HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Where the Iron Crosses Grow: The Crimea 1941-44

2015.11.14. 08:41 janos900

Ahogy az angolszászok mondják: Deal of the week, a hét legjobb ajánlata, ez az ebook bizony az volt. Egy újabb ötszáz forintos Kindle letöltés a nyári akcióban. Szerencsére az Amazonon csak akkor fogynak jól a könyvek, ha megfelelő mennyiségű értékelést kapnak az olvasóktól. Ezért azt vettem észre, ha az első hat hónapban, egy évben nem megy egy könyv, akkor berakják valami nevetségesen olcsó ajánlatban. Ennek rendszerint a hozzám hasonló Geek (kocka, könyvmoly stb.) Kindle tulajok nem bírnak ellenállni, megveszik, és el is olvassák a könyveket, és ha már itt tartunk meg is írják róla a véleményüket. Ezzel megkapja a kötet a kellő lökést, vagy éppen a végzetes lehúzást az olvasóktól. Egy ilyen akció keretében gyűjtöttem be ezt a könyvet is, nagyon jó vásár volt. A szerző nem kevesebbet tűzött ki céljául. mint azt, hogy a félsziget teljes hadtörténetét leírja 1941 és 44 között. A keleti harcok ezen része el van hanyagolva, én is csak akkor döbbentem rá micsoda változatos küzdelem zajlott ezen a vidéken amikor elolvastam, ezt a könyvet: Command Magazine: Hitler Hadserege.

krim.jpg
Mivel tudtam, hogy a Krím hadtörténete megér egy misét, nem is haboztam megvenni az ebook-ot, arra azonban nem számítottam, hogy a szerző mintegy keretbe foglalja majd a második világháborús eseményeket és ezért szépen felvezeti a félsziget történetét, hiszen volt itt mindenféle populáció görög és német telepesek, tatárok, törökök és orosz hódítók. Arról már nem is beszélve, hogy a huszadik században öt nagy hadjárat zajlott itt, a területen harcoltak görögök, oroszok, ukránok, németek, franciák (gyarmatiak és idegen légiósok is) és britek, meg persze vörösök és fehérek. Az orosz polgárháború idején a fehérek utolsó erődje volt itt vereségük után nagy tengeri evakuálással 200000-en menekültek el, a vörösök pedig évekig tartó tömeges megtorlásokkal változtatták meg a maradék népesség szerkezetét. Ennek kezdeti szakaszában tevékenykedett Kun Béla is. A szerző azonban számomra meglepő módon nem csak az előzményeket írja le a könyvben hanem a 2014-es eseményeket is külön zárófejezetben tárgyalja. Robert Forczyk az Osprey kiadó egyik húzó neve, a Washington DC-ben élő nyugalmazott páncélos és felderítő-elemző alezredes, főleg szovjet-orosz témákra specializálta magát. A Campaign sorozatból tíz kötetben működött közre, többek között a Szevasztopol ostromáról és a Kaukázusi harcokról szólóban is, de jelent meg kötete a Japán-Orosz háború flottáiról és az 1914-es orosz-német gyalogságról is.
krim3.jpg
akrim5.jpg
A könyv rendkívül részletes és akkurátus, bár egy kicsit száraz, viszont remek alap lehet egy pár wargame küldetéshez, mert a felek a fegyverek és egységek olyan kavalkádját vonultatták itt fel, hogy az elképesztő. Páncélvonatok, csatahajók, óriás lövegek, matrózok és katonák, németek, románok és szlovákok a szovjetek ellen, akiknek a soraiban, tatár, kirgiz grúz és örmény egységek is harcoltak. Lovashadosztályok és tengerész alakulatok, kiegészülve a partvédő ütegek kézifegyvert ragadott személyzetével csapott itt össze hajóágyúk fedezetével a Heer rohamutászaival és tankjaival. Többek közt abban a völgyben ahol kevesebb mint száz évvel azelőtt Lord Raglan hatszáz könnyűlovasa rohamozta az orosz ágyukat. Szovjet partraszállások és hajókonvojok amelyeket éjszakánként német R és S hajók támadtak. Német légihíd (Me-363 óriásgépekkel), német és olasz kereskedelmi hajók amelyek a törökök tudtával a Boszporuszon áthajózva beosontak a Fekete-tengerre, majd  Odesszából konvojokban szállították az utánpótlást a védekező-ostromlott német-román-szlovák csapatoknak. Olvasás közben néha megálltam, egy-egy bekezdést újrakezdtem mert emésztenem kellett a tömény információkat. Legalább akkora csata volt ez mint Sztálingrád, csak nem a főirányba esett, ezért nem foglalkoztak vele sokat. Ráadásul pont ez adja meg a harc karakterét, nem itt volt a súlypont, ritkán jutott valamelyik fél kellő fölényhez, rengeteg anyagcsata zajlott itt. A németek 41-42-ben elfoglalták a félszigetet, a Vörös Hadsereg 43-44-ben visszafoglalta, ez utóbbi legalább annyira érdekfeszítő mint a 41-42-es ostrom. A Luftwaffe profi vadászai tízszeres túlerővel szemben is helytálltak a II.JG-52 pilótái közül tizenegy olyan ász volt akik negyvennél is több légi győzelemmel rendelkeztek. Robert Forczyk erőssége a részletes történet mesélés mellett, hogy a fontosabb tisztek, elő és utóéletére is kitér, hiszen több életrajzot is írt már:
akrim2.jpg
akrim1.jpg
krim4.jpg
Az Amazonon huszonkét embertől kapott négy és fél csillagos értékelés, teljesen tükrözi az én véleményemet, korrekt könyvet kaptam a pénzemért, ezért meg is vettem a szerző másik jelenleg megakciózott kötetét:
aa.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr48076192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása