HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Armies of Italy and the Axis: Bolt Action sereg lista 1.rész

2014.03.09. 14:05 janos900

Megvan a várva várt utolsó seregkönyv, itt a blogon még adós vagyok a brit és japán lista bemutatásával, de ezt vettem előre, mert ebben van benne a Magyar Királyi Honvédség. A történelmi hitelesség szempontjából a magyar lista siralmas, viszont játéktechnikailag, megvan benne minden ami kell, egy jó játékhoz, csak nem szabad követni vakon amit a könyv ír.

borito.JPG

A kiadványban 14 oldal szól a magyar hadseregről, van egy Toldi I. festmény az Osprey New Vanguard 199.-ből, ennek címe magyarul: Tankok Hitler keleti szövetségeseitől 1941-45. Illetve két festmény a Men-at-Arms 449. füzetéből, ennek magyar címe: A Magyar Királyi Honvédség a Második Világháborúban. Itt kapunk hat különféle egyenruhát, hogy lássuk, hogyan is néztek ki honvédeink. Hangulatos festmények, tábori csendőr, ejtőernyős, huszár, felderítő,karpaszományos őrvezető és harckocsizó látható a könyvbe. Éles szemű honvéd hagyományőrző barátom, rögtön kiszúrt pár hibát a képeken, de ettől még jól néznek ki. A történelmi hátteret elkövető író, ellógta a házi feladatot, és ahogy mondani szokták a szedő néni is elaludt a nyomdába, amikor a magyar neveket rakta be a szövegbe. Egy mondatrészt idéznék, és az el is mond mindent a történelmi hitelességről: „King Miklós Horthy had decided”, vagyis Horthy Miklóst mint az ország királyát nevezi meg.

gyalog.JPG

Ezek után nézzük a játéktechnikát, a Ludovika akadémia hosszú és eredményes működése, és az intézményben kinevelt a keményvonalas tiszti kar alapján a magyar sereg speciális képessége az Experienced Officer Class. Vagyis minden HQ egység megkapja a Fanatics tulajdonságot. Nincs morálpróba, az utolsó emberig harcolnak, ha egy tűzcsapásban eleveszítjük az egység felét, akkor is. Ilyen egység típus három féle van, a szakaszok tisztjei maximum két kísérővel, a szanitéc, szintén maximum két kísérővel, és a tüzérségi és légi megfigyelő, akik szintén max két kisérővel alkot egy egységet. A szakasz parancsnokoknak és tüzérségi-légi megfigyelőknek, valamint a kísérőiknek nem kell külön pontot költeni, a géppisztolyokra, így szakaszonként lehet kétszer három géppisztolyos figuránk, mint elszánt közelharcos raj. A lengyel sereg is ugyanezt a tulajdonságot kapta egyébként.

A másik seregképesség a Axis Support, ez lehetővé teszi, hogy egy egységünk a seregből német, vagy olasz legyen. Itt értelemszerűen az olasz dolgot felejtsük el, mert az olaszokkal soha sem működtünk együtt ilyen szinten. A német viszont használható, főleg a kiugrási kísérlet után játszott csatákban. Ez az opció orvosolja a magyar sereg hiányosságait, mert ahol a legkevésbé ütőképes a játékos szerint a serege, ott kipótolhatja a sorokat egy nem veterán német egységgel. Modellező és gyűjtő szempontból is hálás ez a szabály, mert így főleg 1942 után, a szovjet páncélosfölényt ellensúlyozhatjuk egy német tankkal, vagy páncélvadásszal. Ezeket a modelleket sokkal olcsóbb beszerezni, mint a speciális magyar járműveket. A szabály nem negedélyezi a Párducnál nagyobb német járműveket a magyar seregbe, kivétel a Tigris I. Külön megadott hadszíntér listában.

A gyalogsági osztag öt plusz nyolc fős, ez maximum tizenhárom fős rajokat produkál, ezzel lehet némileg ellensúlyozni a szovjet gyalogságot (tizenegy fős rajok, de több automata fegyver). Itt azért vegyük figyelembe, hogy ezek a hivatalos listák párbaj alapú, „tápolós” és „kombinálós” stílusban készültek. Tehát a magyar raj az egyféle barna ruhás német raj, némi módosítással, hogy egyedi legyen. Panzerfaust is vásárolható a magyar rajoknak, rajonként egy darab. Van reguláris és tapasztalatlan verziója a gyalogos rajoknak, a tapasztalatlan raj nem kaphat Panzerfaustot. Van veterán gyalogság is, mint opció hegyi meg könnyű gyalogságnak írja a könyv, illetve a gépesített gyalogság is veterán. Végül is, mindhárom gyalogos raj ugyanaz, fegyverzet és látszűm tekintetében, csak a tapasztalati szintjük más. A huszárokat csak veteránként vehetjük, profi lovasított gyalogságnak vannak bekategorizálva, maximum kilenc fős rajokba. A lovasok nem kapnak, se géppisztolyt, se golyószórót, se panzerfaustot, ellenben a térképre való belépéskor, nem kell -1-el morálpróbát tenni, szóval mozgékonyan tudnak bekeríteni, vagy megbízható tartalék.

A géppuskásoknál választhatjuk azt az opciót pontköltés nélkül, hogy német MG-34 vagy MG-42-vel van felszerelve az egység, ilyenkor egy kockával többet sebez a fegyver. Nem kerül pontba, szintén a szovjet túlerőt hivatott ellensúlyozni. A seregkönyv mind a páncéltörő puskát, mind a Panzerschrek-et engedélyezi használni a Honvédségnek.Vehetünk könnyű és közepes aknavetőt, valamint mesterlövészt is. Lángszóró és nehéz aknavető nincs a listában, mint opció. Tüzérségi löveg és páncéltörő ágyú mindhárom szinten választható, könnyű, közepes és nehéz is. Légvédelemre csak 40mm-es Bofors ágyút kapunk vagy a Nimródot.

A sereglista lényegi része a magyar gyártású egyedi járművek listája, hogy ezekhez legyen pontérték, ez szerencsére megvan. Az Ansaldo kis harckocsi kapható egy vagy két géppuskával, ez nagyon jó kis fegyver lett ebben a szabályrendszerben. Persze nem reális, de a szovjet játékosok a tankok tömkelegéből választhatnak, egy kis plusz a magyar oldalon, még nem a világ. A kis harckocsi két géppuskával pont tíz ponttal kerül többe, mint egy géppuskás osztag, viszont gyorsabb, és dupla a tűzereje. Tehát nyolc K6, a négy helyett és páncélozott is, szóval ha jól sunnyogunk vele a háttérből, hasznos segítség lehet a szovjet gyalogoshorda ellen. Besorolását tekintve tank, tehát szakaszonként egy darab vehető.

tank.JPG

Mivel nekem az 1941-es Gyorshadtest harcai, állnak az érdeklődésem fókuszába. Három járművet tudok variálni, az Ansaldo-t, a Csabát és a Toldi I. harckocsit. Az Ansaldo tank besorolású, a Csaba felderítő jármű, és a Toldi I. is ebbe a kategóriába került. A Bolt Actionba, egy gyalogos szakasz mellé opcióként választhatunk, egy tankot és egy felderítő járművet. Ezért 1941 nyarán az Ansaldo az egyedüli opció a tankra. A Toldi I és a Csaba teljesen egyenértékű lett, csak az egyik kerekes, a másik meg lánctalpas. Ugyanaz a páncélbesorolásuk mint az Ansaldonak. Egy géppuska, meg egy páncéltörő puska a fegyverzetük a toronyba párhuzamosítva. Ez annyit tesz, hogy vagy az egyik fegyver lő, vagy a másik. Mint felderítő jármű, mindkettőnek lehetősége van hátrálni, ha rájuk lőnek, így viszonylag nehéz elkapni őket, viszont esélyük nincs sok kilőni egy másik páncélozott járművet. A későbbi Toldi II. viszont már könnyű tank, eggyel jobb a páncélbesorolása, harmincöt pontért kaphat könnyű löveget, viszont elveszítette a hátrálás képességét.

A Turán I. közepes tank besorolást kapott, könnyű löveggel, a Turán II. ugyanez, csak húsz ponttal drágább és közepes páncéltörő löveggel van felszerelve. Ezzel a szabályok értelmében semmivel sem rosszabb, mint a T-34/76. Pontba se olcsóbb, mint a szovjet ellenfél. A Nimród ugyanaz a páncélbesorolás mint az Ansaldo, vagy a Csaba, viszont nyitott tetejű és légelhárító, A Zrínyi II rohamlöveg gyakorlatilag a Stug-III. vonatkozó verziója, közepes tank, közepes löveggel.

Valamelyik következő cikkben, össze fogom hasonlítani az 1941 nyarára vonatkozó, szovjet és magyar listákat. Majd sorra veszem az olasz, finn, bolgár és román seregeket a könyvből. A brit és japán lista is itt pihen a polcon, szép lassan majd azok is sorra kerülnek. Ennyi sereglistából, már simán össze lehet majd rakni az első világháborús játékokra is megfelelő seregeket. Megvan mindenre a szabály, golyóálló mellény, lángszóró, lovasroham stb. Mivel a Great War szabályrendszer is hasonló 40K alapelveken alapszik, onnan is fogok átemelni szabályokat, hogy a javarészt gyalogsági harcokat minél színesebbé tegyem majd. A Bolt Action eleve inkább a gyalogságra fókuszál, így teljesen megfelel a Nagy Háborús csatákra is. A géppuskák tűzerejét kevésnek tartom, de arra egyszerűen átemelem a német villámgéppuska szabályt, és minden géppuska 5K6-al lő majd, A három fős géppuska kezelő osztagokat is fel fogom hizlalni, ezzel a két módosítással, már sokkal erősebb fegyver lesz. Az oroszok, meg a monarchia kap pajzsokat a fegyverre, a németeknek ilyen nem lesz. Nekik viszont lehet venni mellvérteket a kezelőkre. A Great Warban van szabály az összes típusú zárótűzre, a gáztámadásokra, és minden egyéb speciálisan első háborús dologra.

4 komment

Címkék: második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr735851099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vihar Hun 2014.03.09. 23:32:33

Köszi a cikket! Már alig vártam...
Továbbra is 1/72-be gondolkozol játék terén (Bolt Action és/vagy Great War)?

janos900 2014.03.10. 09:29:36

@Vihar Hun:

Bolt Action fogok játszani, de átveszem a Great War rendszerből a jó dolgokat, a Bolt Action sokkal jobb, és könnyebben tanulható játék.

A WW2 Magyar Királyi Honvédség vs Szovjetek, az 1/72.
A WW1 az 28mm, van már vagy négyféle seregem, nem kezdem újra, 20mm-ben.

Viharmadár, Vihar 2014.03.16. 23:50:33

A WW2-re jó vagyok németekkel.Kérlek, szólj ha tesztelni szeretnél vagy esetleg kész a hibrid rendszer...
süti beállítások módosítása