HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Games Day 2016, játékosaim véleménye a TGW bemutatóról

2016.12.15. 10:13 janos900

Szám szerint ez volt a negyedik Games Day Budapest amin részt vettem, most volt viszont az első alkalom, amikor saját projekttel tartottam bemutatót. Másfél hónap alatt kifestettem az összes 15mm-es katonát a csatához. Persze még messze nincs kész minden figurám a dupla TGW játékhoz, de kb. a fele már megvan. Ötkor indultam reggel és hétre már csak parkolnom kellett, vasárnap reggel jó ütemben lehetett átvezetni Budapesten. A saját bemutatóm felrakása, levezénylése és végül elpakolása kiegészülve az ebédszünettel, el is vitte minden időm és energiám, szóval a többi asztalról nem tudok érdemben nyilatkozni, a festőversenyről meg pláne nem. Sok munka volt a napban, de megérte. Ezúton is köszönöm Ambasa barátomnak a segítséget amit a próbajátékhoz nyújtott, nélküle nem ment volna a dolog.

a4.JPG

A bemutatóval nagy szerencsém volt, mert az előzetes blogolás, meg a Facebook fórumokon való hirdetés hatására végül hét emberrel sikerült megismertetnem a játékot. Megkértem mindenkit, hogy pár sorban írja meg a véleményét, ezeket most név nélkül sorra veszem, szerintem ennél reálisabb képet már nem tudok adni a társasról, ha valaki gondolkodik a beszerzésén, ezen a blogon pont egy tucatnyi cikk alapján hozhat döntést.

a33.jpg

"A TGW-ben egy abszolút szórakoztató társast sikerült kipróbálnom. Az élményt János által készített figurák tették teljessé. Kivágott papír-tokenekkel nem hiszem, hogy ugyan olyan lett volna. Csupán egy lejátszott küldetésben a tankok kissé egyoldalú játékot eredményeztek, de lehet csak az ördög beszél belőlem, meg a tapasztalatlanság. :) A kártyás parancsrendszer elsőre kicsit szokatlannak tűnt, őszintén nem is nagyon kedvelem az e-fajta rendszereket, de a variációk és a lehetőségek amiket mutatott pozitív irányba billentették a mérleg nyelvét. Első benyomás.. kell még vele játszani!"

a22_1.jpg

"Szerintem a TGW alapvetően egy nagyon jó játék. Kicsit hiányoltam belőle a klasszikus wargame-k ''egyszerűségét'' (pl.:Warhammer 40k, Kings of War) cserébe viszont meglepően fordulatossá teszi a parancskártyák használata a játékot. Elsőre kicsit furcsa a támadókockák használata, viszont nagyon izgalmas és fordulatos maga a játék."

tgw.JPG
"Külsőre minőségi munkának tűnik, nyomtatási hibát nem véltem felfedezni, habár nem is kerestem. A kártyák szépek, hangulatosak. A játékmenet nekem tetszett. Szerintem pár játék után egész jól bele lehetne jönni a szabályokba. Jó, hogy vannak reaktív parancsok így nem feltétlenül csak szemlélője vagyok az ellenfél cselekedeteinek. Vannak kifejezetten elmés és genya parancsok is. :)) Ahogy elnézegettem eléggé változatosak is, így ugyanaz a játék teljesen más kártyákkal teljesen más lefolyást kap. Tetszett, hogy a két félnek mások a győzelmi feltételei. Illetve ugyanazok (a győzelmi tokenek), de azokat máshogy érik el. DE. Ahogy arról már ott is beszélgettünk, a csaták sajnos eléggé unballanszosak. Nekem nem tetszett, hogy védőként hangyányi esélyem volt a győzelemre, és ezt te is megerősítetted, hogy 10-ből 8-szor veszítek. Persze hozzá kell tenni, hogy irgalmatlanul rosszul dobtam. Ennek ellenére nem vagyok biztos benne, hogy nem menne-e el tőle a kedvem néhány ilyen kudarc után. (lehet hogy nem) Igen, mondtad, hogy ez úgy van kitalálva, hogy oda vissza játsszuk ugyanazt a meccset, de akkor ott nem éreztem a késztetést, hogy nekiüljek még egyszer. Ettől függetlenül az általános érzéseim pozitívak, jól szórakoztam, az említett hibát leszámítva jó kis játék és ha legközelebb alkalmam adódik rá szívesen leülök veletek csatázni. Csak had' legyek a támadó. :) "
 
a3.JPG
"Kb. ugyanazt tudom leírni, mint amit a játék után elmondtam: jól szimulálja a korszakot, ami egyrészt jó is, mert izgalmas meg leköt, másrészt kevésbé jó, mert adja a "vérszivattyú" érzést (még úgy is, hogy végig elég szerencsés voltam kártyák meg dobások tekintetében is). Kártya/kocka-mechanizmusok nekem bejöttek, egyébként is szeretem a kártyázós wargameket :)
Plusz pont, hogy könnyen, gyorsan tanulható, aztán meg küldetésekkel lehet annyit variálni rajta, hogy ne legyen hosszabb idő után sem unalmas."
tgw1.jpg
"Nos én elkezdtem először is belülről marcangolni magamat, hogy milyen szépek a babák, így felrakva együtt... NAGYON, ismétlem, nagyon más így társasjátékot játszani, festett wargame figurákkal és egy csapásra több legyet is üt vele az ember. Igen, szerintem kiváló TÁRSASJÁTÉK vagy mezős, egyszerűbb Wargame ez a TGW. Ami mindenképpen előnyére válik, hogy sok küldetés, "forgatókönyv" van (20+20+kiegészítők), amiket még inkább élvezetes egymás után lejátszani és nagyon nagy az újrajátszhatósági faktor. A mechanikák egyszerűek és könnyen alkalmazhatóak, az pedig, hogy egy játék unbalanszos, azt kérem történelmi környezetben el kell fogadni. Nagy Sándor óta nem volt olyan tutyimutyi hadvezér, aki tuti bukó hátrányból támadott volna, mindig vagy a hadszíntér vagy a túlerő vagy az időfaktor az egyik fél oldalán állt! Engem sose zavart, ha nyomasztó fölényben van az ellenfél, így eljátszottam a gondolattal, hogy mit tettem volna ha én ülök a németek mögött, és szerintem a tankokat csak körbevéve koncentráltan szabadott volna támadni és minden mást a gyalogságra zúdítani. Összegezve megérős Kickstarter volt János drága, ha lesz ilyen bemutatód még és pont arra vet a sort, szívesen beülnék még próbálgatni!
a1_1.JPG
"Pár nappal a GD előtt beszéltük a srácokkal, hogy a GD-n ezt a játékot mindenképp ki szeretnénk majd próbálni és öszintént mondom nem csalódtam benne. Volt egy kis handicap-je mivel történelmi játék, melyeket személy szerint nagyon szeretek.
Már első ránézésre nagyon tetszett a szépen kifestett és felpakolt 1/100as asztalt a GD-n. Az pedig külön tetszett, hogy a való életbe megtörtént ütközet lett feldolgozva az asztalon. Tehát a külcsín elnyerte tetszésem.
A belbecs:
Játékmechanizmus  tekintetében nem tartozik a bonyolult játékok közé. Kezdők számára, akik szeretik ezt a kort vagy a történelmi játékokat, nyugodtan ajánlanám, hiszem némi előzetes felkészülést követően (1x elolvastuk a szabályokat) a helyszínen kapott 30 perces szabálymagyarázás után, mindössze 2 db A/4-es táblázat segítségével (mely pl. a lövéskockák darabszámának és hatásának meghatározásához kellett) máris gördülékenyen ment a játék. Én a középjátékban szálltam be, a szabálymagyarázatról teljesen lemaradtam, mégsem kellett túl sok idő, hogy felvegyem a ritmust. Persze angoltudás azért szükségeltetik hozzá, de ebből sem kell anyanyelvi szint ;)
A dobozban lévő szabálykönyvek és füzetek rettenetesen igényesek (mind minőségre mind pedig tartalomra). 
A játék maga nagyon szórakoztató, egy-két gyakorlójáték után már többen játszva is pörgős, semmiképp nem unalmas.
Viszont mindenképp betartandó, hogy végső győztest csak azután szabad hirdetni, amennyiben a játékosok lejátszották az adott küldetést mindkét fél seregét vezetve. 
A mi játékunkban az angol tankokat nem tudta tartani a német oldal annak ellenére, hogy néha 20 kockadobásnyi támadás ment egy tank ellen és meg sem karcolódott. Persze, ha szerencsésebben dob a német oldal az egész játék másképp alakul. Én személy szerint kiegyensúlyozatlannak éreztem a tankokat a játékban, túl erősnek, de ugye ez a brutális történelem. ;) És ezért kell az első party után cserélni és az ágyúcső másik oldalát is megszemlélni.
Összességében nagyon összeszedett, átgondolt, jól összeállított játék, amiben (lévén, hogy végtére is egy társasról van szó) a stratégia mellett komoly szerep jut a kockáknak is. 
Nekem mindenképp a "bármikor szívesen játszom vele" kategóriába került a játék."
a2.JPG

