HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Sword Beach, D-day Landings, előkészületek

2015.05.23. 20:44 janos900

Az American Airborne tapasztalatai alapján, elkezdtem felkészülni a partraszállás másik oldalán történtek újrajátszására, a Sword Beach brit-német küldetést választottam. Az első lépés a vonatkozó szabályok begyűjtése volt. A küldetés jóval hosszabbnak ígérkezik mint az előző, kilenc helyett tizenhat medál kell a győzelemhez. A valóságban, bár nagyszerű teljesítményt nyújtottak, az itt partra szállt brit egységek nem érték el a kitűzött célt. Nem foglalták el az első napon Caen városát. Igazság szerint ez egyfajta brit védjegy Gallipolitól Arnhemig, a kitűzött célokat valahogy soha sem sikerült időben elérni. Caen a következő hetekben véres húsdarálóként emésztette a briteket, az amerikaiak áttörése kellett hozzá, hogy végül sikerüljön a hídfő kiszélesítse.

map_1.png
Az alapvető kudarcot viszont remekül elfedi az elit alakulatok teljesítménye ezen a napon. A Pegazus híd éjszakai rajtaütésben történt elfoglalása a Memoir 44 alapjáték első küldetése, ha ötvenszer nem játszottam végig mindkét oldalról, akkor egyszer se. A vitorlázó légi szállítású csapatokat a kommandó csapatok mentették fel, élükön az ikonná nemesült Lord Lovattal, oldalán az elmaradhatatlan dudásával Bill Millin-el. Ennek a napnak a legendája arany betűkkel íródott be a brit hadsereg történetének nagy könyvébe, legalább olyan szinten mint mondjuk Waterloo.

 

condition.png
A küldetés leírása fél oldal a szabálykönyvben, itt jegyezném meg, hogy olyan pici lett a mellékelt térkép, hogy a kezdő felállást csak akkor látjuk ha kihajtogatjuk magát a térképet amin játszunk. Annak is örültem volna, ha szépen kilistázzák mind a hat térképhez a figurák pontos számát. A küldetés alapját az előző cikkemben már bemutatott város és híd foglalási szabályok mellett a hídfő foglalási szabály adja. A németek tehát két győzelmi ponttal kezdenek, ha a brit játékos elfoglal három város hexet az első medál szépen átvándorol hozzájuk, ha öt városi hexet foglalnak el a britek, akkor a második győzelmi pont is térfelet vált. A térképen van öt híd ezek elfoglalása darabonként egy medállal erősíti a briteket. A hídfő szabály szerint, ha a parti sávról sikerül teljesen kiszorítani a német egységeket akkor ezekért két medál jár. Mármint a közép, a jobb és bal szárny külön szakasznak számít, ezekért is kezdetben a német játékos kap egy-egy pontot, ami elveszít ha nincs az adott partszakaszon egysége. Ez meglehetősen durva kombináció, több fórumban is kifogásolták a játékosok a két pontot, elvégre a part egybe hat pont a tizenhatból, kíváncsi leszek. Ez azért is tűnik erős koncentrációnak, mert a part közvetlen közelében van két partvédő üteg, ezek elpusztítása is két-két medál a brit játékosnak. A Pegazus két hídja pedig már az első pár körben brit kézbe kerül. Ezt némileg ellensúlyozza az, hogy a németek utánpótlása gyakorlatilag hat különböző útról is beléphet a térképre. Beszélgettünk a rendszerről Tamással (ő az öcsém és állandó játékostársam), lehet, hogy bevezetjük a későbbiekben azt a házi szabályt, hogy a megsemmisített egységekért járó pont csökkenjen, ha belép egy utánpótlás egység. Vagyis ha elpusztítottam egy német egységet mint brit kapjak medált, de ha a következő körben kap egy utánpótlás egységet az ellenfél az így nyert pontot vegyük le. Tekintve, hogy tulajdonképpen korlátlan utánpótlása van mindkét félnek, a veszteségeknek szerintem kisebb mértékben kellene számítaniuk. Az alap Memoir 44 persze teljesen más esett ott adott fix mennyiségű egységünk van.
smoke.png
A győzelmi medálok után nézzük a többi speciális szabályt, mert van jócskán. Az első az, hogy a brit ejtőernyős egységek maguk választhatják ki, melyik irányba vonulnak vissza, nekik nem kötelező a térkép brit széle felé hátrálni. A következő szabály a brit sereg nemzeti sajátossága, Stiff Upper Lip nevet kapta a keresztségben, és véleményem szerint az egy nagyon nyögve nyelős szabály, az amúgy elegáns rendszerben. Egy csomó feltételhez kötött, ezért szerintem a legtöbb esetben elfelejtik a játékosok, az online játékokban is minden alkalommal meglep a gép, amikor felkínálja.  Ha egy brit egységet közelharcban egy figurára leamortizál a támadó egység, és az egység nem vonul vissza, ez az egy szem veterán túlélő azonnal visszalő egy kockával, és ez ellen nem élnek a terepmódosítók. Szuper, nem igaz? Ha ez és az egyszerre teljesül. Nem véletlen, hogy a brit kieget teljesen kihagytam az életemből, tipikus rókabőr. Na de lépjünk tovább, a kezdő felállás során a brit játékos kijelölhet egyet-egyet az ejtőernyős egységeiből, hogy mindhárom specializált gyalogsági egységből legyen neki. Ezek a páncéltörő, a géppuskás és az aknavetős, szintén kielemeztem már őket az előző cikkben. A brit játékosnak teljes légi fölénye van, természetesen, ezért ha kijátszik egy légitámadás kártyát, minden célpontra két kockával dob sebzést, és az adott körben a német utánpótlás dobás elmarad. Ezen kívül Recon kártyákat felhasználhatja úgy is, mint egy négy kockás tüzérségi támadás, azon a térfélen, ahová a kártya szól. Ez a hatalmas szövetséges haditengerészeti fölényt és tüzérségi támogatást, bombázást hivatott jelképezni. Természetesen ebben a küldetésben is feltűnnek a kombinált egységek, a németek kapnak egy Nebelwerfer üteget ami képes füstgránátokat kilőni, valamint a britek részéről kapunk a speciális tankokból, a Hobbart's Funnies szabály alapján felsorakoznak, és a brit játékos által szabadon választott specializációval támogatják a partraszállást.
hobart_1.png

Szólj hozzá!

Címkék: társasjáték második világháború memoir44

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr627485776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása