HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Tavaszi hadjárat 2015, hadijátékos módra

2015.03.01. 15:56 janos900

Gyors fejszámolás után kiderült, hogy tavaly augusztusban játszottam utoljára wargamet. Az előző évek heti egy játékhoz képest ez nagyon siralmas, mert ugyan rendezvényeken vettem részt, meg tartottam bemutatókat, de játszani nem játszottam egyet se. Ezt sürgősen orvosolni kell, ezért úgy döntöttem megvalósítom a saját kis Tavaszi hadjáratomat. Márciusban Bolt Action Tank War az Alba Régia klubtagokkal, áprilisban Budapesten ugyanez a rendszer csak afrikai küldetés, és ha minden jól megy szervezek egy játékot a Moson Showra is, valamint májusban tervezek egy újabb budapesti csatanapot a Napóleon nap keretei között. A heti egy csatától így is messze leszek, de ha mind sikerül, meglesz a hadjáratom.

Beszereztem elektronikus formában mindkét új Bolt Action könyvet a Tank War-t is meg az Ostfront: Barbarossa to Berlin-t is. Mivel a barátaim jelentős része 20mm-es seregeket gyűjt a korszakban és mind a Rapid Fire alapokon építkezett, ezért egyesével talpalt figurájuk kevés van, a Bolt Action igényeihez mérten. Így aztán logikus áttérni a gyalogos szakasz alapú játékokról a tank szakasz alapúakra. Meg is beszéltem a fehérvári csapattal, hogy pont itt az ideje egy 20mm-es 1943-as Bolt Action csatának, jó sok járművel. A csapatok és a terep adva van, a keleti fronton 1943 nyarán fog játszódni a küldetés amit kiötöltem, németek a szovjetek ellen. Ha már tankozunk legyen Kurszk, ez mindkét könyvben külön fejezetet kapott, egy csomó jópofa szabállyal és extra harcjárművel, a sereglistákat böngészve kiderült, hogy a szovjeteknek adhatok Churchill tankokat, a németek pedig kaphatnak Ferdinánd rohamlöveget, meg korai üzemzavaros Párducokat, ezen kívül vannak legendás tankparancsnokok mint Michael Wittman (aki a valóságban is részt vett a csatában), az "Ászok" külön speciális szabályokkal fűszerezhetik a játékot. A tapasztalatok alapján fogom megtervezni a sivatagi játékot, majd reményeim szerint a Moson Shown össze tudunk hozni egy Kurszk visszavágót, mégpedig úgy, hogy osztrák játékosokkal közösen játszunk majd.
ba1.jpg
Még sok kalkuláció van hátra, hogy egy kiegyensúlyozott csata összeálljon papíron, de úgy tervezem, 3-4 tank jut majd játékosonként, és hatan leszünk csatánként. Ez nagyjából század szintű összecsapást jelent, ehhez már hiteles a légi és tüzérségi támogatás. A szabályok szerint a németek kapnak egy légi összekötő tisztet alapban pontköltés nélkül, ráadásul a szokásos egy légicsapás helyett két alkalommal hívhat légi támogatást, a szovjetek pedig tüzérségi megfigyelőt kapnak ugyanezekkel a feltételekkel. A csatatéren nagy volt a por és a füst, ezért a látótávolság körönként kockadobások függvényében fog változni. A szovjetek morálpróba dobása nélkül nekivezethetik a tankjaikat a németeknek, valamint mindkét fél elszenved egy előkészítő tüzérségi bombázást az első kör elején. Igazi pokol tornáca ez a csatatér, tökéletes arra, hogy kipróbáljuk az új szabályokat.
A két kiegészítőt két külön cikkben akarom majd kivesézni, a Tank War nem nyújt szabály és játéktechnika terén akkorát, mint az Osfront. Egyértelmű a profit orientált könyvkiadásra törekvés a kiegészítőket olvasva, az Osprey festmények ismétlődnek, oldalakon keresztül leírják a háború eseményeit, a modellekről készített fényképek terén is lehetne már frissíteni. A témához semmit nem konyító alap 40K játékosok megnyerése a cél ezekkel, elsősorban. Viszont hála istennek azért a játéktechnika is, bővül színesedik, új mélységek vannak a küldetésekben, szóval nekem mint vájt fülű küldetésírónak, vagy ha úgy tetszik Kaland Mesternek is megérte megvenni legalább az Ostfrontot. Olyanok ezek, mint a szerepjátékos könyvek, az alap szabálykönyv kell mindenkinek, a seregkönyvekre már csak célirányosan van szükség, attól függően ki mit gyűjt, ezekből a mostani szabálykönyvekből meg maximum egy kell egy klubban.
ba2.jpg
Sokat gondolkodtam a rendezvényszervezési vonalon is, ha el tudnám azt érni, hogy évente ismétlődve legyen egy wargame nap Székesfehérváron, tudnánk játszani egyszer a Moson Show keretei között, bemutatózni a Games Day-on és a Napóleon napon, tehát évente kétszer Budapesten, meg mondjuk évente egyszer egy győri vagy tatai nap, akkor már elégedett leszek. Ha jól vannak ezek az év során pozicionálva, az adna egy ritmust a hobbinak. Januárban a fehérvári játéknap, áprilisban a Moson Show, decemberben a Games Day. Május-Június körül a napóleoni játéknap és mondjuk szeptember-október körül a győri, vagy tatai. Ebben a formában megmaradna a nyár szünetnek, ősztől tavaszig meg mindig lenne valami program. A Tata vagy Győr mint helyszín elég jól megközelíthető a résztvevőknek, lenne helyben mindenkinek egy nap, illetve a fővárosiaknak kettő, meg elérhető távolságban további négy alkalom. Tudom, hogy a Mosonmagyaróvár rajtam kívül mindenkinek messze van, de ezt ellensúlyozza a nemzetközi makettverseny a börzéjével. A földrajz, meg az anyagi lehetőségek, a vasút és autópálya hálózat alapján szerintem ebben érdemes gondolkodni, hiszen a szervezésben érdekelt csapat a Budapest-Székesfehérvár (és környéke)-Mosonmagyaróvár háromszögben él.

Szólj hozzá!

Címkék: Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr137231037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása