HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Blitzkrieg biciklin, 2. rész

2017.01.20. 21:49 janos900

Az első cikkből már szerintem kiderült, hogy a hadjárat lefolytatása elég komplex módja a Memoir játékoknak. A mostani cikkben tovább veszem sorra, a specifikus szabályokat. Azt már láttuk, hogy a britek nem rendelkeztek tankokkal, a japánok titkos fegyvere pedig a kerékpár volt. A hadműveletek során a Császári Hadsereg egyrészt partra szállt a semleges Thaiföldön, majd onnan kiindulva támadta meg Malájföldet a szárazföld felől, ezzel egy időben persze partra szálltak a brit csapatok által védett maláj partszakaszon is. Az 1100 km-es előrenyomulás során 250 hidat kellett megjavítaniuk. Erre az egyes csatákban külön szabály van megadva, ahogyan arra is, hogy több ütközetnél az idő is a japán játékos ellen dolgozik. Ilyenkor adott darabszámú lapot véletlenszerűen előre kiveszünk a parancs pakliból, valamint nem lehet újrakeverni a paklit a Their Finest Hour lap kijátszása után sem. A küldetés addig tart amíg van parancskártya. Az egyes küldetésekben felbukkannak nevesített tisztek, akik a valóságban hősies akciókat hajtottak végre, ezért a játékban is szerepet kapnak, ez meglehetősen ritka a normál Memoir csatákban a szabály neve Heroic Leader.

hl.jpg
A parancsnokoknál érdemes kicsit elidőznünk, mert nagyon erősek. Jelölésük egy csillag tokennel történik, az átlag gyalogos alakulat karakterisztikáit pedig komolyan feljavítják. Az egység tűzerejét egy kockával megnövelik, vagyis a gyalogos 4-3-2 dobáskóddal bír. A parancsnok növeli a morált, vagyis az első zászlót amit a támadásoknál az ellenfél az egységre dob, figyelmen kívül hagyhatjuk. Amikor az alakulat levételre kerül dobnunk kell két kockával ha valamelyik eredménye csillag, a hős parancsnok is elveszik, ez egy teljes győzelmi pontot ad az ellenfélnek az egységen felül. Ha viszont nincs csillag, a vezér szépen automatikusan csatlakozik a legközelebbi gyalogos egységhez, és újra nyújtja a bónuszokat. Összesen négy pályán van Hős parancsnok, egy pályán mindig csak egy. A japánok mindkét hőse tankparancsnok! Az egyik Sadanobu Watanabe alhadnagy, igazi szamurájként kardjával vágta le a Slim folyó hídjára erősített robbanószerkezeteket. Remek küldetést kreáltak a tette köré, ha a tank egységét megsemmisíti a brit játékos, és Watanabe túléli, akkor egy gyalogos egységhez csatolva harcol tovább. A britek hősei gyalogsági parancsnokok, mindkét alkalommal elit gyalogos egységek részeként kapjuk őket.
ja.jpg
Ha belegondolunk, hogy a japán parancsnok a tankját elveszítve "csak" egy gyalogos egységhez csatlakozhat, elsőre talán visszalépésnek tűnik, pedig majdhogynem inkább előrelépés! A japán gyalogos egységek amennyiben négy figurából állnak, közelharcban négy kockával dobnak (Seishin Kyoku), ehhez jön még a parancsnok, vagyis öt kockával megy a Banzaj roham! Ráadásul a japánok alapban figyelmen kívül hagyják az ellenük kidobott első zászló szimbólumot (Yamato Damashi), parancsnokkal meg egyből két zászlóra immunisak, ha akarják. Szóval a hős parancsnok felhasználása bizony csatadöntő tényező lehet, négy ütközetben is.
aa1_1.png
A csaták megkezdése előtt költhetjük el az előző posztban emlegetett tokeneket. A fenti táblázat általános, mindkét félre érvényes. Két kockával dobunk az ütközetek előtt a kapott szimbólumokat a fent táblázat alapján a tokenek elköltésével válthatjuk be. Értelem szerűen a ha két gyalogost dobunk és van két tokenünk, vásárolhatunk két extra gyalogost. A tank szimbólum páncélos egységet ad, a gránát lehet tüzérség, tank vagy akár gyalogos is. Ha dobunk mellé egy csillagot akkor elit gyalogos vagy tank egység is lehet amit behozunk. A sztenderd táblázatot a Biciklis Blitzkrieg hadjáratnál módosították:
aa12.png
A Briteknek nem lehet alaphelyzetben három vagy négy figurás páncélos egysége, illetve, ha két csillagot dobnak akkor felrakhatnak egy elit gyalogos egységet, vagy adhatnak valamelyik egységüknek egy Veteran Star kitüntetést. Na ha valami akkor ez a tápolás a javából! Erre ugyanis semmi megkötés sincs, tehát akár kombinálhatom egy hős parancsnokkal is. Elfogadom, hogy kevés esélye van, de nem lehetetlen. A Veteran Star a kiválasztott egységnek ad plusz 1 kockát közelharcban. Ha már van egy Hős Parancsnokom is, akkor máris öt kockával dob a gyalogos egységem közelharcban, ha páncélautónak adom akkor négy kockával indul egy Armour Assault kártyánál öttel vívja a közel harcot, majd Armour Overrun helyzetben üt még egyet ugyanennyivel. Hm, nem semmi kombináció.
ce.jpg
A japánok gránát dobása esetén sem választhatnak tüzérséget, nem csak elit gyalogost vehetnek, hanem Combat Engineers (Roham utász) egységet is, lásd fent. Dupla csillag esetén meg igazi karácsony: Elit gyalogos Elit páncélos, Combat Engineers token költség nélkül, vagy a Veteran Star. Tehát ők meg a Hős Parancsnokkal tuningolt páncélos alakulatból, varázsolhatnak tökéletes közelharci gyilkoló gépet, három kocka alap, plusz egy a parancsnok, plusz egy a Veteran Star és erre jöhet még az Armour Assault parancs, parádés!
A következő cikkben megmutatom, milyen hatással van az elvesztett ütközet a soron következőre.

Szólj hozzá!

Címkék: társasjáték második világháború Singapore memoir44

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr8112128673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása