HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Martin Middlebrook: A somme-i csata első napja

2016.11.20. 11:40 janos900

A Saxum kiadó gondozásában megjelent könyv angol nyelvű eredetije száz véleményező kritikája alapján a maximális öt csillagon áll, az Amazon.uk-n. Részemről soha rosszabb választás az első magyar nyelvű kiadványnak a csatáról. A somme-i támadás történetének egyik meghatározó munkája ez a kötet még ma is, pedig 1971-ben adták ki először.  Middlebrooknak volt még lehetősége a veteránok egy részével interjút készíteni, ezt lehet is érezni a nézőpontján. A magyar kiadó a fülszövegben azt írta, ismereteik szerint a témában ez az első magyar nyelvű könyv, nos szerintem a Csata arca hasonló igényes módon dolgozza fel a témát magyarul, igaz az nem csak erről a csatáról szól.

Ez a könyv nekem egy telitalálat, mivel a TGW társasjátékban a támadó tizennégy brit hadosztályból ötnek az akciója fel van dolgozva, mint küldetés. Akinek megvan a társasjáték, annak remekül használható a könyv, hiszen a küldetések negyedét már úgy lehet játszani, hogy tudjuk mi történt a valóságban. De kanyarodjunk vissza a kötethez, a szerző kiválasztott tíz katonát, többükkel még életükben interjúkat is készített, és az ő sztorijukat felhasználva, rajtuk keresztül meséli el a támadás történetét. Middlebrook remek térképekkel illusztrálta a munkáját, sokat segítenek a csata megértésében. Több könyvet is olvastam a csatáról, de ez adja a legplasztikusabb összefogó képet a támadásról.

asomme.jpg

Az elbeszélés stílusa nagyon jó, gördülékeny, emberközeli. A csata borzalmát és az emberi szenvedést nem dramatizálja túl, nincsenek hatásvadász írói eszközök, mégis át lehet érezni minden momentumát, mert maguk az események is letaglózzák az olvasót. A támadással kapcsolatos információkat jól tálalja, megvan a kellő kontextus és rengeteg mindent meg lehet tudni a könyvből a korszak brit hadseregéről, az előzményekről és a következményekről. Szerencsére jócskán használ a szerző német visszaemlékezéseket is, így egyáltalán nem egyoldalú a kötet,  természetesen a brit oldal van jobban bemutatva, a csatában részt vevő francia csapatok és azok harcai teljesen kimaradtak a könyvből. Gondos elemzést ad viszont a szerző, az elszalasztott lehetőségekről, sorait olvasva rádöbbennünk, hogy korántsem volt ez a támadás egy előre lefutott meccs, a déli áttörés a francia csapatokkal közösen, tulajdonképpen megvalósult, csak nem aknázták ki a helyzetet. A tartalék lovasság át tudta volna karolni a védőket, ha bevetik őket, mert a németeknek nem voltak tartalékaik a körzetben. Kizárólag a brit parancsnokok elmulasztott helyzetfelismerésén és rutintalanságán múlott, hogy nem egy nagy véráldozatokkal járó győzelem lett a csatából, hanem egy katasztrófa. Az első napon elmulasztott lehetőségek, még hónapokig tartó mészárláshoz vezettek.

Nekem a könyv sikeresen helyre rakott jó pár összefüggést, például azt, hogy a 7. , 18. és a 30-ik brit hadosztályok TGW küldetéseit tudom összevontan játszani, így egy két vagy három fős csata is lejátszható, mert ezek az egységek egymás mellett támadtak. Az öt legnagyobb aknarobbantást is sorra veszi a szerző, a mellékletek nagyszerűek. Megadja a hadrendeket, a Viktória kereszteket elnyert katonák névsorát, a csatában elesett vagy megsebesült századosnál magasabb rangú tisztek névsorát, de még a csatamező bejárásához is mellékelt térképes leírást. Csak ajánlani tudom ezt a könyvet, olyanoknak is akik nem különösebben érdeklődnek a korszak iránt, többek közt azért, hogy lássuk más nemzeteknek is kijutott olyan csapásokból amiknek során egy egész hadsereg veszett oda.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború Somme16

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr9011976170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.