmi wargameben nem mindig a győzelem, hanem a részvétel, esetleg a történelmi eredményhez képest jobb eredmény a lényeg.

TG

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.06.02. 14:14:38

@KVadász: A helyzet az, hogy van is PSC szovjet gyalogságom, meg 45-ös pct. tűzér dobozom, de emellé meg beszereztem egy GAZ-67B-t és egy GAZ-AA-t, most már bőven túl vagyok az 50 fonton is és még egy csomó minden hiányzik. :) Nehézfegyveresek megoldódnak úgy néz ki külön ráfordítás nélkül. Ezek mellet most már majdnem készen vagyok a PG-117-es csónakkal is, meg tervben van egy T-26 legyártása házilag + valamilyen páncélautót is szeretnék csinálni (bár a szabadidőm igen kevés). Tehát minimalizálom a költségeket, csak játszani nincs nagyon kivel... :(

janos900 2013.06.04. 17:58:28

@bogesz001: A Wargames Factory FB oldalán már van kép az új 28mm-es szovjetekről, így már három cég is gyárt plasztik 28mm-es szovjeteket.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.06.04. 18:25:45

@janos900: Szerencsére nem vagyok regisztrált tag az "arckönyv"-ön. :)

HPetyo 2013.06.05. 13:24:55

@ambasa: Bezony. Magyarország. Ahol a németek bemutatták, hogyan lehet szedett-vedett harccsoportokkal hatékonyan védekezni. Ami azért '44 telére a szovjetektől sem lett idegen. Mármint a harcsoportok.

Sándor Kaba Sarkadi 2015.06.02. 14:28:25

Helló!

Az Inkvizítor fórum Bolt Action topikjából keveredtem ide. Nagyon tetszett a leírás, de lenne kettő kérdésem:

1) Tankelhárító kutyák? Én itt olyasmire gondoltam, hogy kutyus szájába akna, aztán irány az ellenséges tank (lásd még: Bomb Squig). Gondolom nem kellene rakétavetőkkel rohangáló blökikkel fantáziálnom :-)

2) Molotov-koktélt kilövő gránátvető --> gondolom ez az, amiről múltkor olvastam a cikket a Karosszék Tábornok bácsi blogján:
karosszektabornok.blog.hu/2015/05/26/162_az_ampuljomet

Üdv:
Kaba

janos900 2015.06.02. 18:48:21

@Sándor Kaba Sarkadi:

2. igen. :)

1. A hátukra szíjaztak harckocsi aknákat, és a jó öreg pavlovi reflexre alapozva mindig a tankok alá rakták a kajájukat. Viszont a német tankoknak más szaguk volt, mint a kiképzésben használt szovjet tankoknak, így volt amikor a saját tankok alá futottak. A németek minden kóbor kutyára tüzeltek biztos, ami biztos alapon. Ez egy jópofa szabály a wargameban a valóságban viszont barbár és hatástalan módszer volt.
süti beállítások módosítása