"Miután az utóbbi időben, legalább nyolcszor játszottam az elődnek is tekinthető Memoir 44 játékkal leginkább azzal hasonlítanám össze. Nos az előbbivel ellentétben az első világháború nem egy hálás téma, erősen meg kell küzdenie a sztereotípiákkal. Maga az alapok hasonlóak, ám annál összetettebb, bonyolultabb a játék. Így, akinek a Memoir 44 túl egyszerű annak jó választás lehet, viszont aki megelégszik az egy parti egy óra, annak nem biztos, hogy bejön. Amennyire sikerült megismernem, a  Great War jelenlegi formájában a klasszikus lövészárok hadviselést próbálja modellezni, kiegészítve a harckocsik megjelenésével, pedig az első világháború ennél színesebb volt. Szerintem megvan a továbbfejleszthetőség lehetősége, pl a lovasság bevonásával, amellyel a keleti-front mozgó hadviselése, a közel-keleti hadjáratok, vagy akár később az orosz polgárháború, vagy a lengyel-szovjet háború összecsapásai is megjeleníthetőek lennének. Szintén bejöhetnének a monitorok, páncélgépkocsik, vagy a páncélvonatok színesítve az összképet, vagy akár a vegyi hadviselés. Persze, kérdés, hogy a fejlesztő mennyire kíván majd vele élni ezekkel a lehetőségekkel.
"Maga a játék szerintem elég érdekes, egy alap Memoir 44-es játékosnak hamar átlátható. Ez a játék is forgató könyveken alapul, és mivel érzésem szerint ezek nem minden esetben kiegyensúlyozottak, ezért érdemes ezt is oda-vissza játszani és az eredményt összehasonlítani, akárcsak a második világháborús játék esetén. Ami a leglényegesebb újítás, a plusz esemény kártyák. De ezek használatához - saját példámon okulva - jobban kell azok következményeit ismerni, és azt, hogy mikor lehet, vagy épen kell kijátszani őket. Amíg nem játszottam olyan jellegű játékkal, ahol ilyen kártyákkal lehet befolyásolni az eseményeket, erős fenntartásaim voltak, de a pl. a Longstreet esetében kellemesen csalódtam benne, bár az inkább egy könnyebb levezető játék a szememben. Így itt már nem ért meglepetéskén azok használata, és azt kifejezetten jónak találom, hogy kijátszásuk nem automatikus. Vannak benne jópofák, mint pl. a hozzám került „tetvek”, de vannak fölöttébb veszélyesek is, mint pl. az amellyel az ellenfelem 13 egységét tudta mozgásra kényszeríteni, vagy az amelyikkel minden egymáshoz kapcsolódó gyalogos egyszerre támadhat, kiválóan szimulálva a tömegrohamot. A tüzérséggel kapcsolatban az egyik szemem sír a másik, meg nevet, az tetszik, ahogy aktiválhatom, de a sablonos megoldás nem igazán nyerte el a tetszésemet, a korábbi megoldás nekem jobban tetszett. Ugyanez a helyzet a harckocsikkal, túl erősnek érzem őket, persze ez lehetett az adott forgatókönyv hibája is. Minden esetre itt, a két életükkel szinte leküzdhetetlennek bizonyultak. Viszont kifejezetten tetszett a játékot megelőző bombázási fázis, amellyel véletlenszerűen lehet szétrombolni a szögesdrót rendszert.
A játék végül kitűnő átmenet lehet a táblás és a figurás játékok között. Ugyan sokan nem szeretik a hatszög alapú játékokat, de én személy szerint kedvelem ezt a megoldás, mivel gyors játékot tesz lehetővé, az által, hogy itt nem lehetnek vitás helyzetek, félre mérések. Azoknak a Memoir 44-es játékosok, akik nem ragadnak le csak a második világégésnél, és érdeklődésük túlterjed más korokra is érdemes kipróbálniuk, hiszen egy hasonló, de mégis más játékélménnyel lehetnek gazdagabbak. Ez a játék is egy viszonylag kis dobozban elfér, könnyen szállítható, és saját példámmal igazolva, az adott forgatókönyv szerinti játéktábla felállítása sem túl időt rabló. Akik még nem próbálták a fent említett játékot azok számára, pedig azt tudom mondani, hogy ha nincs fél napjuk, egy nagy asztali wargame-hez, akkor is tudnak egy jót játszani egy klubban, egy konyhaasztalnyi területen, munka után, 1-2 óra alatt, anélkül, hogy órákig építenének terepeket. Ugyanakkor, ismerve a nyugati mentalitás a saját-, illetve a világtörténelemhez, sajnos nem sok jövőt látok a számunkra is érdekes, minket is érintő kiegészítők megjelenéséhez, így ezek megalkotása valószínűleg majd a fanatikus játékosokra vár, én minden esetre sok sikert kívánok hozzá, és szívesen kipróbálom majd azt is, legyen szó akár Gorlicéről, Limanováról. Premyslről, Isonzóról, Piavéről, Gallipoliról, Al-Kutról, vagy éppen a Visztula menti csodáról…"

tgw2.jpg

1 komment

Címkék: riport társasjáték Somme16 TGW

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5812038961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása