HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Waterloo, a győztes jutalma

2014.09.14. 21:56 janos900

Waterloo. Kinek mit jelent ez a szó? Nekem érdekes módon nem a belgiumi település, vagy az ott 1815-ben vívott döntő csata ami eszembe jut elsőre, hanem a csata kulturális hozadéka. Ha valaki napi szinten használja a dél-londoni vasúthálózatot, már fel sem tűnik neki, amikor a hangosbemondó közli: Final destination London Waterloo, végállomás Waterloo. Ahogyan van Trafalgar tér Nelson szoborral, úgy létezik Waterloo vasút és metró állomás, Wellington diadalív és lovas szobor is. Ez utóbbi két műemlék a Hyde Park Corner metrómegállónál található, a forgalmas kereszteződés utasforgalmát föld alatti folyosókon vezetik el az utak alatt, a falakat a csata történetét elmesélő grafikák díszítik.

apsley3.jpg

Itt Londonnak ezen a frekventált helyén áll egy nem túl feltűnő épület, az Apsley ház. Ez a ház őrzi mindazt a kincset, amit Wellington hercege szerzett és kapott a Napóleoni háborúk alatt, de főleg azokat amivel mint a döntő csata győztesét elhalmozták az európai királyi házak. Ebben a házban élt Sir Arthur Wellesley 1817 után ha Londonban volt dolga. Talán nem sokan tudják, de a herceg 1818-tól komolyan politizálni kezdett, a kabinet tagja lett, rendőrminiszter, majd 1828-tól brit miniszterelnöknek nevezték ki a waterloo-i győzőt. Tehát a ház a miniszterelnök rezidenciája is volt két évig. Igen nem tovább, mert amilyen jó generális volt a herceg, olyan pocsék volt politikusnak. Igaz 1834-ben megint miniszterelnök lett, de még rövidebb időre, mint 1828-ban, a hadsereg főparancsnoki tisztjét viszont halálág megtartotta.

apsley6.jpg

Ha valaki Londonban jár, és érdekli a napóleoni háborúk története, az Apsley ház kötelező zarándokhely, sehol másutt a világon nem lehet megtekinteni egyszerre egy tárlóban tíz marsall botot ebből a háborúból. Bizony a három brit kitüntetésen kívül, nem kevesebb mint hét különböző európai országtól kapott marsall botot a győzelméért, helyesebben volt még egy orosz marsallbot is, de azt a hatvanas években valaki ellopta. Ezúton is üzenem: Átok rád, meg arra is aki megvette, és azóta is rejtegeti.

apsley7.jpg

Az English Heritage gondozásában álló épülethez tartozik a téren álló Wellington Arch, vagyis diadalív, ha valaki kombinált jegyet vesz, felmehet a diadalív tetejére is. Ha jól időzít akkor a királyi lovastestőrség a szokásos őrségváltási rutin keretébe fog ellovagolni alatta, viktoriánus harci díszben. A diadalív, a XIX. században és a XX század elején is. egyszemélyes rendőrőrsként is funkcionált, egyszer a derék Bobby-k fülest kaptak egy a diadalív lábánál szerveződő illegális tüntetésről. Gondoltak egyet és egy komoly karhatalmi kontingenst rejtettek el jó előre az épületben, ahonnan aztán rajtaütöttek a gyülekezőkön. A bejárat jól el van rejtve a boltíven belül, felületes szemlélőben fel sem ötlik, hogy az épületbe be is lehet menni. A győzelmi kapu mellett álló Wellingtont ábrázoló lovas szobrot jelképesen négy katonája őrzi, a szobrot a waterloo-nál zsákmányolt francia ágyúkból öntötték. Viszont ez nem az első szobra a hadvezérnek, a diadalív tetején eredetileg egy nagyjából háromszor ekkora lovas szobor állt, azonban a teret átépítették a diadalívet lebontották majd újra felépítették a jelenlegi helyén, ekkor döntöttek úgy, hogy egy új szoborcsoport kerül az ívre, és Sir Arthur is másik szobrot kap. Ezt láthatjuk manapság.

apsley4.jpg

Na de kanyarodjunk kicsit vissza magához az Apsley házhoz, mert marsallbotokon kívül van ott még kincs bőven, hogy mást ne mondjak nyolcvanhárom darab festményt őriznek itt, ezek az 1813-as Victoria melletti szintén győztes csata hatalmas zsákmányból származnak, Joseph Bonaparte becses gyűjteménye, amit kétségbeesett menekülése közben hátrahagyott. (Sharpe is itt szedte meg magát a Sharpe becsülete regényben.) A teljes festménykollekció kerek kétszáz darabból áll, bővült a zsákmány a háború után, főleg a korszak hírességeinek portréijaival, köztük Napoleon és Josephine arcképeivel is. A festmények katalógusa 250 oldalra rúg. De láthatunk itt, különböző egyéb műkincseket is, ajándékokat az orosz cártól, meisseni porcelánokat a szász királytól, ezer darabos ezüst étkészletet a portugáloktól, berlini porcelán étkészletet amelyekre a porosz hadsereg különböző egyenruháiban feszítő katonák vannak festve, és hasonló pompázatos dolgokat.

apsley8.jpg

Jómagam vagy tízszer jártam az épületbe, ismerősöket, rokonokat vittem látogatóba, szabad ingyenes bejárásom volt egy munkahelyi kedvezménynek köszönhetően, sőt még egy vendéget is díjmentesen vihettem magammal minden alkalommal. Ezért van az, hogy Waterloo-ról nekem az Apsley ház jut eszembe először, s csak másodjára a csata. A személyes kedvencem az a festmény amin Wellington az összes túlélő tisztjével egy közös vacsorán vannak megörökítve a csata tizedik évfordulóján. William Salter festménye stílszerűen a Waterloo teremben van kifüggesztve, mellette egy számozott névmutató, hogy a látogató tudja azonosítani a vendégeket a képen. Sir Arthur minden évben június 18.-án bankettet tartott a csata évfordulóján, a tisztjeinek. A hadvezér utódai, a jelenlegi Wellington hercege, aki szám szerint a nyolcadik a sorban, mind a mai napig birtokolja az Apsley ház egy részét, ha én lennék a helyében én bizony tartanék egy jó partit a 200. évfordulón 2015.06.18.-án. Vagy lejátszanám a csatát a Waterloo teremben, de még inkább mindkettőt, csata napközben, parti este.

aslep2.jpg

A sors úgy hozta, hogy jártam a Walmer Kastélyban is, ez a Kentben található tengerparti erőd, még VIII. Henrik rendelésére épült, ostromolták a polgárháborúban, később átalakították komfortos kastéllyá, itt hunyt el Sir Arthur Wellesley Wellington első hercege. A kastélyban két szobát szenteltek az emlékének, látható a tábori ágya mert még nyolcvan felett is ebben aludt, a puritán hadfi. Valamint itt őrzik a híres utolsó pár csizmáját. A hesseni mintára készült hosszú szárú csizmát ő hozta divatba az arisztokrácia köreiben, csakúgy mint az állítólag róla elnevezett Beef Wellington-t, a tésztában sütött steaket. Az Egyesült Királyságban szép számmal lehet olyan Pub-okba és vendéglőkbe botlani, amelyeket szintén Wellingtonról neveztek el valamilyen formában (Duke of, vagy Arms), ezek közül akad néhány amelyhez valóban volt köze Sir Arthurnak. Szokás volt akkoriban a hadvezérek és admirálisok közt ugyanis, hogy kiszolgált megbízható katonáknak pénzt kölcsönöztek, amiből azután azok italméréseket alapítottak, a bevételből pedig törlesztettek a patrónusok felé. Ilyenkor hálából és tiszteletből a szponzorról nevezték el a pubokat.

asell1.jpg

Wellington tehát megkapta a kellő elismerést, jutalmat és tiszteletet a győzelméért, temetési menete a kor nagy eseménye volt 83 évesen érte utol a vég, Nelson mellé temették a Szent Pál Katedrálisba. Az Apsley ház pinceszintjén van kiállítva egy hosszú-hosszú papírszalag, amire a teljes temetési menetet felrajzolták, több mint három kilométeres volt a felvonulás. A herceg műkincs vagyona amire nagyszerű karrierje során szert tett, ma már köszönhetően az English Heritage munkájának, szabadon élvezhető az utókor számára.

2 komment

Címkék: riport Waterloo Napoleoni háborúk

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr16697353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2015.01.12. 02:11:06

Még egy hely ahova el akarok menni.

janos900 2015.01.12. 20:14:13

@MeyilKree: :) Mindenképpen érdemes. :)
süti beállítások módosítása