HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Észak-Amerikai Polgárháborús hadijátékok 6. rész

2015.10.11. 12:35 janos900

Akik rendszeres olvasói a blogomnak azok tudják, hogy nagy kedvencem az Amerikai Polgárháború és a Kossuth emigráció tagjainak szerepe az eseményekben. Véleményem szerint az ACW egyik legjobban lefedett, legkönnyebben, legolcsóbban megvalósítható és kutatható korszak, mind közül. Többezres rajongó tábora van az USA-ban, egy nyelvtudás elegendő, hogy minden forrást megértsünk, a memoárok tömkelegét tölthetjük le ingyen, a youtube-on pedig több száz óra dokumentumfilm látható szintén díjmentesen, minden aspektusáról. A magyar ex-honvédek színes életrajzai már csak hab a tortán. Magam is tervezek figuravásárlást a témában, ezért folytatom most a cikksorozatot. Jelenleg hárman gondolkodunk a korszak feldolgozásán 28mm-es Perry figurákkal, először skirmish szinten (ebből tervezünk bemutatót is az idei Games Day-en), majd apránként nagyobb alakulatokkal is. Számomra hatalmas bónusz, hogy az egyik legprofibb gyártó teljes plasztik kínálattal fedte le a korszakot, ráadásul hárman már csereberélhetünk, rendelhetünk közösen. A figurák közel 95%-a teljesen csereszabatos, kifesthetem őket délinek is, de lehetnek északiak is.

acwbox_1.jpg
Pont a napokban kezdték megszellőztetni a Perry fivérek következő nagy dobását, a 95 GBP-s Battle in a Box csomagot. Tudni kell, hogy a plasztik modellek árának egy jelentős részét a csomagolás adja, erre akkor jöttem rá amikor az egyik wargame show-n az Armourfast cég standján nagy megrökönyödésemre nagy dobozokban típusok szerint voltak kirakva a plasztik öntőkeretek, féláron. A tulajdonos mondta, hogy a bolti ár 35%-át a színes papírdoboz nyomtatása generálja, tehát neki a show-on abszolút megérte féláron adni a kereteket. Ugyanez lehet a háttérben most is, egy nagy doboz nyomdai költsége, még mindig kevesebb mint hat kis dobozé, ezért tudják most meglépni ezt az Airfix és Italieri cégek régi koncepcióját lemásoló upgrade-reloaded 28mm-es dobozt. Nekünk pedig ez az új formátum kapóra jöhet a korszak feldolgozásához, a legjobb alap ha kedvező áron beraktározhatunk a variálható 28mm-es figurákból. Szerintem, ha az ACW doboz beválik a Perry cégnek, utána rögtön jöhet a sorban a War of Roses, majd a Waterloo témájú francia és brit doboz. Kíváncsian várom hogyan működik majd az ötlet. Részemről semmiképpen nem vennék még most a megjelenéskor a nagy dobozból, főleg nem közvetlenül a Perry cégtől, mert a többi plasztik dobozuk is idővel átkerült egyéb webshopokba, ahol általában ki lehet fogni 10% kedvezményt, meg díjmentes postázást is, mert ez már nagy tételes vásárlás, persze az egész csak akkor működik, ha bekerül a többi értékesítési csatornába. Sajnos a Perry cég a saját honlapján soha sem akciózik, és a szállítási díj sem a legkedvezőbb.
acw1_1.jpg
Játék szabályokról eddig viszonylag keveset írtam a korszakkal kapcsolatban, pedig van belőle jócskán, még a Perry dobozhoz is adnak egyet. Az ACW témában van egy nagyon jó, un. sorvezetőm ez Paul Stevenson 110 oldalas könyvecskéje a Wargaming in History sorozatban megjelent: The American Civil War. A kötet tematikája a következő:

1. Egységek szervezete, fegyvernemek szerint (gyalogság, lovasság, tüzérség)
2. Zászlók (minden ezrednek volt egy ország zászlója és egy ezred zászlója ez utóbbi mind egyedileg készült)
3. Taktika
4. Fegyverzet
5. Harcok
6. Parancsnokok
7. Hadjáratok
8. Tengeri harcok
9. Források
acw5.jpg
A szerző szerint van néhány sarkalatos pont ami alapján eldönthetjük, hogy a korszakhoz általunk választott játékszabály, mennyire adja vissza a polgárháborús hadviselést:

Kézifegyverek
1. Hatékony lő táv vontcsövű puskákra: 450 yard alatt, karabélyokra 350 yard alatt, muskétákra 100 yard alatt. (1 yard az 0,91m)
2. Az egységeknek kell, hogy legyen lehetősége letérdelni, viszont ilyenkor csökkennie kell a lő távnak, meg a belátható terepnek.
3. Nehezíteni kell a találati valószínűséget, ha dombról lefelé, vagy oda felfelé lő az egység. (A Minie golyók ballisztikája miatt)
4. A töltött fegyvernek hatással kell lennie az egység moráljára, üres puskával könnyebben megfutnak.
5. Ugyancsak külön szabály kell az első sortűz hatására mind a célpont morálja szempontjából, mind a tüzelés pontossága és veszteség okozása miatt. Az első sortűznél még nincs szennyeződés a csőben, biztos, hogy minden fegyver egy időben tüzel, ergo jóval hatékonyabb, mint az utána következők.
6. A hátultöltős fegyverekkel felszerelt egységeknek mozgás közben is újra lehet tölteni.
7. Minél közelebb vannak egymáshoz az egymást puskázó gyalogos alakulatok, annál valószínűbb, hogy állva fogadják a tüzet és gyors ütemben viszonozzák azt.
8. Ha a gyalogos egység jó fedezéket talál, kevésbé akaródzik neki tüzelni, kivéve, ha direkt őket lövik.
9. Az elöltöltős fegyvereket térdelve nehezebb tölteni.
10. Nagyobb hatékonyság a hátultöltős fegyverekkel felszerelt előcsatározók tűzerejére, mint az elöltöltősöknek.
11. Két különböző szintű és minőségű elöltöltős puska kategória megkülönböztetése.
acw2.png
Tüzérség
1. A vontcsövű ágyúk pontosabbak
2. A vontcsövű ágyúk nagyobb erővel rombolnak erődítést és épületet, valamint hatékonyabbak az ellenfél ágyúinak megsemmisítésében.
3. Az elöltöltős lövegek megsemmisítő tűzereje kartács lőszerrel, közelre.
4. A Konföderációs lőszerek megbízhatatlansága
5. Az elöltöltős lövedékek nagyobb tűzgyújtási képessége
6. A löveg kezelők kiszolgáltatottsága, az előcsatározókkal szemben
7. 1000 yard feletti látótávolság redukálása
8. A lövészárkok elleni hatástalansága a hagyományos és vontcsövű lövegeknek, és fokozott hatása a tarackoknak.
Elég érdekes felsorolás, majd megnézzük, melyik szabályban szerepelnek ezek az egyedi részletek.
Folyt köv.

 

5 komment

Címkék: amerikaipolgh. ACW

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr147955126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Matney 2015.10.11. 13:39:32

A nagy doboz nekem is nagyon megtetszett, bár a 28 mm méretarányt nem akarom túlságosan erőltetni - az 1:72-es kistesóknak is éppen elég lesz terepet építeni.

