HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

John Jakes: A titkos küldetés

2017.07.20. 20:42 janos900

Legalább tizenöt évvel ezelőtt olvastam ezt a könyvet először, és már semmi nem maradt meg bennem a sztoriból, csak arra emlékeztem, hogy egy jó könyv. Ideje volt hát újraolvasni. Annak idején a szerző polgárháborús trilógiája után olvastam ezt a regényt, és elég sok volt benne az ismétlés. Ez akkor picit levont az értékéből, mostanra viszont már az a történet is erősen megfakult bennem, tehát jóval objektívebben olvastam. Az is a regény értékét növelte, hogy a Polgárháborúról ma már sokkal többet tudok, mint akkor. Hiszen olvastam nagyon jó történeti munkákat az időszakról, meg naplókat  és visszaemlékezéseket is az akkor élt emberek tollából.

jj.jpg

Azt kell mondjam, John Jakes ezzel a könyvel megint egy nagyszerű amerikai történelmi regényt rakott a polcomra. A valós események és szereplők közé koherensen sikerült beillesztenie a fiktív szereplőit, rengeteg a történelmi eseményekre történő egymondatos utalással adja vissza a korszak hangulatát ha képben vagyunk a témában. Ha nem ismerjük a történelmi eseményeket, akkor is nagyon jól átérezzük a korabeli társadalom megosztottságát. Jakes mesterien építette fel  Washingtont és a mindent átszövő politikát, nagyon jól mutatja be az akkori embereket mozgató eszméket. Mindkét szemben álló tábor pozitív és negatív karaktereit. A fanatikus és elvakult emberből egyik fél sem szenvedett hiányt, de szerencsére józan realistákból is akadt pár.
Manapság sokan vannak akik történelmi tényekre próbálnak ráhúzni egy saját sztorit, hogy a korszakról írhassanak, Jakes könyvében semmi erőlködést nem érzek, van két szerelmi száll, regényes fordulatokkal és az egész történetesen a háború alatt játszódik, így be lehet rajtuk keresztül mutatni a korabeli kémek háborúját. 
A fiktív szereplők rengeteg történelmi személlyel vannak kapcsolatban, kezdetben belekeverednek az amatőr háború, kezdő hírszerzéseinek akcióiba, később ráeszmélnek, hogy mennyire professzionális és veszélyes küzdelem lett az egész játszmából, de addigra már nyakik benne lesznek maguk is. Jakes tudása a korszakról elismerésre méltó, ügyesen már jó előre beépít a történetbe olyan elemeket és szereplőket, akik majd csak évek múltán válnak jelentőssé. Nagyon sok érdekes esemény került a könyvbe, a New Yorkban 1863-ban történt lázadás, a léggömbökkel történő légi felderítés kezdetei, valamint a Konföderáció Szürke szellemének Mosby-nak az akciói. Elmer Ellsworth Lincoln elnök barátja aligha egy ismert személy manapság, pedig a korabeli Amerikában ő volt a Zuáv alakulatok legnagyobb népszerűsítője, és tragikus hősi halálához kötődik a háború első Medal of Honor kitüntetése is. A regény tehát bővelkedik kevésbé ismert történelmi tényekben is, nem csak az események fő csapásán halad.

A könyv szerintem inspiráló volt a Turn című sorozathoz, illetve annak könyv változatához, hiszen abban a Függetlenségi háború hírszerzését dolgozták fel regényes formában, itt pedig a Polgárháborús titkosszolgálati tevékenység adja az alapot. A magyar cím, szerintem félrevezető lett, mert a könyv cselekménye 1866-ban ér véget, tehát nem csak egy küldetésről szól. Az eredeti cím: On Secret Service , vagyis titkos szolgálaton, sokkal kifejezőbb. A regény szerintem széles közönség számára nyújt kellemes szórakozást, van benne: szerelem, háború, kém és kémelhárító akció és egy földrésznyi ország tragédiája és meghasonlása. Ezen kívül aki elolvassa, egész jó képet kap a polgárháború eseményeiről. A szerzőnek van még egy Polgárháborús könyve ami magyarul sajnos nem jelent meg, ez a Savannah: or Gift to Mr. Lincoln, ez 1864-ben játszódik Sherman tábornok hadjárata idején. Már megrendeltem, ha elolvastam arról is írok majd egy ismertetőt.

2 komment

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. ACW

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr712677471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

ambasa 2017.07.22. 20:37:18

Scorsese, 2002-es filmje, a New York bandái az 1863-as zavargások idején játszódik. Szerintem ez azért valamennyire ismerté tehette az eseményt. 2003-ban 10 Oscar jelölést is kapott, köztük a legjobb filmet. Igaz, végül egyet sem nyert el.

TG