HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Műhely 2017 május

2017.06.02. 20:44 janos900

Az elmúlt időszakban több Bolt Action csatát is sikerült játszanom, ezek mind kísérleti jellegű a rendszer határait feszegető csaták voltak. Új ötleteket próbáltunk ki, több kevesebb sikerrel. Szászhalombattán az egyesével aktivált figurákkal vívott WW1-es csatában Ambasa és Petyó ellen többek között kibukott a közelharci szabályok gyengesége is. Majd Győrben megpróbálkoztunk egy 1848-as felállással. Ez azonban már túl sok volt a BA-nak, mivel alapvetően lövés centrikus a játék rendszere, kevés és gyors közelharccal a 48-as harcokban viszont sok volt a közelharc, a lovasok szerepe is jelentős volt, ezért nem nagyon működött az egész. Szóval 48-ra ez nem jó megoldás, mert a közelharcot teljesen át kell írni. Persze felmerül a kérdés miért próbálok ennyi féle korszakot beleszuszakolni a BA-ba?

181.jpg

A válasz egyszerű, viszonylag sok játékost próbálok megszólítani a győri játékaimmal, a pálcikás távolságmérés és a kockákkal történő aktiválás olyan biztos alap, amit könnyen és gyorsan meg lehet tanítani, és ha csak három havonta egyszer játszanak is, van mibe kapaszkodni (van 6 parancs abból kell választani). Nekem viszont kell a változatosság, tehát én a WW1-en kívül mást is akarok játszani (Főleg mivel most zsinórba volt vagy 8 WW1 csatám), ezért kezdtem bele a 20mm-es Vietnam projektbe, és folytatom a 28mm-es ACW-t. Érdekes módon minél jobban töröm a fejem rajta, annál inkább úgy gondolom az ACW-hez jól működhet a BA. Mivel az esetek nagy többségében az amerikai polgárháborús csatákban gyalogosok harcoltak, viszonylag fedett terepen, és sokkal inkább preferálták a lövöldözést mint a szuronyharcot. Mesterlövészek is voltak, skirmisherek is, a szanitéc ebben a háborúban nem játszik. Bár láttam egy nagyszerű ötletet, a Warlord Games Vivandiere figurája passzol a zuávokhoz, szóval lehetne szanitéc helyett olyan aki a hatósugarában minden PIN jelzőre dobna egy K6-ot és hatos esetén hárította a fáradságjelzőt, mert a csinos nő meg a kulacs víz kombinációja elűzi a fáradságot. A roham parancsnál a rohamozónak minden esetben tesztet kell dobnia, ha töltetlen a fegyvere akkor az könnyít a dobáson. A célpontnak is tesztet dobunk, neki a töltetlen fegyver hátrányos, és ha nem dobja meg a tesztet visszavonul. Az ilyen meghátrálásnál 2K6 hüvelyk lenne a távolság, így bizony van esélye, hogy a támadó utoléri a menekülőket. Lovasrohamnál szintén hasonló mechanizmuson gondolkodom, ha a gyalogság bevárja a lovasokat és töltött a fegyvere egy megelőző sortüzet adnak le a gyalogosok, ennek hatását a lovas elszenvedi és moráltesztet dob, hogy tudja-e folytatni a rohamot. Ilyen és ehhez hasonló ötleteket gyűjtök kipróbálásra.

482.jpg

lovas1.jpg

vietnam1.jpg

Elkezdtem feldolgozni a Perry féle Battle in the Box tartalmát. Nagyon szépek a figurák, részemről kezdetben idegenkedtem a vállra vetett erősen menetelő póztól, a zuávoktól meg különösen. Aztán nekiláttam összeragasztani őket, majd elkezdtem kísérletezni a festésükkel, a különféle bemosók miatt egészen világos színekkel festettem ki őket. Elképzelésem szerint a gyalogosokból 12db lesz egy egység, ebből 8db-ot 4*4-es talpra teszek, 4db-ot pedig egyesével. Így lehet könnyen számon tartani a veszteségeket. Minden előcsatározó, altiszt, tiszt, hangász stb, körtalpra kerül egyesével talpalva. Az első lépés 36db déli közlegény festése és talpalása. Majd kapnak egy dobost és 6db előcsatározót, valamint 3db altisztet, meg egy tisztet. Ha velük elkészültem jönnek a Zuávok, ugyanilyen felbontásban. Hozzájuk tervezek két fém blistert beszerezni, az előcsatározókhoz és a kommandhoz. A doboz tartalma rendkívül gazdag, bár az első generációs gyalogság minősége elmarad az új konföderációs és zuáv figurákhoz képest. Rendkívül jó az, hogy az összes figura csereszabatos, a karokat lehet variálni, a déliekhez meg a fejfedők széles választéka variálható. Persze okosan van kitalálva a rendszer, a lovasokhoz kell még fém blister, mert a legtöbbször lóról szállva harcoltak. A lövegek talpa egységes, ezért négy féle löveg is készíthető, de egy kis mágnesezéssel, gyakorlatilag cserélhető csöveket is gyárthatunk. A Perry felfogás szerint négy kezelő figura kell minden löveghez, mivel kezdetben a skirmishez, jó ha seregenként fogok használni egy-egy ágyút, én hat kezelőt tervezek melléjük rakni, hogy jobban bírják a strapát.

aaa2.jpg

 acw1.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: műhely

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr812558013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.