HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Storoznyezsi csata, Bolt Action csatajelentés, 3. rész

2014.06.12. 06:22 janos900

Wrangel hadnagy a légnyomástól szédelegve tápászkodott fel, zúgott a feje, és alig hallott valamit. Az első gondolata az volt, hogy a géppuskákat gyorsan üzembe kell helyezni, különben lerohanják őket a németek. Körbenézett, felrángatta a tisztiszolgáját a földről, és elkezdett parancsokat kiabálni a fülébe. Ekkor újabb nagyerejű robbanás vágta földhöz mindkettőjüket, a pergőtűznek még koránt sem volt vége!

Közben Talegyin, akit az egyik házban ért a tüzérségi tűz, sebesen kúszott a hátsó szoba felé, hogy beüzemeltesse a maga Maximját. A géppuska és kezelői sértetlenek voltak, de a fegyvert újra fel kellett állítani, és beirányozni. Talegyin pár jól irányzott rúgással munkára fogta az embereit. Az ablakból látta a szibériaiakat lapulni a homokzsákok mögött, miközben a búzamezőt valósággal földbe taposták az özönlő németek. Mire a géppuskát tűzkész állapotba hozták, megjött a futár a ház mellett felállított lövegtől, hogy a tüzérek várják a parancsokat. A szibériaiak viszont továbbra is csak lapultak. Lőjetek már kurafiak! -Talegyin torka szakadtából üvöltött a szócsövén át, de hatástalanul.

a6.JPG

20140608BA030 (800x600).jpg

Schwarz hadnagy hajtotta előre az embereit, a rohamosztagosok a robbanások kráterein keresztül rohantak előre, viszont a puskás rajok feltorlódtak a szögesdrót előtt, és szaporán lövöldözték az orosz Maximot. Szerencsére a kezelőket teljesen szétzilálta a tüzérségi tűz, nem bírták üzembe helyezni a fegyverüket. A fák közül szórványos puskatüzet kaptak. Úgy látszott az oroszok csak őrszemeket állítottak a homokzsák állásokhoz, de nem szállták meg az első vonalukat. Schwarz tudta, hogy ilyenkor a sebesség az első, nem szabad megállni és lövöldözni, rohamozni kell. A háta mögött meghallotta az aknavető jellegzetes pukkanó hangját, a válla felett visszapillantva pedig meglátta a lángszórósokat csörtetni a búzamezőn.

a9.JPG

Wagner hadnagy emberei folyamatos tűz alatt tartották a szibériaiakat, akiket már messziről ki lehetett szúrni a kucsmáik alapján. Az aknavetője szakadatlan lőtt, az aknák sűrűn záporoztak az oroszokra. A rohamosztagosai középen a nyílt térségen keresztül rohantak előre becélozva egy rést a szögesdróton, amikor szemből vagy húsz orosz bukkant fel, az egyik fele a fák közül kezdett lövöldözni, a többiek befutottak egy mellvéd mögé. Majd a fene tudja honnan, megszólalt egy Maxim, a rohamosztagosok körül apró földgejzírek csaptak fel, majd hirtelen bevágott közéjük egy gránát, hullottak, mint a legyek.

20140608BA069 (800x600).jpg

Talegyin kezdte átvenni az irányítást az egységei felett, a löveg célba vette a résen beözönlő németeket, a Maxim szintén. Elővette a kis Szent Szerafin ikont, amit még Krakkóban vett és megcsókolta, hogy szerencsét hozzon a csatába, és lőn! Rögtön a csók után, egy futár jött egy kozák lovastüzér őrnagytól, kiderült, hogy mivel nem tudták még előrehozni a maradék négy lövegüket, hátul felállítatta őket a mezőn, és egy tábori telefonvonalat húzott magával ide a faluig, hogy azon keresztül irányítsa a tüzüket. Jobb később mint soha, gondolta Talegyin. A bal szárnyon viszont gyanúsan nagy a csönd, pedig ott is van géppuska és löveg is. Mi lehet Wrangelékkel?

20140608BA071 (800x600).jpg

Wrangel fogta a fejét és lapult, szám szerint a harmadik tüzérségi sortűz csapott le rá és az embereire, a második után volt ideje körülnézni, a Maxim lövés nélkül elveszett, a zsákmányolt Krupp löveget sem bírták még elsütni az ellenséges tüzérség miatt, viszont feltűnt az úton a századuk harmadik szakasza Gagarin őrmesterrel az élen, és elkezdtek felfejlődni a fasorhoz, ahol Wrangel egyik raja lövöldözött a németekre. Előrenyomulni nem mertek, pedig a mellvédeket kellett volna tartaniuk. Sztyepan meg nem jutott el hozzájuk a zárótűz miatt, hogy jól a helyükre rugdossa a gyáva parasztjait.

20140608BA052 (800x600).jpg

Schwarz hadnagy emberei végre felszedték a szögesdrótot, a megmaradt rohamraj eljutott az első mellvédhez, amikor váratlanul megfutottak egy a közelben becsapódó gránáttól. Siegbald nem is értette hogyan lehet az, hogy a válogatott rohamisták megfutnak. Rájuk üvöltött, mire végre megtorpantak, majd az utasításnak megfelelően, újra előre rohantak. A géppuskát végül sikeresen kiiktatták, de nagyon leragadtak a spanyolbakok előtt, meg is lett a böjtje, az egyik ház mellől tüzet nyitott egy löveg és lesöpörte a másik rohamrajt. Valahonnan az orosz vonalak mögül egy egész üteg kezdte el veretni az előrenyomuló németeket, az egyik jól irányzott sortűz széttépett egy tíz fős rajt. De a puskások végül felzárkóztak a mellvédekhez, és elfogytak az oroszok a fák közül, elestek, vagy visszahúzódtak. Feltűntek a ház mellett felhalmozott ládák halmai. Már látták a célt, az aknavető szétlőtte a ház melletti löveget, kiszúrták a megfigyelőjét is, ernyedten lógott az egyik fa ágáról. Mienk a győzelem fiúk! -kiáltotta Siegbald lelkesen, majd intett a lángszórósoknak, hogy támadják meg a legközelebbi faházat. Az ablakokból eltűntek az oroszok, futottak hátra a falu belseje felé.

20140608BA067 (800x600).jpg

Blasius Wagner szégyentelenül káromkodott! Az nem lehet, hogy az oroszok között ennyi mesterlövész van, sorra dőltek ki az altisztjei és a golyószórós rohamisták, mintha valami varázslat működne ami védi a puskás bakákat, de lekaszálja a kulcs embereit. Aztán jött a zárótűz, újabb veszteségek, de csak rohamoztak előre. A szibériaiak a mellvéd mögött meghaltak vagy megfutottak. A fákig szabad volt az út, felszedték a szögesdrótot is. Látta, hogy középen az oroszok szuronyrohamot indítottak és lemészárolták a rohamkatonák rajának egy szem túlélőjét, erre a rohamisták hadnagya kézigránátokat hajigálva a két kísérőjével megrohanta az oroszokat, ádáz közelharcban megöltek vagy négy oroszt, majd hatalmas robbanásban tűnt el mindenki. Fritznek hívták a hadnagyot jutott hirtelen az eszébe, és látott nála egy Geballte Ladungot. A hadnagy valószínűleg felrobbantotta a hét összepántolt kézigránátot, amikor már nem volt más kiút. A mező közepét szétszakadt holtestek borították. Blasiusban megpattant valami, elordította magát: Előre a Császárért, előre a Faterlandért! Az első emberei elérték a falu szélén álló dombot, és elkezdték lőni a parasztház udvarán álló löveg személyzetét.

