HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Tervezgetés 2014-re, figurák

2013.12.30. 10:04 janos900

Mivel a helyzetem még elég képlékeny, a hadijátékos dolgaimhoz pedig kell egy albérlet, ahol végre kicsomagolhatok, festhetek stb. Ezért szerény, és okos terveket kell szőnöm arra, hogy mit tudok elérni a következő hat-nyolc hónapban. Ami biztos az a SALUTE részvétel, meg az olvasás, illetve a bérfestés megrendelése, ha kigazdálkodom.

ulans.jpg

2014 augusztusa már a századik évfordulók jegyében indul majd, ezért a korai német-orosz csatákra kell koncentrálnom ebben az évben, hogy ha lehetőség nyílik majd valami bemutatójátékra, akkor arra legyen megfelelő felszerelésem. Az orosz sereg megvan, nem annyira tetszetős mint szeretném, de festett és elég nagy a skirmish játékokhoz. A korai német seregem figurái mind Dzsozy barátom keze munkáját dicséri, de még nem teljes a sereg. Van festve, talpalva lakkozva ötven gyalogosom, ebből négy tiszt. Elkészült két 7.7cm Krupp löveg is, 6-6 kezelővel, valamint egy  aknavető három kezelővel, ezek még nincsenek készre talpalva és lakozva, csak festve. Ezen kívül van még nyolc újabb gyalogos festés alatt. A Great War Miniatures kiadta végre valahára a lóról szállt Ulánus blisterét, ebben hat figura van. A terv az lenne, hogy veszek két ilyen blistert, valamint hat lovas Ulánus blistert, ezzel lenne egy 12 fős lovas járőröm, lovon is és lóról szállva is. Van hat Jager tiszt és altiszt figurám ezek még dobozban, nekik kellene két blister amiben hat-hat közlegény van, így meglenne az előcsatározó alakulat is. A pickelhaubés (sisakos) gyalogság ha minden elkészül ötvennyolc figurából fog állni, ezekhez szükség lenne egy ugyancsak pickelhaubés géppuskás blisterre. Ez így tizenegy doboz figura, nyolcvankét és fél angol font, abban bízom, hogy ha megrendelem előre és a 2014-es Salute-on veszem át, akkor megspórolom a postaköltséget, és talán sikerül kiharcolni 10% kedvezményt is. A kedvezményt szerintem egy kerek száz fontos rendelésben esélyes megkapni. Ezért elgondolkodtam még egy kis extrán ezt egy okos csalással tervezem megoldani, a GWM figurákat a North Star Figures forgalmazza, az ajánlatukban szerepel egy csodaszép sorozat az 1866-os Porosz-Osztrák háborús figurákból, ennek több darabja használható véleményem szerint az első világégéshez is. A németek nagy számban küldték a tartalékos alakulataikat keletre az oroszok ellen, ezek az alakulatok használták a régi puskákat és felszerelést, ezért arra gondoltam egy színes tartalékos alakulat nagyban fokozná a seregem látványát és hangulatát.

jager1.jpg

gpp.jpg

A csatákat négy különböző rendszer szerint képzelem el, lejátszani. A Bolt Action, a Great War, a Mud and Blood és végül a Black Powder szerint. Azt számoltam, hogy a 12 figurás alakulatok, nagyjából minden rendszerben használhatóak. A North Star 1866 blisterek négy figurából állnak, tehát három adna egy alakulatot, öt font negyven darabja, ha hozzácsapok a rendeléshez hat ilyet, akkor lesz két tartalékos egységem is. Az egyik a három Jager blisterből lesz felépítve, ezeket a csákókat használták a tartalékosok, a másik egységet pedig olyan figurákból tervezem megoldani, akik nem sisakot, hanem tábori sapkát hordanak, mert ez szinte teljesen ugyanaz mint amit 1914-ben is használtak. Ami csábító opció, az egy lovon ülő gyalogsági tiszt blister, nekik akár még a régi fényes pickelhaube sisak is elfogadható, csak nincs semmi szükségem három tisztre, egy is elég lenne.

jager2.jpg

jager3.jpg

Távlati tervem végre csataképes állapotba hozni az 1848-as seregeim, erre találtam egy kedvező megoldást. Mivel Alan barátom szerb serege nem áll rendelkezésre, de vannak már szerb figuráim, arra gondoltam, hogy az ő briliáns ötletét lemásolva és továbbfejlesztve, a Perry féle ACW figurákból fogok szerbeket gyártani. Különösen most, hogy februárra megjelenik az ACW tüzér plasztik doboz, ezeknek a figuráknak a karjai teljesen csereszabatosak a Zuáv dobozzal, az a tervem, hogy ha lezajlott minden első világháborús projekt, rendelek majd 1-1 dobozt a zuávokból és a tüzérekből, és két-három darabot a parancsnoki keretből külön, ebből már meg lehet oldani majd 12db szerb tüzért és 12db szerb gyalogost. Ha elégedett leszek a végeredménnyel, beruházhatok még egy vagy két doboz zuávra, abból már elég szép sereg építhető. Ugyancsak a Perry fivérektől lehet venni fém napóleoni osztrák Grenz gyalogosokat, ezek szintén jók a szerb seregbe (székelyként már vannak ilyenek a magyar seregemben is). A szudáni brit ajánlatukban pedig vannak balkáni blisterek, köztük lovasok, ezek alkalmasak tiszteknek, illetve az osztrák gyalogsági tisztek a Grenz mellé. Lovasságuk nem nagyon volt, így azt megúsztam.

jager4.jpg

Ez a két projekt szerintem bőven elég lesz az idei évre, sőt. A 20mm-es Magyar Királyi Honvédség sincsen elfelejtve, de azokból jelenleg nem tudok még egy játékot felrakni, és a centenáriumi érdeklődést sem szabad kihagyni, azt egyszerűen meg kell lovagolni.

5 komment

Címkék: műhely első világháború 1848 49

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr295714249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Matney 2013.12.30. 11:30:13

Nagyon szép és érdekes tervek! Eddig le sem esett nekem, hogy jönnek a 100. évfordulók, de erre is majd jó lesz rákészülni egy kis utánaolvasással. Ilyenkor jövök csak rá, hogy mennyi mindent kellene még megismernem a múltból.

janos900 2013.12.30. 15:35:01

@EnvoyCorps: Bizony, 2014 augusztusától felpörög a centenárium. Az Imperial War Museum, már évek óta készül erre Londonban, most építik át, és augusztusra készül el. 1917-ben alapították, úgyhogy akkor meg dupla centenáriumi programok lesznek. A figuragyártók is kihasználják, meg a könyvkiadók is, már kész a cikkem a könyvekről amik mostanában jelennek meg a témához angolul. :D

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2013.12.30. 15:49:47

@janos900: Plusz a hagyományőrzők is rápörögnek. Konkrétan biztosan tudom, hogy a Magyar Királyi 3. "Szent István" Honvéd Gyalogezred Hagyományérző Egyesület felállít egy 1. világháborús "alakulatot", és részt vesz az országos megemlékezéseken.

Legalább is ez a terv, de bízom benne, hogy össze is jön.

janos900 2013.12.30. 15:56:56

@bogesz001: Remélem sikerül nekik. :)

HPetyo 2013.12.31. 12:28:45

Bezony. 2014 Nálam is a Nagy Háborúé (többek között). Készül a francia sereg a német mellé és egy asztalt is tervezek hozzájuk. Igaz nekem késői seregeim vannak.