HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Memoir 44, játszunk nagy léptékben!

2015.05.16. 09:39 janos900

Úgy döntöttem a kisebb közegellenállás felé mozdulok el, populáris korszakot feldolgozó, könnyen tanulható társasjátékot fogok játszani, erre van helyben is játékos. Sikerült túladnom a Descent angol nyelvű alapjátékon, meg a kiegészítőjén, kaptam egy második Memoir alapdobozt, meg annyi pénzt, hogy megvettem három további kiegészítőt, ezzel jelentősen kitágult a Memoir 44 horizontja.

A csere részeként kapott alapdobozból a parancspakli hiányzott, ezt leszámítva teljesen újszerű állapotban van, először arra gondoltam rendelek egy paklit közvetlen a Days of Wonder-től, de a honlapjuk szerint októberig nem rendelhető, ráadásul több mint tíz euro lett volna az ára postázással. Írtam a cégnek, hogy hátha tévedés a dátum, de sajnos nem. Viszont mivel kockák rendelése után is érdeklődtem (lévén az enyémek már erősen megkoptak), kárpótlásul a kártyák extrém gyártási határideje miatt, küldtek egy új kocka készletet teljesen ingyen. Ez jól jött, hiszen van alkalom, amikor hat kockával kell dobni és egymásnak kellett adogatni a kockákat, most viszont van négy teljes készletem, vagyis harminckét kocka.

aa14.jpg

A dupla alapdobozra azért volt szükségem, mert a két térképet egymás mellé rakva négyen lehet játszani a játékkal, viszont ez egy pakli kártyával nem túl szerencsés, tehát mégiscsak kellett vennem valahogyan egy parancspaklit.  Szerencsére találtam az egyik magyar webshopban nagyon kedvező áron egy Memoir 44 Overlord dobozt, mint kiderült az utolsó volt raktáron, gondolom jó régóta megvolt, mert sokkal kedvezőbb volt az ára, mint mondjuk a gyártó saját honlapján. Ez a doboz direkt arra készült, hogy a négy vagy több játékost felvonultató játékokat könnyítse meg. A tartalma két parancspakli, nyolc kocka és zsetonok amikkel a hiányzó plasztik figurákat helyettesíthetjük. Gyakorlatilag az alapdoboz két seregét (német-amerikai), a szovjeteket meg a japánokat is megkapjuk zseton formában. Ezzel a kiegészítővel most már gond nélkül felrakhatok két különálló alapjátékot, vagy egy négy személyes játékot, ráadásul mindenkinek jut nyolc kocka.

aa15.jpg

A négy személyes játékokon kívül, ki akarom próbálni az összetettebb kétszemélyes verziókat is, ezért elmozdultam az un. Breakthrough kiegészítők irányába. Miben jobb, vagy több ez mint az alap? Egyrészt a térképeknek nagyobb a mélysége 13*9 hex helyett 13*17 hex a méretük, illetve a parancspakli ehhez mérten nyolcvan lapból áll. Ezen kívül vannak olyan lapok, amik módosultak az eredetihez képest. Ahhoz, hogy ezt a variánst tudjuk játszani egyrészt kell a pakli, másrészt a nagyobb térkép lapok. A kártyákat a Winter Wars kiegészítő tartalmazza, így ezt is beszereztem. A felhizlalt parancs paklin kívül tartozik a dobozhoz egy un. Winter Combat deck, ez nem más mint egy második húsz lapos pakli, aminek lapjait párhuzamosan használhatjuk a parancskártyákkal. Ez egyfajta rásegítő pakli, többféle kombinációt kínál, a téli küldetésekhez. Aki még nem játszott a Memoir 44-el annak valószínűleg elég kacifántosnak tűnik ez a sok pakli, de valójában egymáshoz képest ezek főleg a bennük lévő lapok darabszámában térnek el, nincsenek mindig új fajta lapok, az előfordulásuk valószínűsége változik csak, aki az alap játékot megtanulta, annak semmi gondot sem jelent a váltás.

aa13.png

aa16.jpg

A kártyákról tehát gondoskodtam, már csak az volt a kérdés, hogy melyik térképet válasszam. Itt győzött a lustaság és a kíváncsiság, és a D-day landings dossziéra esett a választásom. Ebben a csomagban benne van a teljes D-napi partraszállás, hat térképen előre nyomtatva. Tehát nem kell nekem kézzel felrakni a tereptárgyakat, csak a csapatokat. Aki gigantikus monstre csapatjátékra vágyik, tizenkét játékossal szimultán lejátszhatja az egészet, csak sajnos térképenként kell két teljes alapdoboznyi figura hozzá, vagyis tizenkét alapdoboz. A mellékelt videón látszik egy ilyen parti, egyszer jó lenne összehozni.

Ha a The Great War verzió (Memoir 44 csak az Első világháborúra) 15mm-es figurái elnyerik a tetszésemet, lehet hogy a Memoir 44-et is fel kellene a vonatkozó PSC figurákkal tuningolni. Remekül mutatna egy ilyen asztal, mondjuk a Games Day-en. Az amerikai fórumokon javasolják, hogy mindenki vegyen átlátszó műanyag lapokat, és azzal védje a térképeket. Az ötlet nekem is azonnal elnyerte a tetszésemet, amint kézbe vettem a lapokat, egyrészt kisimítja a hajtogatást, másrészt tényleg nagyon vékony a papír amire nyomták. Szóval van egy utam az IKAE-ba.

aa11.png

 

aa12.jpg

4 komment

Címkék: társasjáték második világháború memoir44

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr687463830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

pati13 2015.06.12. 22:53:01

Hála ennek a posztnak (és a többinek utána), előszedtem a Memoir cuccaimat -egy alapjáték, egy Eastern Front. Most muszáj lesz bővítenem.. :)

pati13 2017.05.24. 01:38:42

János!

Úgy alakult, h egész jó helyen vagyok ahhoz, hogy beszerezzek pár Memoir 44 dobozt. Mit érdemes az alapjáték+eastern front mellé tenni?

Sajnos az egyetlen, ami kb elérhetetlen, az az arany árú overlord térkép pakk.

Mindenképpen az alapjátékot szeretném turbózni, nem akarok annyira a breakthrough irányba elindulni.

pati

janos900 2017.05.28. 16:04:27

@pati13: Terrian pack, Breaktrough, Pacific. A mediterrán kieg. sztem nem éri meg, meg az Equipment sem nagyon.