HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Nyári digitális könyv dömping 2. rész

2016.07.27. 08:07 janos900

Az 1939-45-ös korszak brit visszaemlékezéseiből komoly választékot kínál az Amazon a 99 pence árfekvésben. Nem is csoda, hiszen szinte a teljes brit társadalmat közvetlenül érintette a háború, a katonáik részt vettek a harcokban világszerte. Ezért aztán rengeteg hihetetlenül színes brit sztorit produkált az élet, arra kísérletet sem teszek, hogy a tengeri és légi hadviseléshez kötődő memoárokat is elolvassam, vagy akár csak gyűjtsem. Ezeken kívül is szerepel vagy száz könyv a kínálatban, a SAS veteránok visszaemlékezéseitől a páncélos gárdista naplójáig mindenféle katona tollából.

giard.jpg

Az első amit kiválasztottam az a gárdista naplója volt, Robert Boscowan a D-nap után négy nappal érkezett Normandiába és onnantól egészen 1945 áprilisáig harcolt, amikor is a negyedik tankot is kilőtték alóla és ennek során súlyos sebesüléseket szenvedett, a frontról egyből az egyik londoni kórházba szállították. Az Armoured Guardsman című könyv szerzője az 1. Coldstream Guard alakulatban eltöltött szolgálat után hosszú ideig lábadozott majd sikeres üzletember és parlamenti képviselő lett. A bevezetőben rendkívül kritikus a háborút megelőző időszak kormányaival, véleménye szerint az egész háború alatt sem sikerült egyetlen a német típusokkal egyenrangú brit gyártású tankot hadrendbe állítani. Ez pedig teljes egészében a kormányzatok hibája, mert nem állt rendelkezésre megfelelő motor amivel nagyobb teljesítményű és védettebb páncélosokat lehetett volna gyártani. Elmulasztották ugyanis ezek megtervezését és fejlesztését a háború előtt. A legjobb véleménye még a Sherman Firefly-ról volt az általa használt típusok közül, de attól sem volt elragadtatva. A 224 oldalas naplót alig páran értékelték eddig, ezt kezdtem el olvasni elsőnek.

battle.jpg

A következő könyv A Battle Too Far: The True Story of Rifleman Henry Taylor, a főszereplője, aki egyedi akciót hajtott végre 1945.09.01.-én, a háború vége után, bajtársaival együtt egyszerűen fellázadtak és megtagadták a parancsot! Henry Taylor zászlóalja El Alameintől Tuniszig üldözte a németekkel, majd a beígért francia partraszállás helyett Olaszországban kellett harcolniuk. Aztán amikor már mindenki az európai győzelmet ünnepelte, ők még javában vad iramban nyomultak Ausztriába. Egészen pontosan Karintiába, hogy megelőzzék a Jugoszláv partizánokat a terület megszerzésében, ezzel mintegy elkezdve a hidegháborút. Ezek után elküldték őket Egyiptomba, hogy védjék a brit érdekeket a lázadó helyiek ellen, itt telt be nekik a pohár, három év folyamatos frontszolgálat után a háború végeztével a sorozott katonák haza akartak térni. Teljesen érthető, hiszen Hitler megbukott a Japánok is megadták magukat vége volt a háborúnak. A Henry Taylor életét bemutató kötetet Carole Mcentee-Taylor írónő publikálta Henry Taylor családjának támogatásával.

sas1_1.jpg

A harmadik kötet egy SAS veterán Charlie Radford visszaemlékezésein alapul, leveleit és naplóját Francis Mackay (aki mellesleg az 1915-18-as olasz front nagy szekértője is) dolgozta fel és rendezte kiadás alá. Charlie nem a háborús sorozások révén került a seregben, hivatásos utász volt már 1939 előtt is. 1942-ig tehát mint műszaki katona megjárta Észak Afrikát, majd ejtőernyős tréningre jelentkezett, hazavezényelték Angliába, a tréning után jelentkezett Skóciába a 2-es SAS-hoz. Volt bevetésen Franciaországban három hadműveletben is,  köztük egy klasszikus terepjárós-géppuskás rajtaütésben is. A negyedik bevetésére Olaszországban került sor, sajnos egy balul sikerült bevetés volt, szétverték az alakulatát. Parancsnokát megkínozták és kivégezték a nácik. Ő viszont az olasz partizánok segítségével megszökött és a háború végéig az ellenállók soraikban harcolt. A harcok végeztével jelentkezett abba a csoportba akik felkutatták a kontinensen elesett SAS katonák maradványait, köztük az utolsó küldetésén elesett bajtársainak holtestét is felkutatta, hogy megadhassák nekik a  végtisztességet. Radford a háború után sem vonult vissza megjárta Kenyát és Szomáliát, ezekről az évekről is beszámol a kötetben.

sas2_1.jpg

Chris O'Dowd őrmester az SAS alapító tagja levelei és naplója alapján a kötetet unokaöccse Gearóid O'Dowd  írta, akit megihletett a kalandos élete. Chris tizenyolc évesen megszökött otthonról, belépet a seregbe, egyenesen az ír gárda soraiba. Norvégiában esett át a tűzkeresztségen, majd jelentkezett a frissen alakult Commando soraiba, velük került Észak Afrikába, itt olyan férfiakkal szolgált együtt mint Winston Churchill fia Randolph, az író Evelyn Waugh, George Jellicoe aki az SBS egyik nagy alakja és aki még fontosabb David Stirlinggel az SAS alapítójával. Chris részt vett szinte minden korai sivatagi akcióban 22 évesen már komoly veteránnak számított, 1943-ban egy szicíliai bevetésben halt hősi halált.  

korea.jpg

A végére hagytam a csemegét, az elfeledett háború, még elfeledettebb hadseregének egyik túlélője adta közre emlékeit a Chinese Hordes and Human Waves című kötetben. Ez a háború szintén nem tartozik az általam nagyon tanulmányozott korszakok közé, de a szerző személye felkeltette az érdeklődésemet, el fogom olvasni amint tudom. Az 1950 és 53 között lezajlott fegyveres konfliktusról sokat nem tud az átlagos olvasó, viszont  hatásait ma is érezzük, a két koreai állam továbbra is szemben áll egymással több mint hatvan évvel a harcok után. A háború ismertetésébe most nem kezdenék bele, röviden az északiak támadtak először, a déli csapatokat és az amerikaiakat csaknem teljesen kiszorították a félszigetről, ekkor partraszállással kombinált ENSZ ellencsapás következett, ennek során az északiakat szorították ki a félszigetről, egészen a Kínai határig üldözték őket, amikor is megindultak a Kínaiak. A roppant haderő visszanyomta az ENSZ csapatokat a mai határ vonalára. Ekkor sikerült megegyeznie a két félnek, ezért is ott húzódik a határ mind a mai napig. Ebben a konfliktusban részt vettek az ENSZ irányítása alatt a brit hadsereg alakulatai is, itt szolgált a fiatal tüzér tiszt Brian Parritt. Visszaemlékezéseinek az ad külön mélységet, hogy Brian kínai-angol tolmácsként már a harcok alatt is jóval több információhoz jutott, mint a résztvevő katonák nagy átlaga. Arról már nem is beszélve, hogy miután megsebesült és felgyógyult belépett a katonai hírszerzéshez, és onnan mint annak vezetője dandártábornoki rangban szerelt le, tehát utólag is hatalmas mennyiségű információhoz jutott hozzá a konfliktusról.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Korea

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr548913134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása