HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Keane's Company, avagy Richard Sharpe újratöltve

2017.07.09. 13:59 janos900

A múlt hétvégén egy két napos napóleoni hadijáték részese lehettem, így kedvet kaptam a korszakhoz. A Quatre Bras-nál vívott ütközethez, bonapartista barátaim nagy haszonnal forgatták Iain Gale: Waterloo a csata négy napja, címmel magyarul is megjelent könyvét. Eredetiben egy kicsit másképpen hangzik Four days in June, de a hazai piacon ez nem lett volna elég ütős cím. A 2006-ban kiadott könyv ma már hiánycikk, Dzsozy barátom szerint csak egy tévedést talált benne, ami nekem elég jó ajánló. Megvan a kötet magyarul is, meg angolul is, mindkét nyelven olvastam csak ajánlani tudom, a magas minősége meggyőzött, elolvastam párat a szerző kalandregényeiből is, a legutóbb a Keane's Company című könyvet, ami digitális formában alig egy font az amazon.co.uk oldalon.

keane1.jpg
Iain Gale könyveinek rendkívül hullámzó a minősége, az biztos, hogy fenn tudja tartani az érdeklődésemet, mert visz magával a sztori, de sok helyen kilóg a lóláb. Egyrészt a karakterek mélysége hiányzik nekem, meg az hogy lássam a köztük lévő interakciót, másrészt a szerző keveri a rangokat és a fegyvereket. Belekezdtem a Spanyol Örökösödési Háborúban játszódó Man of Honor sorozatba, de azon kívül, hogy a gránátosok akkor még tényleg gránátot dobáltak, semmiben sem különbözött a sztori egy Sharpe regénytől, nem volt egyedi íz a korszak megjelenítésében. Ezért a második két kötetet hanyagoltam. A második világháborús Jackal könyvei sokkal jobbak, a második rész mondjuk teljes egészében az 1941-es krétai visszaemlékezések legjobb epizódjainak egybegyúrása, de pontos és korrekt. A napóleoni sorozat megint csak egy lejtmenet. 
keane2.jpg
Keane alakja nagyobb szuperhős lett mint Sharpe, úgy éreztem, mintha egy kötetbe sűrítve olvasnék három Sharpe regényt, legalábbis ami az akciókat illeti. Valahogy olyan az egész, mint egy számítógépes kalandjáték, megvannak a specialisták egy kis fülszöveg róluk ahogy betoborozzuk őket a csapatunkban, de ettől kezdve már csak a képzettségeik meg a harcértékük számít a személyiségük nem. Az alapkoncepció egy napóleoni "piszkos tizenkettő" vagy még inkább a Kuroszava féle hét szamuráj a minta. Szinte mindenki a rendszer áldozata, pitiáner bűnökért vagy koholt vádak alapján kerültek bajba, és most a Keane féle felderítő alakulatba való belépés húzza ki őket a slamasztikából. Mind specialisták: tüzér, nehéz és könnyűlovas, ökölharcos, betörő stb. Többen beszélnek franciául, van köztük félvér spanyol meg egy született portugál. A kötet végére kapnak saját egyenruhát is, szóval roninból  lesznek elitalakulat, vagy még inkább Magnificent Seven.
A sztori jó, az akció pörög, a szerelmi szál viszont nagyon gyenge. A nő már három pillantás után beleszeret a hősbe, mindenféle verbális információ csere nélkül. Ja igen, Wellington meg sose volt egy karót nyelt rideg zseni. Sokkal inkább egy jóságos támogató, aki kedveli azokat a tisztjeit akik, csalnak a kártyában, meg egymást öldösik párbajban, a lényeg, hogy egy maroknyi katonával megnyerjék neki a csatákat mint Keane. Idegesítő szokása Gale-nek, hogy elfelejti a mellékszereplők pontos rangját, illetve nekem nehéz tolerálni, ha a lovassági karabélyból hirtelen Baker puska lesz, vagy tényleg van minden karakternek egy bónusz hátizsákja ahol az extra fegyverzetet tárolják, csak ezt szemérmességből az író inkább elhallgatja. Furcsa regény ez a Keane százada, mert még ennyi slamposság ellenére is elolvastam egy nap alatt...

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Napoleoni háborúk

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr1812650615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.