HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Ólomkatona és hadijáték bemutató Székesfehérvár 2016

2016.03.26. 15:52 janos900

Több havi egyeztetés után idén is folytattuk az Alba Regia Hadijáték klub által 2010-ben Székesfehérváron elindított rendezvénysorozatot. Idén a Hetedhét Játékmúzeum adott otthont a rendezvényünknek, a Heimer Ház patinás emeletén öt asztalon népszerűsítettük a hobbinkat. A tavalyi szervezéshez hasonlóan idén is csak rendezvény előtt láttam először a helyszínt, így a fehérvári barátaim voltak azok akik a fizikai előkészítést és egyeztetést végezték. A rendezvény hangulata más volt mint tavaly, akkor a könyvtár és a festmények szerintem inkább a történelmi aspektusát emelték ki a hobbinak, most a játékmúzeum a gyerekek felé vitte el a hangsúlyt meg a hobbi játék részét tolta az előtérbe. Most hogy aludtam rá párat, vannak is rá ötleteim legközelebb miként tudnánk fejleszteni a programot.

aa11.jpg
aa13.jpg
aa14.jpg
aa9.jpg
aba1.jpg
aa22.jpg
Sokat nem tudok írni a többiek asztalairól, mert szokás szerint az utolsó pillanatig le voltam foglalva a sajátommal. Aki szerintem legközelebb mindenképpen kellene nekünk, az egy hosztesz, valaki aki fogadja az embereket és körbevezeti. Nekem ez nem jelent nehézséget, csak ha játékot vezetek, a többi látogatóra nincs kapacitásom. Viszont erre szerintem szükségünk van, ezen kívül bizony a gyerekek játszani akarnak, nem nézni ahogyan mi játszunk. Valahogy fele-fele arányt kellene elérnünk, két szép nagy játék amin csatázunk, meg 3-4 asztal ahol játszani-festeni lehet. Ezen kívül mutatnunk kell egy alternatívát a kezdéshez, ez pedig szerintem vagy a Memoir 44, vagy a Flying Leads. Szerintem mindkettő egyszerre lenne az út, 20mm-es figurákkal, illetve ha megnézem milyen terepeink vannak, pl. 28mm-es WW2 keleti front. Érdemes lenne a The Plastic Soldiers féle 28mm szovjeteket propagálni (mert kedvező az áruk), meg leönteni pár rajra való WW1 monarchiás figurát (aka Királyi Honvédek WW2) amit ott egyből meg lehetne venni tőlünk, mondjuk tíz-tíz darabot. Sajnos erre nincs meg jogi és egyéb keretünk, pedig az lenne az igazi, ha azon nyomban kipróbálás után megvennék a hozzávalókat. A játékszabályt mindenképpen magyarul kézbe fogható, letölthető módon kell produkálni.
aba4.jpg
aa3.jpg
aa2.jpg
aa1.jpg

A kommentekben várom mindenki hozzászólását aki ott volt, én most itt csak azt írom le ami az én asztalomnál zajlott. Az első játékosom egy kislány volt, ellene Kristóf vállalta az oroszok irányítását, majd egy kisfiú vette át az oroszokat és Kristóf irányította a Monarchia erőit, ez neki különösen testhez álló feladat volt, hiszen hagyományőrzőként is ez a korszaka. A két személyes játékok alatt legjobban az tetszett nekem, hogy kb 15 perc után a kísérő anyukák is megtanulták a szabályokat, egyikük lelkesen biztatta a csemetéjét: Most dobd a gránátot! Egy csokorban vannak!
aa7.jpg
aa6.jpg
aa4.jpg

Az utolsó harmadik játékban Bogesz barátom fiait ültettük egymással szembe, ők kaptak is egy-egy játékostársat egy másik testvérpárt. Ez egy négy játékossal levezetett játszma volt, mindenki kapott egy altisztet és négy közlegényt, nagyon szép megoldások voltak a találkozó harcra, mindkét fél próbálkozott átkarolással, jó volt nézni. Izgalmas gránát párbaj zajlott a csatatér fő utcáján. A szabályok jól működtek, mindenképpen érdemes ráfókuszálnom a Flying Leads szabályokra.
aa17.jpg
aa19.jpg
aa20.jpg
aba2.jpg
Végül szeretnék köszönetet mondani a csapatnak a konstruktív hozzáállásért, nem is nagyon akarnék kiemelni senkit, mindenki tette a dolgát és hozzáadta a részét a nap sikeréhez. Pár fejlesztési ötletet vetnék fel inkább a következő alkalomra. Emerald ismét eltűnt az érdeklődök gyűrűjében remekül megoldotta a festő sulit, viszont Dzsozynak remek felvetése volt, hogy Emeraldnak inkább játékot kellene vezetnie és én legközelebb Dzsozy-ra bíznám a festősulit. Az ok egyszerűen az, hogy kevés olyan emberünk van aki jól meg tudja szólítani a közönséget. Festeni többen is tudnak, ráadásul Dzsozy már tartott jó pár festő sulit, van benne tapasztalata. Emeraldot inkább beültetném egy az enyémhez hasonló játékmesteri székbe ezzel nyernénk még négy helyet játszani. Mivel volt szerencsém játszani Bogesz fiaival, a játékmester apa a két fiával, szerintem nyerő kombináció lenne, nekik is inkább adnék egy ilyen asztalt, ahol a fiuk mellé beülhetne még két látogató, hárman simán magukkal tudják vinni a kezdőket. Megkockáztatom Szaka is meg tudná ugyanezt a családi vállalkozást oldani. Ha legközelebb így tennénk és meghagynánk a két nagy asztalt érzékeltetni a nagy csatákat, sokkal nyitottabb gyerekprogramot tudnánk kínálni, nekünk magunknak ez nem lenne akkora játékélmény, bár őszintén szólva én remekül szórakoztam, mint játékmester. A rendezvény viszont alapot adna egy következő programnak ahol csak játszanánk. Amivel még koherensebbek lehetnénk, ha felhasználnánk a lengyel kollégák ötletét, amit Ambasa osztott meg velem. Ez pedig nem más, mint a nagy és kis asztalok párosítása téma szerint, lehetne a Kolos XVIII. századi asztalához kötődően egy skirmish kis asztal (vagy 1848-49 még ütősebb lehetne), Ha a WAB helyett valami 2. világháborús csata lenne, ahhoz lehetne egy Flying Leads skirmish, de a szabályrendszer fantasy verziójával lehetne török-magyar lesvetés is. Lehet, hogy érdemes lenne elgondolkodni egy késő őszi rendezvényen ezeken az alapokon elindulva. Mindezek csak ötletek, senkinek a nevében sem akarok beszélni, csak az a célom, hogy gondolkozzunk el a dolgon, meg persze várom a hozzászólásokat pro és kontra.
aba3.jpg
aa8.jpg

5 komment

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr518527768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MeyilKree 2016.03.26. 16:07:53

A képeket elnézve jó buli lehetett. Igen, mindig lehetne szebb, jobb a bemutató, de biztos vagyok benne a látogatóknak ez így is tetszett.
Sok sikert a következőhöz is!
(és igen néha azt veszi észre az ember, hogy a felnőttek ezt ugyanannyira élvezik mint a gyerekek. Akkor jó ha ezt ők is elismerik, és megértik, hogy ez egy remek kis társasjáték, nem valami fura izé.)

janos900 2016.03.26. 16:13:57

@MeyilKree: Itt inkább az a cél, hogy jobban igazodjunk a helyhez. Egyértelműen pozitív volt a visszajelzés a látogatóktól is, és a múzeumtól is. Viszont voltak kihasználatlan potenciák, hiszen ez az első rendezvény volt itt.

HPetyo 2016.03.27. 10:25:43

Ez a figura árusítás nem rossz ötlet. Esetleg ha valamilyen gyártó dobozát bontanátok meg, az felvetne jogi gondokat? Nyilván a húzott figurák árusítása nem túl etikus és törvényes. Illetve a dobozokat vaki(k)nek meg kellene finanszírozni.
Jó látni, hogy a festős asztalnál milyen sokan voltak.
Kár hogy nem lehettem ott. Az ilyen összejövetelek mindig jók.

ambasa 2016.03.31. 21:55:45

Szóval gondolkodtam arról, amit írtál. Már az elején leszögezném, hogy szerintem nem ez a 6-10 éves korosztály, aki már most eldönti, hogy az ő hobbija a wargame lesz. Itt meglátja fellángol kisírja anyuból a katonát, ami nem olyan lesz mint látott, majd megunja és hallgathatja a annak felemlegetését. Szerintem a wargame terjesztésének a jövője sokkal inkább tematikus iskolai szakkörökkel lenne lehetséges, de tegyük fel hogy nincs igazam, és igen is sikeres lehet egy ilyen vállalkozás ennek a ifjú korosztálynak a hobbi útján való elindításában.

Több kérdést is feltettél, akkor először is ezt próbálom kissé pesszimistán, de körüljárni.

Hogyan játszunk?
Szerintem a nagy asztalon nem biztos, hogy feltétlenül játéknak kellene folynia, lehet, hogy inkább egy látványos diorámát kellene berendezni rajta. Valami olyasmit, mint az egyik Salute-os leírásodban is közöltél, ami egy bizonyos időközönként átrendezett csata volt. Ez lehetne a nézőcsalogató látvány.
A kis asztalokon pedig lehetne a különböző korok játékai.

Mit játszunk?
Na ez egy igazán fogós-ravasz kérdés. Vajon mi az a film, vagy videojáték élmény amihez tudja kapcsolni az ott látottakat, amivel azonosulni tud. Bevallom fogalmam sincs mi a ma menő. Ha engem kérdeztek volna, akkor olyanokat sorolnák fel, mit az Egri csillagok, vagy a Tenkes kapitánya, vagy valóban 1848. Gondolom az egyik még mindig kötelező olvasmány, a másikat meg apuka megnézte már a gyerekkel. De gond itt kezdődik, mondjuk csinálunk két ilyen asztalt, a gyerek tudja mihez kötni a látottakat, az anyuka fellelkesül. Tudunk olyan beszerezhető figurakészleteket ajánlani ami elérhető? Kapható középkori magyar huszár, vagy kuruc, van osztrák és olyan figura, amelyet kis jóindulattal kifesthetünk honvédnak ? Sajnos a válasz nem nagyon (talán 1848 kivétel, de ott meg számomra a skirmish jelleggel vannak gondok). És itt értünk el a következő problémához, vajon milyen készletek is kaphatóak ma nálunk? Van az Airfix, Italeri, Revell és Zvezda. Sajnos a lefedhető korszakok, a második világháború kivételével nem igazán fogják meg szerintem az ifjúságot. Nem gondolom, hogy a XVIII-XIX. századi háborúk (hét éves, vagy a napóleoni) olyan érdekesek lennének számukra, de minket bármennyire is érdekel, sajnos ugyan ez a helyzet az amerikai polgárháborúval, vagy az első világháborúval. Ne tévesszen meg benneteket a lelkesedésük az a színes figuráknak szólt, nem a korszaknak. Én talán két kivételt látok, az az Airfix Robin Hood készlete, de ez is inkább a saját élményeimen alapuló találgatás, és koránt sem jelenti, hogy az ott megjelentek láttak-e akár egy filmet, vagy olvasták volna valamelyik regényváltozatot. A másik a három testőr lehetne még (a figurák drágák és nehezen beszerezhetőek. Mindkét téma viszont alkalmas skirmish(vagy akár figurás szerepjáték) témának. Amit talán el tudnák képzelni az valamilyen kortalan, színes lovagsereg, vagy esetleg valami távol-keleti szamuráj banzáj (csak hát a Zvezda forgalmazónk nem igazán kényeztet el ezen figurák behozatalával). lehetne esetleg valami utolsó mohikános történet, ehhez talán még kapható az Italeri készlet. Persze még, szóba jöhetne Krisztián féle 1848, ami még eladható is lehetne (bár szerintem ahhoz egy kicsit drága, hogy mindkét oldalra mindenki megvegyen legalább három dobozzal (gyalogos, lovas tüzér), de ott van a de, mivel TK megjelenése bárhol is a nullához konvergál.

(Ünneprontó leszek, igazából szerintem egy Lord of the Ring, a GW Fantasy, vagy egy Star Warsl nagyobb sikereket lehetne elérni, de az elsőhöz egyre kevésbé kapható figura, ráadásul egyik sem történelmi wargame, viszont lehet, hogy hamarabb indítaná el az ifjú korosztályt a figurás játék irányába, főleg úgy hogy a város rendelkezik ilyen bolttal. Lehet, hogy egyszer ki kellene próbálni, hogy Szaka lehozza a törpe seregét, és akkor kiderülne, hogy melyik asztalnál is fognak tolongani a csemeték.)

Milyen szabállyal játszunk?
Jó felvetés a magyar nyelvű, letölthető szabály, de ha lefordítasz egyet az jogi problémákkal járhat, lásd amikor a GW a Trollbarlang fordítását levetette. (Valamennyire érthető, hiszen ha van egy saját nyelvű változat, akkor miért is vegyék meg tőlem a szép színes de méregdrága angol nyelvű könyvet?) Úgyhogy nincs mese kell egy saját skirmish szabály, ami kellően egyszerű (talán valamennyire a kő-papír-olló rendszeren alapul, persze kockával megbolondítva lovas üti az íjászt, pikás a lovast, íjász a pikást stb.). 1-4 oldal, amelyet akár szórólap formájában a helyszínen osztogatható lehetne.

Figura árusítás.
Hát ilyen helyen csak legális csatornákból származó figura jöhet szóba. Esetleg olyan módon, mint pl Petyó javasol. Úgy hogy jó lenne, de sajnos ott van a de...

Természetesen fenntartom a tévedés jogát, hiszen az én érzéseim csak is a Ti elmondott, leírt benyomásain alapulnak. Minden esetre ha lejutok oda (vagy máshova) akkor tudom, hogy milyen skirmish játékot fogok kínálni...

Egyenlőre ennyi, ha valami még eszembe jut, akkor folytatom.

TG

zssch · http://wargame.hu 2016.04.06. 09:12:28

@ambasa: Gábor, ezek valóban jó gondolatok!

Lényegében ezt már meg is csináltuk, 8 éve, a jégmezei csatával, abban te is tevékenyen részt vettél. Egy másik kiállítási tárgy sem vonzott annyi nézőt, mint a diorámánk.

Amúgy ajánlom figyelmetekbe még ezt, ez tavaly volt:
wargame.hu/?p=3054

Itt pontosan azt tettük (ketten), amit írsz, volt egy dioráma, mellette ugyanakkora asztalon játék, aminek a szabálya az volt, hogy 5-6 talál (gránát repesz csak hatra), ahány katonával lősz, annyi kocka, géppuska hét katonának számít, a meglőtt csapatból a legközelebbieket veszed le, és a maximális mozgás egy A4-es lap hosszabbik oldala. A nézők egy német lövészárkot védtek, mert abban csak a géppuska, az aknavető és a gyalogosok közül kellett kiválasztani a lövő csapatot. Egymást váltották a gyerekek, a lelőtt franciák pedig átlagban tízszer születtek újra a nap végére, amikorra három már be is jutott a német árokba, így egyúttal az első világháború értelmetlenségét is bemutattuk.

A 48-as figurákat meg lehet rendelni a Hagentől, és írtunk is róluk, az alapján ki lehet festeni. Az áruk meg annyi, mint pl. az Essex figuráinak, szóval igen, drágább, mint a műanyag, de nem drágább, mint más 15mm-es, csak döntés kérdése, hogy azt veszed meg, nem mást, majd ugyanúgy kifested, és ugyanúgy elmész vele wargamezni akárhova.

A törökkor (és azzal együtt a három testőr) pedig tökéletesen le van fedve, sőt, Zvezda-szettekkel van lefedve, csak némi olvasást igényel a viselet, de pl. már a huszárokról is írtam: wargame.hu/?p=1778

Csillió ingyen szabály van angolul, azokat le lehet fordítani jogi macera nélkül, és ahogy én magam írtam már szabályt (magyar nyelvű, ingyen letölthető), ugyanúgy senkinek nem kerül semmibe írni egyet, még figura sem kell egy darab se, leül otthon a konyhaasztalra egy tál babbal, és leteszteli. (Már ha mindenáron tesztelnie kell, mert a valószínűségszámításban nem elég magabiztos.)

Egyszóval hajrá, írjon mindenki játékszabályt!
süti beállítások módosítása