HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Amerikai Polgárháborús könyvek, ingyen 1. rész, jenki memoárok

2015.03.15. 20:51 janos900

Az Amerikai Polgárháború, az egyik legkönnyebben megvalósítható hadijátékos korszak, köszönhetően az amerikai kollégák generálta hatalmas piacnak. Időről-időre én is visszatérek a periódushoz, hiszen az évek folyamán szép könyvtárat gyűjtöttem a témához. Az eddigi posztjaimban bemutattam azokat a könyveket amik magyarul is hozzáférhetőek, most azokat az angol nyelvű könyveket veszem sorra, amelyek az elektronikus médiának és a jogdíj törvényeknek (70 év után nincs jogdíj) köszönhetően teljesen ingyen állnak az érdeklődők rendelkezésére.

Főleg a memoárokat digitalizálták, hiszen a legtovább élt veteránok is minimum száz éve adták ki a naplóikat, de inkább még régebben. Az én taktikám az, hogy a Leonaur kiadó gondozásában eddig megjelent nyolcvannégy címre és szerzőre keresek rá az amazonon és a guttenberg.org oldalon. A Leonaur témák szerint csoportosítja a köteteket, úgymint uniós gyalogos, lovas, tüzér és egyéb memoárok, valamint ugyanígy konföderációs gyalogos, lovas, tüzér és egyéb. Az ezernyolcszázhatvanas években már nagy számban voltak művelt írástudó hölgyek, aki szintén papírra vetették élményeiket, a Leonaur szerzői között hét hölgyet is találunk, ápolók, kémek vagy éppen szemtanúk voltak. Ezen kívül ott vannak még személyes kedvenceim a kor nagy kalandorai, a haditudósítók beszámolói.

A felhozatal szemkápráztató, harminc perc keresés és letöltés után a Kindle memóriájába tizenkilenc könyvem van, és ezek mind északi katonák tollából! Ha valaki beszél angolul, akkor komoly szelektálásra kényszerül, hogy mégis mivel kezdje. A magyar érdeklődőknek az 1861-65 közötti háború egy helyi háborúnak tűnhet, hiszen egy országon belül zajló polgárháború volt. Viszont ha a távolságokat, meg a seregek méreteit nézzük, ez bizony minden volt csak kis háború nem. Volt itt minden, keleti és nyugati front, blokád, folyami hajócsata, hadifogoly táborok, harc az indián törzsek között akik szintén csatlakoztak egyik vagy másik oldalhoz, valamint rengeteg portya és gerilla háború zajlott mindvégig.

a4_2.jpg

Az első cím amit letöltöttem: Three months in the Southern States, a szerző egy brit gárdatiszt (Coldstream Guard) aki a legjobb időzítéssel, pont a Gettysburgban kicsúcsosodó déli hadjárat idején volt Lee táborában. Alakját kissé kiszínezve a Gettysburg című filmbe is felhasználták, a filmben brit egyenruhában parádézik, a valóságban civilben mint vakációzó haditudósító volt jelen.

a3_3.jpg

A második: Sergeant Stillwell, a szerző valamikor 1915-körül vetette papírra a visszaemlékezéseit, megjárta shilohi-t, ott volt Vicksburg ostrománál is. Nagyon jó stílusban ír, egy öreg ember bölcsességével írta meg a fiatal éveinek kalandjait. Ezzel nagyjából félig vagyok, szórakoztató kis könyv. Ezek a kötetek egyébként mind kb. 100-180 oldalas irományok, viszonylag gyorsan lehet velük haladni.

a1_3.jpg

A harmadik egy hivatásos lovaskatona naplója, erre nagyon kiváncsi leszek. A szerző egy igazi Texas Ranger, aki a háború előtt már a Kiova és Komancs törzsek elleni portyákban edződve, hirtelen a határ rossz oldalán találja magát a polgárháború kitörésével. James Pike-t azonban kemény fából faragták, elindul északra és belép az ohioi lovasság soraiba, ahol felderítőként kamatoztatja tapasztalatait. A könyv címe: The Scout and Ranger.

a2_3.jpg

A negyedik könyv címe sokatmondó: Gunners for the Union. A Leonaur bölcsen két memoárt rakott itt egy kötetbe, mivel terjedelmében, külön-külön egyik sem érte volna meg az önálló kiadást. Szerencsére mindkettő fent volt a guttenberg.org-on. A szerzők az ohiói önkéntes tüzérségnél szolgáltak, csak az egyik a keleti a másik meg a nyugati hadszíntéren. Az egyik révén a corinthi ostromban veszünk részt, a másik a chickamaguai csatába repíti az olvasót. Az Our battery című az első ezred, A Battery at Close Quarters a tizenegyedik ezredről szól.

Folyt. köv.

Szólj hozzá!

Címkék: amerikaipolgh. ACW

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr637273235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.