HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Shiloh 1862, az ártatlanság halála, 2. rész

2014.10.06. 18:30 janos900

Az igazán érdekes katonai karriert befutott északi kisdobos után nézzünk most egy konföderációs szereplőt is, aki szintén a szárnyait bontogatta az ütközet idején, és később legendás alakká formálódott. A férfit Nathan Bedford Forestnek hívták, és a déli lovasság ezredese volt. Annak a lovasságnak amely a déli hadsereg erőssége volt a háború elején, s csak 1863-ra kezdték utolérni az északi lovasok ezeket a nyeregbe született déli "úriembereket", hogy aztán 1864-65-re messze lekörözzék őket.

a2.jpg

Az úriembert vagy ahogyan a lázadók mondták: fine southern gentleman-t, nem véletlenül tettem idézőjelbe. A harcmodoruk és a viselkedésük egy csöppet sem volt udvarias vagy megbecsülésre érdemes. Olyan híres banditák tanulták ki a szakmát soraikban mint Jesse James. A csatatéren az európai lépték szerint mint lovasság fabatkát sem értek, mint felderitők és diverzánsok viszont versenyre keltek bármely könnyűlovassággal az öreg kontinensen. A déli ültetvényesek remek lovasok voltak, és jó céllövők. A háború elején kardot-szablyát az amerikaiak nem nagyon ismerték, ezért bizony sok derék hátas veszítette el egyik vagy mindkét fülét, a szablyáját pocsékul forgató gazdájának köszönhetően. Mindkét hadsereg lovasságában, nagy kihívást jelentett a lóról vívás elsajátítása. Az átlagos déli lovas igyekezett minél nagyobb tűzerőre szert tenni, a lovas közelharcot kedvelték, de coltokkal, nem szablyákkal. Ne feledjük ezek a férfiak tipikus egyenruhába bújt cowboyok voltak, fel és alá vágtattak miközben ontották a golyókat. Ha tehették négy forgópisztollyal indultak csatába, kettő az övükön és kettő a nyeregkápán, ezen kívül jó hasznát vették a lefűrészelt dupla csövű sörétes puskáknak is. A lényeg az volt, hogy töltés nélkül több mint húsz lövésük legyen. Az egyik francia lovastiszt véleményét szokták felemlegetni az egylövetű elöltöltős pisztolyok csekély hatékonyságával kapcsolatban. Ő végig harcolta az összes hadjáratot Bonaparte mellett, de csak arra használta a pisztolyait, hogy kegyelemlövéssel tudja megkönnyíteni a sérült lovak szenvedését. Minden más feladatott megoldott a szablyájával, egy óceánnal odébb, ötven évvel később a helyzet pont az ellenkezőjére fordult.

a3.jpg

Forest ezredes tehát ilyen állig felfegyverzett déli lovasokat vezetett, rendkívül hatékonyan. Tehetsége a harcra már korán megmutatkozott, szegény családból származott, apja korán meghalt  Nathan pedig 17 évesen tizenegy testvére közül a legidősebbként átvette a családja vezetését. A nagybátyjánál kezdett el dolgozni, akit viszont hamarosan agyonlőttek egy szóváltásban. A Matlock testvérek követték el a gyilkosságot, Nathan a kezébe vette a családi vérbosszú intézését, egymaga támadt a négy fivérre! Kétlövetű fegyverével megölt két testvért, majd egy késsel, amit belé akartak dobni, megsebesített még két Matlock fivért. Az egyik megkéselt Matlock aztán bármilyen meglepő is, később Nathan csapatában szolgálta végig a háborút. Úgy gondolom a kis epizód elég jól bemutatja hősünk hátterét, és harci képességeit. Hozzá kell tennünk még azt is, hogy a 188 cm magas, 95 kg-os ezerdes az átlagtól eltérően remek vívó volt, és az akkori átlagos testmagasságot tekintve kimagasló fizikummal rendelkezett. Nem habozott a testi adottságait bevetni akár a tiszt társai ellen sem, az egyik hozzá áthelyezett  szakadár tüzértisztet ledöfte, miközben golyót kapott a csípőjébe, mert nézeteltérésük támadt.

a4.jpg

Forest a háború előtt földet vett, gyapotot termesztett és rabszolgákat tartott, majd kereskedett velük. A családját tisztességgel támogatta, minden testvérét kitaníttatta, 1861-re milliomos déli úriember lett. A fia alatta szolgált a háborúban, az unokája elvégezte a West Pointot és ezredesként Németországot bombázva veszítette életét 1943-ban. A háború kitörésekor közlegényként önként bevonult a déli lovassághoz, majd amikor meglátta, hogy milyen rosszul felszereltek a lovasai, a saját költségére ellátta a csapatot mindennel. Erőfeszítéseit értékelve kinevezték ezredessé, a csapata pedig megkapta a hangzatos: Forrest's Cavalry Corps nevet. Természetesen az alakulata a hadtest méretétől messze kisebb volt (40-90 fős osztag volt), elit lovascsapat amelynek sorait nem csak Nathan fia, hanem öccse is erősítette. Nathan toborzási szlogenje egyszerű volt és szívhez szóló: Olyan férfiakat keresek akiknek jó lovuk és jó puskájuk van, ha ilyen vagy és jól akarsz szórakozni, meg megölni pár jenkit, köztünk a helyed!

a5.jpg

A Shiloh-ot megelőző időszakban Forrest csapata a körbezárt Fort Doneldsonban állomásozott, amikor Nathan megtudta, hogy a déli parancsnok fel fogja adni az erődöt, szervezett egy 3000 fős kontingenst és kitört a gyűrűből. A hátramaradt tizenötezer délit U.S. Grant ejtette hadifogságba, a védjegyévé vált feltétel nélküli megadással. A shilohi csata végső stádiumában Nathan szembe került Shermannal is, de erről majd később. Forrest élete a továbbiakban is legalább olyan fordulatosan alakult, mint a shilohi csata előtt, de mivel a teljes cikket betöltené ezt is majd egy másik alkalommal mutatom be.

b1.jpg

A déliek soraiban szolgált kissé vonakodva az angol Mr. Henry Morton Stanley, ő később fogságba esik, átáll az északi seregbe, majd tengerész lesz, s végül északi hadi-tengerész, mindezt még a háború vége előtt sikerül lebonyolítania. Ezt a teljesítményt rajta kívül senki más nem mondhatja magáénak, mármint azt, hogy mindhárom fegyveres testületben szolgált a háború alatt. De nem ezért lett később világhírű, hanem azért mert ő az aki megtalálja az Afrikában elveszett Livingstone skót misszionáriust 1871-ben. Végül még egy híres embert említsünk meg, akit nem elsősorban a katonai oldaláról ismerünk, Mr. Lew Wallace a háború kitörésekor északi politikus, majd toboroz egy Zuáv ezredet, akiket francia mintára szervez meg 1861-ben. A csata kezdetekor már sikeres parancsnokként egy hadosztályt vezet Grant seregébe, szerepe fontos lesz a csata alakulásában, erről is majd később esik szó. Amit viszont érdemes megemlíteni, vele kapcsolatban, hogy ő is világhírre tesz szert a háború után, mint híres író. Lew Wallace írta a Ben Hur című regényt, amiből aztán nem kevesebb mint négy film adaptáció készült a XX. században. A Ben Hur a XIX. század legnépszerűbb amerikai regénye, többet adtak el belőle mint a Tamás Bátyja kunyhójából, becslések szerint 1 millió példányt.

b2.jpg

 

A következő posztban térek rá a csata eseményeire. 

3 komment

Címkék: 1862 amerikaipolgh. ACW

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr146759119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matney 2014.10.06. 20:55:11

Picit off, de a zuáv ezred említéséről szembe jutott. Öcsém a múltkor arról kérdezett, hogy mi értelme volt a zuávokat úgy felöltöztetni, ahogy. Kis tanakodás után azt válaszoltam, hogy szerintem semmi, max. esztétikai, te mit gondolsz erről?

janos900 2014.10.06. 22:08:02

@EnvoyCorps: A krími és az 1859-es olasz harcok világhírű elit egységgé tették a zuávokat. Az egyenruha és a zuáv titulus elit státuszt jelentett. Azok az önkéntesek akik zuáv alakulatba léptek, motivált elit katonák akartak lenni, az egyenruhájuk pedig ezt mindenki számára egyértelművé tette. Az egyik legjobb példa a mindkét félnél felbukkanó Fire Zouave egységeket azért hívták Tűz Zuávoknak, mert a legénység a tűzoltó önkéntesekből verbuválódott, bátorságból tehát nem szenvedtek hiányt.

Olyanok akartak lenni mint a zuávok és ez sokszor sikerült is. A Zuáv uniformis már a Polgárháború előtt is divatos volt a különböző milíciáknál. Az egyenruha divatról egyébként főleg Ephiram Elmer Ellsworth tehet, aki egy fantasztikus jól alakizó kiképzett polgárőr alakulattal turnézta végig az Államokat, még. Egyfajta dísz század bemutatókat tartottak, és minden milícia rájuk akart hasonlítani. Ők voltak később a 1st New York Fire Zuaves.
Ephiram 1861 március 24.-én leszedte Alexandriában egy Taverna tetejéről a kitűzött Konföderációs zászlót, azonnal agyonlőtte érte egy déli szimpatizáns James T. jackson, akit szintén nyomban agyonlőtt Francis Edwin Brownell közlegény, akit ezért a Medal of Honour-al tüntettek ki (Kongresszusi Becsületrend), Ephiram pedig Zuáv mártír lett. Ezek után nem meglepő az ilyen típusú alakulatok elterjedése.
Dióhéjban ennyi. :D

Felek Ferenc 2018.08.20. 09:43:34

A csicsicsáré egyenruha a fekete lőpor korszakában az harccselekményeket követő mindent beborító füstben segítette a katonákat a tájékozódásban.
süti beállítások módosítása