HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Commands & Colors Ancients ismertető 2. rész

2013.11.14. 09:12 janos900

A rendszer tehát színes és izgalmas, de mit kapunk a nem kevés pénzünkért? Fakockákat, többnyire. Nem szoktam  támogatni a csalást, de őszintén szólva ez a rendszer már sokszorosan behozta az árát, hat különböző kiegészítő jelent meg hozzá, meg vagy háromszor nyomták újra az alapjátékot, és a GMT sem problémázik a rendszer titkosításán. Rákerestem próbaképpen a görög-perzsa kiegészítőre, az Amazonról, magyarországi szállításra közel hatvan font jött ki a végén, én annyiért vettem az alapjátékot (használtan) és egy kiegészítőt egyben. A többszörösen csiszolt és fejlesztett játékszabály fent van a neten, a küldetések is, a szabály tartalmazza az összes kártyalapot, a kockák hat oldalúak, a terep többnyire faék egyszerű, egyedül az egységek szimbolizálása a kérdés, ez viszont ízlés kérdése. Fakocka, gomb, vagy éppen figurák, kinek-kinek pénztárca és türelem szerint.

Nekem például van egy komplett Kallistra Hexon moduláris alaplapom, ez a teljes csatatér műanyagból, 10cm átmérőjű hatszögekkel, kilenc hatszög mély és tizenhárom széles, vagyis 90cmx130cm. A tereptárgyakat  akár kartonpapírból is legyárthatom, mert pont az a lényeg, hogy az egységek benne-rajta állnak és nem mögötte, tehát elég ha sík lapokkal oldom meg. Ha akarom 6-10-15mm-ben építhetek hozzá sereget. Jelenleg ez nem szándékom, de egy érdekes opció lehet a távoli jövőben.

cc1.jpg

Az alapjátékhoz mindössze tíz küldetést kaptam, de részemről ezt kevesellem, a Pun háborúk legalább akkora téma mint az első és második világháború egyben. Mivel ezek az akkori ismert világ "világháborúi" voltak. A tízből is kettő a korábbi görög-pun háborúkból való, a maradék nyolc meg a második pun háborúból. Szerencsére eltelt a játék első kiadása óta nyolc év, és a játékos közösség meg a kiadó egy hivatalos honlapon temérdek fejlesztést hajtott végre, ennek részeként van hatvankét küldetés a második pun háborúhoz. Ez persze megtévesztő szám, mert sok csata min. két féle verzióban van meg. Egyrészt az alap kétszemélyes, meg fejlesztett úgynevezett EPIC nyolcszemélyes verzióban, amely dupla táblán, dupla mennyiségű fakockával játszható. Az EPIC-re még visszatérünk kicsit később. Tehát ez nagyjából huszonöt csata ez már elég egy jó kis hadjárathoz, az első pun háborúhoz is van hat küldetés, és a tarentumi háborúhoz is van öt. Ezek első látásra mind megoldhatóak az alap dobozban lévő egységekkel.

cc3.jpg

Az alapdoboz tehát megéri az árát, a kiegészítők aligha, de még az alapdobozt is el lehet készíteni házilag. A kártyapaklit simán meg lehet oldani olcsón, a gyűjtögetős kártyajátékok értéktelen tucat lapjait szokták műanyag fóliába rakni, majd egyszerű papírra kinyomtatni, a C&C lapokat külön, majd méretre vágni és berakni a gyári kártyalapok lapok mellé, így az eredeti lapokat sem teszik tönkre, meg a C&C pakli is egységes. A pakli hatvan lapból áll, nem egy örült költség.

cc6.jpg

Az EPIC verziót optimálisan nyolcan játsszák, két fővezér és három altiszt akik a sereg három részét irányítják, tehát külön van parancsnoka a két szárnynak és a sereg közepének is. A fővezér szerepe egy kicsit unalmas, mert kockákat nem kell dobálnia. Viszont hallottam olyan megoldást, ahol egy nagy terem két átellenes végén távcsővel felszerelkezve egy széken állva kellett a parancskártyákat küldözgetni az alvezéreknek, élőszóban nem lehetett kommunikálni. Az alvezéreknek meg azokból a lapokból kellett megoldani a feladatot amit a fővezér küldött. Érdekes játék lehetett.

cc4.jpg

Alaphelyzetben a C&C játék úgy igazságos, hogy egy csatát kétszer játszanak le a felek, térfélcserével, és az összevont pontszámból derül ki, hogy ki a nyertes. Ugyanakkor vannak olyan próbálkozások, hogy ne kelljen sereget váltani, hanem a küldetéseket, csatákat  összefűzve lehessen hadjáratot játszani. Erre több variáns is létezik én a Memoir 44-hez megvettem anno egy ilyen füzetet, és végigjátszottunk egy 1940-es hadjáratot. Elég jópofa volt, a győzelmi pontokból tudtam extra támogatást venni, és a német játékosnak fejfájást okozni a hirtelen felbukkanó brit vagy francia nehéztankjaimmal. Egy hasonló alapon szervezett hadjárat érdekes lenne, Róma vs Kárthágó felállásban.

cc5.jpg

Mint említettem már, beszereztem az egyik kiegészítő dobozt, mégpedig a harmadikat, ebben vannak benne az EPIC szabályok, valamint a római polgárháborúk. Ezek alapján játszható a Sertorius féle hadjárat Hispániában és a Ceasar féle polgárháború, kis fantáziával szerintem meg fogom tudni oldani a Jughurta elleni háborút és a Gall háborút is a dobozból. Szerencsére vannak extra kockák és matricák is a társasokban. Potencia van tehát bőven az évek óta nálam szunnyadó dobozokban, főleg a kiadó GMT cég önzetlen üzletpolitikájának hála. A cég gyakorlatilag szabad "forráskódúvá" tette a C&C-t, remek opcióként a társas és hadijáték kedvelőinek.

Szólj hozzá!

Címkék: ókor társasjáték CommandsC

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr35632565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása