HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Bernard Cornwell: A Lázadó (Bull Run 1861)

2017.06.13. 18:56 janos900

2005-ben adták ki Bernard Cornwell A Lázadó című regényét magyarul, azóta háromszor olvastam el. A könyv egyértelműen a szerző Sharpe sorozatának amerikai verziója, elég vontatottan indul és bár követi a szokásos egy könyv, egy csata egy nő receptet, természetesen a csata került a kötet legvégére. Ettől függetlenül én szeretem ezt a könyvet, mert jól felvezeti a következő három kötetet és hangulatosan bemutatja a korszakot. A történelmi háttér a megszokott színvonalon pontos és részletes, ugyanakkor egy jó történetbe ágyazva egyáltalán nem unalmas, Cornwell egyébként is egy olyan író akit könnyű olvasni, de nehéz letenni. Ha egészében nézem a négy kötetet, a következőkben bőven kapunk a rá olyan nagyon jellemző, remekbe szabott csataleírásaiból, néha többet is mint a Sharpe regényekben. Tehát érdemes egy picit türelmesebben állni az első kötethez és rászánni az időt a bevezetésre. A jelentősebb szereplők mind felbukkannak már itt az első kötetben és a karaktereik kapcsolataiból szövődnek majd sztori szálai.

rebel.jpg

Nathaniel Starbuck a főhős elég ellentmondásos karakter, szigorú neveltetésű lelkészpalánta, akiről aztán szépen lassan leolvad a neveltetéséből fakadó máz. A Jenki aki délre menekül és megpróbál helyt állni a gyanakvó lázadók közt.  Mindig érdekesnek találtam a konfliktusok elejét, amikor a békés normalitásból átvált az adott ország a háborúra. A polgárháború első csatáiban csak maroknyi embernek volt bármiféle fogalma arról, hogy mi vár rájuk. A tisztek akik megjárták a Mexikói háborút mint Irvin McDowell északi és P.G.T. Beauregard déli hadsereg parancsnok, nagyon is tudatában voltak az önkéntes milíciák alacsony harcértékének, ezért igyekeztek minél jobban megszervezni a tiritarka önkéntes hordáikat, hogy egy-egy működő hadsereggel tudjanak harcba vonulni. Ők államszervezeti szinten a tagállamok haderőit építették, az egyes államok meg a megyék önkénteseit igyekeztek századokba, majd ezeket a századokat ezredekbe szervezni. Cornwell szépen bemutatja a könyvben, az önkéntes egységek szervezését, annak minden gondjával-bajával. Többször is a Rejtő Jenő-féle Láthatatlan Légió-t juttatta eszembe ez a regény, itt is egy gazdag üzletember szervez egy privát légiót, bár jóval komolyabb következményekkel jár a dolog mint a magyar író regényében.


Nathaniel Strabuck a főszereplő története szépen végigvisz Virginián.  Megismerhetjük a déli ültetvényesek életét, meg a gazdag richmondi polgárok világát annak fényeivel és árnyékaival. A szereplők jelentős része civilként kezd, de a déli államok elszakadása a férfiak nagy részét a zászlók alá szólítja. A Függetlenségi háború óta bevett szokásként mindenütt önkéntes egységeket szerveztek az amerikaik, ezek egyértelműen a polgári életük tükörképei, hiszen a vagyoni és társadalmi pozíciók alapján választották meg a tisztjeiket. Ez a rendszer egyértelműen rengeteg a vezetésre alkalmatlan tisztet eredményezett. Aki tehát a Sharpe könyvek után olvassa a Starbuck krónikákat, annak ez erősen másolásnak tűnik (a napóleoni brit seregben a rangokat vásárolták a tisztek, ezért is volt hasonló a helyzet), de ez a valóságban is így volt. Elég ha arra gondolunk, hogy Lincoln összesen hét főparancsnokot váltott le, mire 1864-ben Grant átvette a hadsereg irányítását. Elsőre tehát valószínűtlennek tűnik, hogy a totál kezdő fiatalember rangot kap, meg megállja a helyét a harcokban, a magas rangú tisztek közül. Arról már nem is beszélve milyen sok inkompetens alak bukkan fel a tisztek között, de ez sajnos a valóságban sem volt másképpen. Robert E Lee-t, az északiak meg akarták bízni a teljes uniós sereg vezetésével, de Ő inkább szülőhazáját választotta, és Virginia állam haderejének parancsnoka lett. Utána közel egy év telt el mire a Konföderációsok legjelentősebb parancsnoka lett, pedig messze az egyik legtehetségesebb tábornokuk volt. De Amerikát már akkor is a politikai érdekek irányították. Szóval a Cornwell-féle koncepció, az amerikai polgárháborúra még sokkal inkább működik, mint a napóleoni háborúknál, mert a brit sereg hivatásosokból, meg külföldi zsoldos ezredekből szerveződött, az amerikai seregek viszont teljesen amatőrökből, akik tényleg a képességeik, meg a cselekedeteik alapján tudtak előre lépni, azt sem szabad kihagyni a képből, hogy az amerikaiak a közvetlen parancsnokaikat az ezredeken belül választották, szavazás útján.

A Starbuck krónikák szerintem remek alap arra, hogy valaki olvasmányos módon képbe kerüljön a korszakkal, kellemesen szórakozzon és remélhetőleg kedvet kapjon egy jó kis hadijátékra a kékek és szürkék seregeivel. Mindenképpen csak úgy szabad olvasni, mint egy bevezetőt, az igazi akciók a következő kötetekben indulnak be, Bull Run még csak az első csatája a kontinens nagy háborújának.

2 komment

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. Bullrun1

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr7912591079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

László Wagner 2017.10.03. 07:08:38

Ez az egy hiányzik nekem a sorozatból, de nem találok eladó példányt...

janos900 2017.10.12. 21:19:31

@László Wagner: Sajnos ez az első kötetekkel gyakran előfordul. Azért nem reménytelen én a nyáron megkaptam az egész sorozatot egyben. Remélem hamar sikerül találni egy példányt.
süti beállítások módosítása