HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Csatahajó eladó!

2013.09.08. 12:33 janos900

A figyelmes hadijátékosok vélhetőleg olvasták blogger kollégám TGábor nagyszerű vonatkozó cikkét a HMS Agincourt csatahajóról. Ha nem, itt az ideje bepótolni! Ez a kivételes csatahajó nem látott túl sok akciót, ellenben a korabeli diplomata és bankár köröknek rengeteg munkát adott a megszerzéséért folyó alkuk, hitelek és egyéb manőverek lebonyolítása. Az Avalanche Press LTD. fejlesztőit annyira megihlette a hadihajó, és a történetében rejlő alternatív hadijáték ötletek tárháza, hogy egy külön küldetésfüzetet szenteltek neki Dreadnoughts címmel.

dread.jpgA kiadvány koncepcióját nagyon jónak találtam, ezért úgy döntöttem írok belőle egy cikket. Egyrészt támogatom vele  a Karosszéktábornok blogot, másrészt ötleteket adok az alternatív és a tengeri hadijáték kedvelőinek. Adva van tehát egy csatahajó, amit eladásra kínálnak, a hajó rendkívüli paraméterekkel bír, hosszabb és erősebb (több ágyúja van) mint az öszes többi hasonlónak. De nem csak fegyver ez a hajó, hanem egy hatalmi szimbólum az ágyúnaszád politika és a flotta építési verseny virágkorszakában. Nem csoda, ha beindultak érte a diplomácia fogaskerekei szinte minden országban. Voltak flották akik nem is maguknak akarták megvenni, de mindenképpen meg akarták akadályozni, hogy egy konkurens nagyhatalom tegye rá a kezét. Az Agincourt hirtelen megjelenése egy adott haditengerészet kötelékében, teljesen felboríthatta egy térség tengeri egyensúlyát. Birtoklásáért simán fizettek őrült pénzeket, vagy akár feláldoztak néhány tucat életet.

Ahogyan az a vonatkozó írásból kiderült, a hajót a Brazilok adták el a Törököknek, de az utolsó pillanatban a Britek lefoglalták és így a Törökök hoppon maradtak, egészen addig amíg a Németek egy briliáns diplomáciai és tengerészeti manőverrel kárpótlásul át nem adták Goebben és Breslau hajókat a Törököknek, akik így vegül beléptek az első világháborúba. Vagyis az Agincourt közvetve ugyan, de hozzájárult a Török hadbalépéshez. Ebből is látszik, hogy mekkora jelentősége volt egy-egy ilyen úszó erődnek. Arról már nem is beszélve, hogy a két német hajó a marokkói válság miatt került a Földközi-Tengerre a francia-német ellentétek miatt, szintén egy diplomáciai sakkhúzás eredményeképpen. A világ tengerei ezidőtájt egyetlen nagy államközi sakktáblaként funkcionáltak, a csatahajók és cirkálók voltak a játékosok figurái a nagy játszmában.

A küldetések ezt a játszmát dolgozzák fel, a könyv szépen végigmegy a variációkon egy-egy stratégia helyzetet felvázolva. Az egyik verzió szerint az Osztrák-Magyar Monarchia veszi meg a hajót, hogy ne az olaszok flottáját erősítse. A hajó méretei miatt a javítatása karbantartása komoly problémákba ütközött volna, mivel jóval hosszabb volt mint a Monarchia csatahajói. Páncélzata gyengébb, ágyúi viszont azonos kaliberűek, mint a már meglévő hajóosztály. A szerzők szerint a Monarchiás hajóépítési rendszer miatt, valószínűleg le kellett volna valamivel kenyerezni a magyar parlamentet, így a játékban a Rio de Janeiro-Agincourt a Szent László nevet kapta. Valami homályos elképzelésből fakadóan a stratégiai felállásban, 1914 őszén Szalonika a K.u.K. erők egy részének a kikötője, itt a Szent László a Helgoland és Admiral Spaun hajók társaságában állomásozik, négy Tátra osztályú romboló kiséretében, a flotta többi része pedig Cattaróban. Az ellenfél pedig az Olasz-Görög egyesített flotta.

A japán vásárlásra alapozott küldetésben 1915 nyarán teljesül Zimmerman álma és a korabeli japán flotta az USA tengerészetével ütközik meg, soraiban az Izumi névre hallgató Azincourt csatahajóval. Van egy román küldetés is, ez 1920-ban játszódik, amikor is a háború után “fillérekért” megvett Agincourt Romania Mare néven harcol a Fekete-Tengeren az Orosz flottával. Nekem a legjobban az a verzió tetszett, amiben a Török legénységgel kihajózó akkor még semleges csatahajó, egy hirtelen húzással Kiel felé veszi az irányt, a Goebben meg a Breslau meg ellentételezésként elindul Isztambul felé. Az antant flottáknál meg izzanak a drótok és elkezdenek kirajzani a vadászflották, minden európai tengerre. A németek sem tétlenkednek kiküldik a flottájukat a semleges csatahajó fogadására, miközben a Brit flotta is felfűti a kazánjait Scapa Flowban.

Ezek a küldetések mind arra jók, hogy a korszak szerelmesei minél többször és többféle képpen tudják használni a társasjátékaikat, illetve hadihajómodelleiket. Amikor már minden valós küldetéset végigjátszottak, ebben a könyvben még akkor is rejlik pár száz óra alternatív játékidő.

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború Tengeri csata

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr415500468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása