HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Armies of Italy and the Axis: Bolt Action sereg lista 2.rész

2014.03.13. 14:37 janos900

Most pedig lássuk a kötet címadó hadseregét, a Királyi Olasz Hadsereget. A Duce “nyolcmillió bajonettje”, nagyon színes hadtörténettel rendelkezik, sokat ócsárolták őket, de szerintem ezeket a sztereotípiákat azért el kellene osztani kettővel, mert az olasz hadsereg sokféle alakulata változó teljesítményt nyújtott. Nekem személy szerint tetszik egy olasz sereg ötlete, mert kihívás lenne velük játszani. Ott voltak a Balkánon, Észak-Afrikában, az orosz pusztákon, de még a Franciák ellen is felvonultak 1940-ben, egy olasz sereg használható a korai francia, a brit, az amerikai, a görög, a partizán és persze a szovjet seregek ellen, de akár a németek ellen is 1943 után. Ne feledjük, szakasz szintű skirmish szabályrendszerről beszélünk.

katonak.jpg

A szerzők is osztották a nézetemet a változó teljesítmény ügyében, ezért az olasz sereg speciális szabálya az AVANTI SAVOIA. Ha a játék során az olaszoknak hárommal több egysége került levételre, mint az ellenfélnek, az összes olasz alakulat morálja csökken kettővel, ha viszont az ellenfélnek semmisült meg hárommal több egysége, az olaszok morálja megnő kettővel. Itt visszautalnék a Bolt Action szabály alapjaihoz, minden raj és jármű egy aktivációs kockát jelent, tehát ezekkel tartjuk nyilván a levételre került egységeket, így egyből látszik ha három kocka lesz a különbség. Ez a szabály egy érdekes színfolt, más megvilágításba teszi a veszteség fogalmát, főleg a kis HQ egységek szerepe válhat kritikussá, mint a tüzérségi megfigyelő, vagy a szanitéc.

A második szabály elég cifrára sikerült, alapvetően a párbaj típusú játékokra van nagy hatása. A dolog lényege, hogy az olasz hadsereg teljes doktrinája a védelemre épül. Ezért amikor a csata elején kockadobást tesznek a játékosok, hogy eldöntsék ki támad, és ki védekezik, az olasz játékos újradobhatja a kockát, ha nem ő a védő. Ha megnyeri a védekező pozíciót, na akkor a támadó játékos hangosan kezdhet káromkodni, bár inkább úgy kell készülni, hogy az olaszok ellen támadni kell, és akkor nem ér minket meglepetés. Nagyon erősek lettek az olaszok a védelemben. A következő pluszokat kapják:

  • A támadó nem adhat RUN parancsot az egységeinek az első körben, ez nagyon le tudja csökkenteni a gyalogságának a sebességét, sokkal nehezebb lesz felfejlődni. Óvatosan kell nyomulnia az olasz védelem által előkészített terepen.
  • Az olasz tüzérség előre belőtte a terepet, a tüzérségi dobást egyszer újradobhatja az olasz játékos. Vagyis a szépen előre elhelyezett megfigyelő, ha rosszat dob a tűzcsapás lehívásakor, korrigálhat.
  • Az un. rejtett „Hidden” egységeknek nem kell parancskockát húzniuk, hanem már a kör legelején egy AMBUSH paranccsal kezdenek. Ez ismét egy kemény dolog, az eleve lassú támadóra azonnal lőnek a rejtőző olaszok.
  • Az egységek felhelyezése előtt az olasz játékos dob egy D3-at, és ennyi darab hat incs hosszú, egy incs széles nehéz fedezéket rakhat fel a terepre. Ez lehet mondjuk egy homokzsák mellvéd. Na ha van egy ilyen mellvéd mögé, szépen berejtjük a gyalogságunkat, egy ambush kockával, és máris leblokkoltunk egy utat. Ugyanez egy tankelhárítóval, még keményebb.

Nekem tetszik a két szabály, egyedivé tette az olaszokat. A partizánok ellen, akik hasonló védekező stílusú sereg, elég érdekes helyzeteket hozhat. Ha minden optimális a támadó sereg könnyen elveszíthet három egységet, még a védekező, rejtett olaszok előtt, és onnantól sziklakemény morállal fognak védekezni. Ugyanakkor, ha sikerül átbillenteni a mérleget és az olaszok megtörnek, a kettővel csökkentett morál nagyon alacsony, abból felállni az olasz játékosnak komoly próbatétel.

A sereg bővelkedik gyalogos opciókban, a szokásos zöldfülű, reguláris, veterán szentháromságon kívül vannak, lovasok, tengerészgyalogosok, gyarmati csapatok, fekete ingesek, ejtőernyősök és hegyi csapatok, na meg persze a Bersaglieri gyalogság. Nincs nehéz páncéltörő löveg a listában és a nehéz aknavető sem választható, a légvédelmi opciókban viszont akad nehéz és szuper nehéz páncéltörő tulajdonságokkal bíró löveg is.

m1542.jpg

 A tankok terén nem állnak túl jól az olaszok, a Turán II. szintű közepes tank, közepes löveggel nem szerepel a listában. Ha a szabályt nézem, nekünk magyaroknak sikerült egy átlagos tankot produkálni, az olaszoknak nem. Az amúgy is könnyű páncélzatú talján tankokat tovább gyöngíti a szegecselt páncélra kirótt extra büntető szabály, ezek ellen a tankok ellen oldalról és hátulról eggyel jobbnak számítanak a páncéltörő fegyverek. A német tankoknak pont az ellentétei az olaszok, nem állják meg a helyüket a páncéloscsatákban, viszont a géppuskákból fakadó tűzerejük sokkal jobb a gyalogság ellen. Az M14/41 könnyű tank, könnyű páncéltörő löveggel, van egy párhuzamosított géppuska a toronyba, és két darab a harckocsi testben, ezekhez még vehetünk egyet a torony tetejére tizenöt pontért. Ha nem használom a lövegem, előre négy gépfegyverből összesen tizenhat kockányi tűzerőm van, azért ez valljuk be nem kevés. Viszont szinte bármilyen páncéltörő átviszi a páncélt, mert könnyű tank és szegecselt. A legjobb olasz tank (fenti kép), amit már inkább csak a németek használhatnak a fegyverletétel miatt, az M15/42 volt, ez is könnyű tank, csak nincs a szegecselt büntetés, és két-két párhuzamosított géppuskája van, valamint egy ötödik fegyver opciója a torony tetejére. Ez a páncélos az öt géppuskával százhatvan pontba kerül, egy gyalogsági géppuska három kezelővel ötven pont, remek az ár-érték arány.

sahar.jpg

A rohamlövegek és páncélvadászok területén is ugyanazok a hátrányok vannak, szegecselés, páncélautó kategóriájú védettség, ami kicsit jobb abból szinte már csak a németeknek jutott. Az Autoblinda 41, egy korszerű páncélautó, és a fenti képen látható nyitott Sahariana verziója nagyon jó támogatás, hatvanöt pontért egy könnyű gépágyúval felszerelt, veterán kezelőkkel ellátott légvédelemre is alkalmas felderítőt kaphatunk. A felderítők közé került az alsó képen látható L6/40, ez még több negatívumot kapott mint a többiek, mert ennek a szegecselés hátrányán kívül, még az egyszemélyes torony áldása is kijutott, viszont lehet lángszórós tank, amitől még sérülékenyebb. Tény ami tény, ezekkel a tankokkal elég nagy kihívás támadni. Amit érdemes kihasználni az a páncéltörő ágyú és a kettős célú légvédelmi löveg beszerzése, mert ez azért ellensúlyozni tudja a szövetséges páncélos és légi fölényt. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az olaszok csak 1943-ig voltak hadviselők, tehát az 1944-45-ös technológia színvonalat nem érték el, de nem is kerültek vele szembe.

l640.jpg

Ami engem érdekel, az olasz listából, az a számomra fehér foltot jelentő 1941-43 közötti időszak a szovjetek elleni harcok. Ehhez van is egy komplett küldetésfüzetem, valahol pdf-ben, ha odáig jutok előásom. Az oroszországi harcokban, az olaszoknak nem volt páncélos egysége, viszont ha megdobják a védekező felállást, akkor van esélyük a szovjetek ellen, bár ha a szovjet játékos ügyes, hoz két gyenge szakaszt, két BA-10 felderítővel, meg két tankkal és megpróbálja lerohanni az olasz védelmet. Egy ilyen csatát szívesen megnéznék, hogy, hogyan végződne.

1 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr115858529

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szmakarov 2022.11.10. 19:10:27

Szia! Most kezdtem el olvasgatni a blogodat és nagyon tetszik. Szóval, így jutottam el eddig az írásodhoz és mint az olasz hadsereg nagy rajongója kérdezném: Az olaszok jelentős számú Somua S-35 harckocsival rendelkeztek a németeknek köszönhetően.Nos ez a tank, miért nem tartozik az opciókhoz? Lövege ugyanaz mint az Ansaldoké, viszont a páncélzata nem szegecselt, hanem ugye hegesztett, szóval elég komoly plusz erőt jelenthetne. Van erről vmi információk? Üdv!
süti beállítások módosítása