HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Somme 1916, könyvek a témához

2015.09.05. 18:34 janos900

Ha már belekezdtem a Somme-i történetbe legyen itt egy kis csokorban összegyűjtve pár könyv, amit könnyen el lehet olvasni a témában magyarul és angolul, utóbbiakat jelenleg nagyjából kétezer ötszáz forintért a brit ebay-ról le lehet tölteni egy Kindle olvasóra. Bizony angol tudás és Kindle, ezzel rengeteget lehet megtakarítani, bármilyen jelentősebb hadijáték témában. Hogy mondjak egy példát, a minap az egyik szupermarketben, vártam a friss péksüteményre, elsétáltam a könyv osztályra, feltűnt egy érdekes könyv az ajánlója így kezdődött: "Robert K. Massie, a narratív életrajzok nagymestere bámulatos képet fest a 17. és 18. század Európájáról és Oroszországáról." A könyv Nagy Péter élete és kora címmel jött ki magyarul, hatezer forintért, ugyanez angolul a brit Amazonról letöltve 2.99 GBP felfelé kerekítve ezerötszáz forint.

a5.JPG

Na de kezdjük a sort azzal, hogy elolvassuk magyarul John Keegan nagyszerű művének utolsó harmadát, vagyis A csata arca című könyv vonatkozó fejezetét. Ez nagyjából százhúsz oldal, képbe kerülünk, mind az egységek, mind a csata első napját illetően. Ha ezen túl vagyunk az angol szöveget is sokkal könnyebb megérteni, mert van mihez kötni, lesz háttértudásunk. Az egységek neve is szerepel ebben a kötetben angolul is, meg magyarul is, szóval alap műveltség egyszerűen és gyorsan a csatáról, kiváló könyv, már két kiadást is megért magyarul.

a3_4.jpg

Másodiknak jöhet az általam nagyon kedvelt Battle Story sorozat, már ajánlottam köteteket a szériából korábban, ez sem okozott csalódást. Rövid, tömör olvasmányos leírást kapunk, sok apró exkluzív érdekességgel meghintve. Egy picit talán lehetett volna többet írni az 1916.07.01. utáni eseményekről is, mert hiszen az első nap volt a legvéresebb brit oldalról, de aztán a novemberben lezárult csatában végül a németek is nagyjából ugyanennyi embert veszítettek mint a britek, ami természetesen azért volt így, mert ők is indítottak ellentámadásokat, erről azonban alig esik szó. A százhatvan oldalas könyvecske három fontért hozzáférhető.

a2_4.jpg

 A harmadik könyv az Osprey kiadó egyik legújabb sorozatából való, a COMBAT elnevezésű sorozatból. Ebben egy adott csatára vonatkozóan, hasonlítják össze a szemben álló felek egy-egy fegyvernemének katonáit. A témához kapcsolódó kötet a British Infantryman vs German Infantryman: Somme 1916 füzet. A nyolcvan oldalas kiadvány, alig több mint egy GBP jelenleg, ez nagyjából megfelelő ár és érték arány, hiszen a színes képek a Kindle Paperwhite kijelzőjén élvezhetetlenek, a szöveg viszont szépen összeszedett és az egyszerű katonák szemszögéből közelíti meg a témát, ráadásul a németeket is bemutatja, ezt ugyebár a másik két könyv finoman szólva se viszi túlzásba.
a1_4.jpg
 
A negyedik könyv ugyancsak Osprey és szintén egy viszonylag kevés kötetből álló sorozat egy darabja, ez pedig a Battle Orders sorozat, The British Army on the Western Front 1916 kötete, ez egy kilencvenhat oldalas füzet a korabeli brit sereg részletes bemutatója. Nagyon igényes, sajnos a térképek itt is élvezhetetlenek a Kindle kijelzőn, de ez sem kerül többe mint egy font. A témának tengernyi irodalma van, de ez a csokor egy nyelvileg és anyagilag is könnyen elérhető tudás, ha valaki megnézi a youtube videókat meg elolvassa ezt az összesen nem több mint ötszáz oldalnyi infót (bár elég a Keegan féle fejezet is magyarul), akkor már remekül szórakozhat a TGW küldetéseit újrajátszva, vagy fogja értékelni a 2016-os emlékév kiadványait, illetve képben lesz a centenáriumi dolgokkal.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború Somme16

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr357763066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.