HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

ACW játékok Bernard Cornwell nyomán a Perry ikrek figuráival

2017.06.18. 15:29 janos900

Nagyjából hat évvel ezelőtt írtam az első cikkemet az ACW vagyis az Amerikai Polgárháború 1861-65 témájáról.  Most végre elkezdtem festeni hozzá a figurákat, és mivel ez a legjobban támogatott korszak, a bőség zavarával küzdöttem, hogy merről kezdjem, és milyen irányba haladjak. Végül vettem egy Perry Battle in a Box-ot, 170 db 28mm-es plasztik figurával, vezérekkel, ágyúkkal, lovasokkal, farmházzal és kerítéssel. Úgy döntöttem, másolom Bernard Cornwell ötletét, és a Starbuck krónikák négy regényének idővonalát követve kezdek bele a játékokba.

acw2_1.jpg

Szabálynak a Bolt Action-t fogom módosítani, alapegységnek a gyalogos századot veszem. Ezek az egységek alakultak meg először, a legtöbbnek volt is saját fantázianeve. A milíciákat aztán állami szinten szervezték ezredekbe mint mondjuk a híres Virginiai 33-asokat (Bull Runnál, a kék egyenruhájukban megtévesztették az uniós üteget, ezzel csatadöntő tényezővé váltak). A rajokat 12 figurával oldom meg, a valóságban egy században nyolcvankét közkatona volt, nyolc tizedes és négy őrmester, valamint egy főtörzs és három tiszt. Részemről hat rajt szeretnék seregenként, ezeket úgy talpalom, hogy minden rajban lesz két 4*4cm-es talp négy figurával, meg négy 2*2cm-es talp egy-egy figurával. A hat rajhoz kell hat tizedes ezek egyesével kör talpon lesznek, három őrmester, tizenkét előcsatározó, valamint három tiszt. mind körtalpon. A rajonként két darab előcsatározó lehetőséget ad a játékosnak, eldöntheti hogy kikülöníti a két előcsatározót és két aktiválása lesz, de akkor a rajban csak 10 figura marad, vagy egy aktiválás tizenkét figurával. Az egységek mindig a legközelebbi egységre lőnek, az előcsatározók kis célpont, és elitként dobják a mentődobást, elég nagy pazarlás rájuk lőni egy teljes rajjal, főleg mivel egy kör megtölteni a fegyvereket, és egy átlagos játék hat körös. Ezzel a talpalással egyébként, ha nem válik be a Bolt Action, akkor is használható a sereg más szabállyal, mint például a Sharpe Practice, mert az altisztek és tisztek jól elkülönülnek (Bigman szabály). A 4*4-es talpakból könnyedén átszervezhetem a seregemet a Black Powder vagy a Johnny Reb 2 szerint is. Az egyesével talpalt figurák jók a Song of szabályhoz is, szóval nem tudok mellé lőni, ezúttal is korszakot játszom, nem szabályt.

acw3.jpg

A Perry ikrek vita nélkül a hobbink apostolai, a Battle in a Box, zseniális. A doboz figuráit mindkét hadsereghez fel lehet használni és 170 db-ot kaptam a készletben. A tüzér-lovas-gyalogos-zuáv figurák karjai csereszabatosak, persze anatómiai határok között. A sapkák és kalapok is variálhatóak, a parancsnoki kereteket pedig egyesével lehet rendelni egy fontért. Szóval kombinációs téren határ a csillagos ég, szárnyalhat a fantázia. A sorokban harcoló gyalogosok esetében nekem a legjobban a menetelő pózok tetszenek, az un. "lövő" figurák sérülékenyebbek szerintem, és sokkal nehezebb őket mozgatni és tárolni. A zuáv, valamint a konföderációs figurák ötösével vannak a kereten és mind lehet menetelő figura, nekem ez nagyon bevált. A lovasok gyönyörűek, de az ismétlő karabélyokkal és a szablyákkal felszerelt figurák nekem inkább az északi lovasságot jelentik, szóval a déliek majd egyszer fémből lesznek meg. A tüzérségi figurák is nagyon szépek, és remekül be lehet mutatni velük a tüzelés és töltés fázisait. A lövegtalpra pedig lehetne mágneses cserélhető lövegcsöveket készíteni így minden csatában el lehetne dönteni a löveg típusát. Mivel a lövegpark típusait mindkét fél használta, szabadon váltogatható mikor kinek és milyen típusú fegyvert adok, nagyon praktikus négy lövegtalp 12 csővel, már ennyivel is jól felszereltem 2 sereget, egyszerre.

Mivel a Zuávok (francia gyarmati alakulat) a korabeli sajtónak köszönhetően (Krími háború beszámolói, meg a Francia-Osztrák háború csatáinak története bejárta a világsajtót), az amúgy is nagy tiszteletnek örvendő korabeli francia hadsereg legdivatosabb és leghíresebb egysége lettek. A polgárháborút megelőző években alakult amerikai polgári milíciák közül sokan lemásolták a színes egyenruhájukat, ezért mindkét hadseregben voltak Zuáv alakulatok. Ezek a valóságban nem mindig érték el azt a magas színvonalat amit az eredeti névadóik, én azért mégis a zuáv figurákat fogom használni mint elit alakulatot mindkét sereghez, mert így a szürke és kék tömegtől szépen elkülönülő elit alakulatokat festhetek.

acw4.jpg

A játékosaim nagy részét is be kell vezetnem a témába,  ezért igyekszem a Sharpe mintájára megalkotott Nathaniel Starbuck regényei alapján haladni. Mind a négy könyv letölthető ebook formátumban magyarul, illetve 2005-ben adták ki őket kemény fedéllel, nem tudom mennyire hozzáférhetőek most. Minden esetre ajánlani fogom őket olvasásra, meg a cselekményüket követve írok majd cikkeket a valós történelmi eseményekről. Az időszak és a hadszíntér így adott 1861-62, Bull Run-i csatától Antietam-ig, Richmond és Washington között vívott hadjáratok. Bernard Cornwell a regények megírása során Stephen W Sears történész könyveit használta, ez nekem is elég jó ajánlás, most éppen a szabadon letölthető bevezetőket olvasom a kötetekből. Az Osprey Campaign angol nyelvű könyveiből is megvan jó pár vonatkozó csata, First Bull Run 1861, Senandoah Walley 1862, Seven Days Battles 1862, Antietam 1862 ezeket csak ajánlani tudom, nem túl vaskos kötetek, emészthető olvasmányok, hangulatos színes, jól érhető könyvek.

2 komment

Címkék: amerikaipolgh.

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr4312568095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

ericghar 2017.06.20. 07:25:55

Szia János!

Mi az a minimális figuramennyiség amiből már el lehet indulni? Engem is a déliek érdekelnek, egy dupla gyalogos doboz, 70-80 figura már elégséges hozzá? (Plusz egy tüzérségi doboz). Láttam, hogy az ACW-hez van Black Powder variáns kiadva, azt is érdemes lehet megvenni, vagy jobb a BA?

janos900 2017.06.20. 18:08:56

@ericghar: Szerintem 2 doboz gyalogos kezdésnek bőven elég. A Modelhobbies oldalon 41.25 GBP volt postával együtt 2 doboz Perry plasztik. Az én elképzelésem:
3 tiszt
3 dobos
3 őrmester
6 tizedes
66 gyalogos (ebből 12 skirmish)
Ez kijön a 2 dobozból, zászlós nem kell, a századnak nem volt saját zászlója. 6*10fő rajok tizedessel, 6*2 fő skirmish, 3*3 fő command (tiszt, őrmester, dobos ) ez így 15 aktiválás.
Szabályt emailban tudok küldeni...