A felsorolt szabálykövetelmények pedig elég komoly kihívást jelenthetnek a tervezőknek, bár nem tudom, hogy egy ennyire komplex rendszer mennyire lehet szórakoztató.

janos900 2015.10.11. 15:21:00

Alapvetően a 20mm a legkedvezőbb árú megoldás, de:

1. A terep rendkívül fontos az ACW játékokban, többe kerül szerintem mint maguk a seregek. Mivel mi kicsiben akarunk indulni a skirmishez, még fontosabb a sok tereptárgy, azonban a nagy része pont fa meg kerítés, és ebből a szempontból pont tökmindegy, hogy 20mm vagy 28mm. Nagyon nem jut eszembe egy gyártó se aki 20mm-ben kedvező áron kínálna épületeket, 28mm-ben viszont széles a paletta. Arról nem is beszélve, hogy az ACW épületekkel lehet remek Western játékokat is nyomni, meg AWI-t.
Szóval szerintem a tereptárgyak miatt nem érdemes a 20mm felé fordulni. Hosszabb távon pedig ha már valami ezred szintű játékban gondolkodik valaki, a 20mm-es plasztik dobozokban alig van normális menetelő póz, egyik se wargame-hez készült, de ez megint csak privát ízlés kérdése, én szeretem ha a vonal vonalnak néz ki, az oszlop meg oszlopnak. Perverz dolog elismerem. :)
2. Ha valami jelenleg csúcstermék, szakértőktől a wargame témában, akkor azok a Perry féle plasztik dobozok, gyönyörű variálható figurák, teljes kínálat. Ár érték arányban, még az én skót bugyelláris-hobbista lelkem se bír benne kifogást találni. :)

2. A Johnny Reb 2 komplex is meg szórakoztató is, ha ezred szinten gondolkodunk. Skirmish szinten Sounds of Drums and Shakos, illetve kicsivel nagyobb léptékben a nagytesója a 61-65, valamint a Sharpe practice a vonatkozó kiegészítőjével szuper, és első nekifutásra mindegyiket meg lehet feleltetni a követelményeknek, max kell pár házi szabály. De ezekről majd később. :)

Matney 2015.10.11. 17:57:00

@janos900: Igen, a 20 mm nagy problémája az, hogy sokszor egy készletben van pár menetelő, pár rohamozó és pár lövő figura, aztán lehet sakkozgatni, mi hova kerüljön. Én most a saját figuráimnál a zászlósok hiányával is küzdök.

várom a folytatást és a GD-s bemutatónak is örülnék! Idén már szeretnék ott lenni.

HPetyo 2015.10.12. 21:20:27

Halihó!

Előre leszögezem, hogy NEM kötekedni akarok, tényleg, de miért plasztik? Miért nem műanyag? Tényleg kíváncsi vagyok. Engem annyira zavar, de lehet, hogy csak engem...

Amúgy elnézve a doboz tartalmát még így is nagyon baráti ez az ár szerintem, főleg ha még a figurák is szépek. Több mint 160 figura a lovakat nem számítva és még tereptárgy is van hozzá. Azonnal lehet játszani vele, csak egy fűszőnyeg kell. Az egyéb kiegészítők meg tényleg csak hab a tortán. Kíváncsi vagyok hányféle póz lesz benne.

janos900 2015.10.13. 09:44:42

@HPetyo:

1. Nekem nem tetszik a műanyag szó, olyan csinálmány szó. Amúgy meg mindkettőt szoktam használni, ha észreveszem a szóismétlések elkerülése miatt. :)

2. Az ár vitán felül nagyon baráti. A pózokat tekintve semmi találgatni való sincs, hiszen a doboz teljes tartalma kapható már jelenleg is, kivétel a lovas hadvezér figura, amire most készül öntőkeret. Szóval ha kíváncsi vagy nézd meg a meglévő dobozok preview videóit vagy cikkeit, mindben mutatják az öntőkereteket. Szerintem minden jelenleg kapható Perry ACW MŰANYAG :), keret lesz a dobozban, sima gyalogos, lovas, tüzér, zuáv és konföderációs. Ha a dobozfedél alapján kellene tippelnem, lehet, hogy az alap gyalogos esetleg nem kerül bele csak a zuávok meg a konföderációsok.
süti beállítások módosítása