HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

15mm-es K.u.K. 1914-15-ös seregépítési projekt

2016.12.18. 11:41 janos900

A 15mm-es méretarány festése annyi sikerélményt adott, hogy egyből elkezdtem elővenni azokat az ötleteimet, amiket 28mm-ben nem, vagy csak nagyon magas költségek árán tudtam volna megvalósítani. Sokat kacérkodtam a korai WW1 seregekkel, a németekből lett is egy komolyabb gyalogos seregem, de a lovasság kifogott rajtam, egyszerűen nem bírtam magam rávenni egy tucat Ulánus beszerzésére, különösen mivel rettentően nehezen festem ki a lovasokat, bérben pedig pont a duplájába kerül a lovasok kifestése, a gyalogosokhoz képest. Ráadásul mindegyiknek kell egy lóról szállt gyalogos verzió is, ennyiből már két sereg is kijön 15mm-ben, vagy mégse?a23_1.jpg

a333.jpg

A Monarchia hadereje jelenleg nagyon elhanyagolt 28mm-ben, lovasokat például senki sem gyárt tüzéreket is csak konvertálással, vagy méregdrága amerikai rendeléssel lehet beszerezni. Ráadásul engem az 1914-15-ös harcok érdekelnek az orosz fronton, ott még voltak nagy lovassági hadmozdulatok, meg mozgó háború. 15mm-ben a TGW szabályaival, meg a Memoir 44 térképén és terepeivel ez sokkal megvalósíthatóbb terv, mint a 28mm-es sereg gyűjtése. A dolog hátránya, hogy ha használni akarom a sereget, kell egy orosz ellenfél is, vagyis két haderőt kell építeni. A korai seregben nincsenek még aknavetők, és rohamcsapatok sem, valamint az un. Off board tüzérség sem számottevő tényező. Vannak viszont lövegek közvetlen irányzással, meg lovasság, sok lovasság. 

p1010058_800x600.jpg

a11_1.JPG

Elkezdtem hát feltérképezni melyik cégek gyártanak Monarchiás figurákat. A klasszikus Minifigs cégnek (1964 óta gyárt figurákat) szép kínálata van, szerencsére Horváth Lajos már készített belőlük sereget és meg is írta róluk inspiráló a beszámolóját. Ezeket tehát hagyhattam a végére, volt referenciám. Ezért is bíztatok mindenkit a blogolásra, sokkal egyszerűbb és olcsóbb így belekezdeni egy új seregbe, ha van megbízható referencia. Gyalogsági kínálata van az ausztrál Eureka Miniatures-nek és a Peter Pig cégnek is, valamint találtam gyalogságot és lovasokat is a Lancashire Games cég kínálatában rendkívül olcsón (nagyon puha faragható fémből vannak, talán ezért olcsóbbak).

p1010033_800x600.jpg

4tiszt_800x458.jpg

4enterden_800x444.jpg

Nos kezdem a lényeggel, Peter Pig (PP) a 15mm-es méretarány Perry-je, etalonja. A Lancashire olcsó, de kb 18-20 mm-es figurákat gyárt 15-ös címkével, összefolyó részletekkel. Emlékeim szerint a  Dumbling Dice miniatures WW1 figuráival vannak egy méreten, ők viszont 20mm-esenek mondják a méretet. Az Euréka nem rossz és egy-egy blister mindenből kellemesen színesíti a sereget, de az árát nem éri meg. A következő lépésem a sorok feltöltése lesz a Peter Pig-től, majd a rendelés a Minifigstől. Nagyon reméltem, hogy a Lanchasire olcsó lovasaival felturbózom a sereget, de sajnos nem így lett. A dragonyosok lova és lovasok alteste 15mm, a felsőtestük viszont 20mm-es méretarányhoz jár a legközelebb. Hatalmas fejük van a lovasoknak, a huszárokat ha fehérre festem a csákójukat, talán picit optikailag kisebbnek látjuk, de a dragonyosok szürke sisakja hatalmas. Az Eureka géppuskás blisterében a géppuska kb. duplája a megfelelő méretnek, pedig minden más figurájuk passzol a PP-hez, tehát a saját kínálatukhoz képest se jó a méret. Meg is fogom reklamálni. Az a baj, hogy ha Lanchasire azonos méretben lenne mint a PP, a figurák kidolgozásának hibái is kezelhetőek lennének festéssel. A poszt utolsó képén látszik a Lancashire huszár, majd a gyalogos és mellettük egy PP figura.a444.jpg

a555.JPG

a66.jpg

A PP figurák, anyaga, kidolgozása első osztályú. Minden részlet a helyén van, a vonatkozó szakirodalmam alapján legalábbis. Sajnos Peter Pig-ék nem gyártanak lovasokat, gondolom nagyon nem veszi senki a K.u.K. figurákat, pedig nagyszerűek. A gyalogos blisterekben nyolc figura van, ebből egy tiszt. Van ezen kívül egy három különböző pózt tartalmazó főtiszti blister is. A Géppuskás blisterben is van egy tiszt, vagyis nyolc póz összesen, pazar felhozatal. A guggolós blister kapóra jön a TGW-hez, hiszen a géppuskát a két kezelővel felrakom egy dupla talpra és kell melléjük még három normál figura. Együtt felrakva már a térdelő póz miatt is teljesen jól el fog különülni a géppuskás egység a többitől. Ha elkészül a teljes sereg tervezek egy posztot a K.u.K. csapatokról. 

p1010051_800x600.jpg

p1010033_800x600.jpg

p1010048_800x600.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: műhely első világháború 1914 korai csaták TGW

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3012039109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.