HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Csatatér Archeológusok a Nyugati Fronton 2. rész

2013.12.28. 08:01 janos900

Ott tartottunk tehát, hogy van egy jó brit piac és érdeklődés az első világháború nyugati frontja iránt, köszönhetően a családfakutatásoknak, illetve a közelgő századik évfordulóknak. Ehhez társul egy lelkes profi csapat, aki újszerű megközelítésben használja az archeológia elméletét és gyakorlatát arra, hogy a franciaországi csatatereken ásatásokat végezzen, első világháborús archív adatok alapján.

A munka meglehetősen eltér egy átlagos ásatástól, mert az éles robbanóanyagok olyan nagy számban fordulnak elő a kutatási területen, hogy a francia tűzszerészek gyakorlatilag együtt táboroznak a régészekkel. A leletek nagy része sem kerül a múzeumokba, hiszen minden fegyver és használati tárgy már eleve megtalálható sokkal jobban konzervált állapotban ezekben az intézményekben. A leletek nagyrészt az emberi sorsokat segítenek kibogozni, illetve a katonák maradványait segítenek azonosítani. A munka nagy része a különböző archívumokban zajlik, ahol a leletek alapján próbálnak rekonstruálni olyan mindennapi történéseket, amik kimaradtak a történelemkönyvekből. A csatatér régészet ezen speciális művelői, egy idő után óhatatlanul családfakutatókká, tűzszerészekké és exhumáló kórboncnokokká is válnak. De ez még nem minden még két foglalkozást nyugodtan hozzáírhatunk a listához, hiszen a könyv révén íróvá is válnak. Valamint TV-s hírességé is, mert a BBC külön dokumentumsorozatban mutatta be a munkájukat több alkalommal is.

Hogy érzékeltessem mire is jó ez az egész, lássunk egy példát: 2003 októberében a BBC egy projektet indított, hogy Wilfred Owen brit háborús költő munkássága és frontszolgálata nyomán keressék meg azt a lövészárok szakaszt és bunkert, ahol a költő szolgált és ahol a későbbi verseinek alapjául szolgáló front tapasztalatait szerezte. A levelei és a katonai archívumok alapján nagyjából meg lehetett határozni, hogy hol szolgált 1917 februárjában, ezek alapján indult a keresés. Serre falu közelében a németektől visszafoglalt árkokban állomásozott akkor az alakulata. Az állásrendszernek saját neve is volt "Heidenkopf", a kutatás során nem sikerült a költő bunkerjét megtalálni, ellenben felszínre kerültek három akkor még ismeretlen német katona maradványai. Az egyik csontváz, amelynek koponyája a nyolcvan évnyi mezőgazdasági tevékenység következtében teljesen eltűnt, különleges nyomozást indított el, amely nem várt részletekkel szolgált. A testet egy gránát tölcsérbe temették el, a feje volt legfelül a felsőbb talajrétegben, ez megsemmisült. A törzs az alsóbb rétegekben viszont érintetlenül megmaradt. A csontvázon még rajta volt a katonai málha minden eleme, a ruha szétmállott, a bőr és fém tárgyak viszont épen maradtak. A felszerelés még a régi 1895-ös mintájú a háború végére már teljesen elavult szíjazat volt. A tölténytáskák tele voltak, sőt minden bőrtáskába beletuszkoltak egy-egy extra ötös puskalőszer csomagot. Kulacsa és gyalogsági ásója viszont nem volt, tehát valamiféle rövid küzdelemre készült előzőleg, de egyetlen lőszert sem használt el a halála előtt. A kenyérzsákban egy tükröt, fésűt és egy köröm tisztítót találtak a régészek. Minden gondosan lejegyeztek, megtisztítottak és katalogizáltak, és küldték tovább a levéltári kutatócsoportnak.

Innen indult a nyomozás, a málha korai típusa valószínűsítette, hogy 1915-16 körül esett el a tulajdonosa, és persze német katonáról volt szó. Ebben az időben több hadosztály is váltotta itt egymást, a 26., 12., 52., és az első, valamint a második gárda hadosztályok. A katona zubbonyának szabása és pontos típusa a gombok alapján azonosítható volt, ebből kikövetkeztették, hogy egy würtenbergi ezred katonája az elhunyt, a régi típusú szíjazat is ezt a feltevést erősítette, mert ezeket a tartalékos ezredek kapták és a szóban forgó 26. tartalékos hadosztálynak volt egy 121. Würtenbergi tartalékos gyalogezred az állományában. A csontváz mellett megtalálták a zsebei tartalmát is, az apró tárgyak között találtak egy cipőkrém dobozt az E. Breuninger shopból Stutgartból. A bolt ma is létezik sőt a terméket is forgalmazzák, csak más csomagolásban! Megtalálták a katona korai típusú dögcéduláját is, ezeken még nem szerepelt a katonák neve, csak az ezred és század száma, de ez nagyon rozsdás és sérült volt, ezért hosszas munkával kellett rekonstruálni a számokat és betűket. Biztosan kiolvasni ennyit lehetett: "Res R. No.", "7 Ko...." és "No. 2." ezen kívül valaki szabályellenesen kézzel is próbált belevésni egy feliratot a dögcédula hátlapjába, ezt még nehezebben lehetett elolvasni. A régész csapat egyik német tagja biztosan csak ennyit tudott kiolvasni: "Mün...", "Hines" és "Jak...", úgy gondolták ez valószínűleg Jakob Hines, lesz mint név.

Ezen a ponton tehát a csontváz valószínűsíthetően Jakob Hines volt a hetedik századból, a 121. ezredből. Az ezred története alapján 1915 júniusában a németek a franciákkal harcoltak ebben a körzetben. Egy szerencsés internetes kapcsolatfelvételnek köszönhetően a kutatók megkapták az ezred veszteséglistáját, ebben találtak egy Jakob Hönes nevű elesett katonát, 1915. június. 13.-án. Jakob Münchingenből származott (tehát stimmelt a dögcédulával), egy Stutgart közeli faluból. Az i könnyen lehetett ö, a kézzel vésett feliratban, tehát a név is stimmelt. Jakob státusza elesett volt, nem eltűnt, viszont ezt a terepszakaszt később a britek elfoglalták, tehát ha Jakobot egy gránát tölcsérbe temették, később már nem volt lehetőség exhumálni és katonatemetőbe temetni, mert azok akik tudták hol a sírja nem fértek hozzá. Miután ezt megállapították, felvették a kapcsolatot a szülőfalujával és az esetleges leszármazottjaival, kiderült, hogy Jakob fia aki négy éves volt, amikor az apja bevonult, még élt! A 93 éves bácsi így hivatalos ceremónia keretében, a Bundeswher biztosította katonai tiszteletadással, családjával, eltemethette az édesapját.

A családi kapcsolatok révén a régészeknek lehetőségük nyílt Jakob teljes életrajzát összeállítani. 1880-ban született, két öccse és egy húga volt, valamint egy féltestvére. Az általános iskola után mezőgazdasági munkásként dolgozott, húsz évesen bevonult 1900 és 1902 között letölteni a sorkatonai szolgálatát, 1908-ban nősült, hat gyermekük született, 1914 augusztusában újra behívták, 1915-ben egy francia roham érte az állásaikat, időlegesen el is veszítették ezt a frontszakaszt, Jakob puskalövéstől halt meg. Az öccsével egy században szolgáltak, tizenhárom hónappal később ő is elesett a Somme-nál, csakúgy mint a féltestvérük aki Ypres mellett harcolt, és nagyjából ebben az időben hunyt el ő is. Jakob özvegye újra férjhez ment, a második férjét a második világháború keleti frontján fogságba ejtették és 1947-ben egy szovjet táborban hunyt el.

Nos egy ilyen történet tud kikerekedni egy frontvonal feltárásból, ha a kutatók elég elszántak és egy kis szerencse is segíti a munkájukat. Szerintem rendkívül érdekes ahogyan a lexikális tudást kombinálva az ásatás tárgyi emlékeivel, mi minden tudnak kideríteni. A dolog emberi oldaláról már nem is beszélve.

1 komment

Címkék: könyvajánló első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr885713164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPetyo 2013.12.29. 20:41:54

Imádom az ilyen nyomozós sztorikat. Anno több előadást is meghallgathattam magyar hadszíntérkutatók munkájából és nagyon izgalmas dolgokat meséltek. Hihetetlen, hogy néha pár gombból és töltényhüvelyből micsoda részleteket tudhatunk meg.
süti beállítások módosítása