20140608BA051 (800x600).jpg

Talegyin áldotta a Szarofi Szent Szerafimot, hogy eddig ilyen szépen megsegítette az ikonjával. A kozák őrnagy olyan zárótüzet irányzott a németekre, hogy öröm volt nézni. A Putyilov ágyú is bevitt nekik két telitalálatot, a géppuska is dolgozott serényen, már éppen fontolgatni kezdte, hogy még egy szuronyrohamot vezényel, amikor egy robbanásban megsemmisült a fél szakasza, akik már javában mészárolták a németeket. Gyorsan elővette a nyakában hordott szent Ince medált amit még Varsóban vett és megcsókolta, a medál azonban cserben hagyta. Amikor felnézett az ablakon keresztül látta, hogy a lovastüzér őrnagy megtántorodik, majd több golyó csapódik a testébe. Hirtelen véres és szakadt ruhában Sztyepan esett be az ajtón: Vége van Gavril! Visszavonulás! Tíz emberem maradt a bal szárnyon, az erősítés is odaveszett és lángszóróval jönnek! Nem tudjuk így tartani a házakat! Oda a Maximom és a tüzérek is mind meghaltak, az aknavető tűzben! Futás Gavril, meneküljünk!

aa.JPG

aaa.JPG

a05.JPG

17 komment

Címkék: első világháború Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr596290230

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.06.12. 09:07:11

Nagyon jó! A krakkói és a varsói "medál" nagyon ütött! :) Főleg a krakkói, amikor a tüzérséget dobta vele a Gabi. :)

Szaka 2014.06.12. 09:18:15

Nagyon tuti leírás lett valóban. Csak így tovább! :)

HPetyo 2014.06.12. 09:45:27

Hangulatos kis beszámoló. Kár, hogy nem lehettem ott.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.06.12. 10:49:59

Egy dolog kimaradt a végéről: az a gyönyörű fejlövés, amivel az orosz őrnagyot elintéztük, mintegy pontot téve a csata végére. :)

janos900 2014.06.12. 10:55:40

@bogesz001: Na ez nekem kimaradt, az Atamán halála, az 370 pontot ért. :D

janos900 2014.06.12. 12:29:38

@HPetyo: Majd legközelebb, remélem neked is sikerül, lejönnöd.

Petrow 2014.06.12. 14:59:17

Hangulatos leírás, várom a folytatást!

janos900 2014.06.12. 15:07:08

@Petrow: Hova már? :D Milyen folytatást? :P

Viccet félretéve, már csak egy elemező cikk jön a játékosok reakcióival, meg a szabályok boncolgatásával, de max a hétvégén.

Az ütközet azzal ért véget, hogy az orosz fél feladta a küzdelmet, annak a körnek a végén amit leírtam, szóval pont így lett vége, mintha elvágták volna. :)

Szaka 2014.06.12. 21:37:21

Pedig én is még olvasgatnám. :) Remélem nemsokára össze tudunk hozni még egy hasonló csatát, és megint lesz olvasnivalónk. :)

Viharmadár, Vihar 2014.06.28. 17:55:58

Nagyon hangulatos (ismét) lett! Az ember azonnal rohanna venni egy vagon figurát...
Feltétlenül szóljatok, ha lesz újabb csata.

janos900 2014.06.29. 14:39:50

@Viharmadár, Vihar: Köszi! Szerintem sanszos egy bemutató szeptember 27. vagy 28.-ára, a pákozdi emléknapra, az emlékparkba. De ez még csak ötlet szinten mozog.

bogesz001 · http://arhk.xszerver.hu 2014.12.12. 20:51:19

@Viharmadár, Vihar:

János által említett szeptemberi bemutató elmaradt. Azonban lesz egy bemutató 2015. január 24-én Székesfehérváron. Pontosabban nem egy, hanem több is, de csak egy lesz WW1 Bolt Action ezek közül.

janos900 2014.12.13. 08:24:30

@bogesz001: Amennyire láttam Vihar a Games Day-on nagy erőkkel próbálta eladni a Bolt Action szabálykönyvét. :)

janos900 2014.12.13. 11:18:19

@bogesz001: Szerintem nem, de kérdezz rá. :)
süti beállítások módosítása