HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Édes fiam, Jack (My Boy Jack)

2017.08.13. 17:40 janos900

A 2007-es brit film méltánytalanul kevés figyelmet kapott, talán azért mert nem mozifilm hanem televíziós produkció. Egy igazi háborús dráma remek szereposztással, a korszak ismerete nélkül is nagyon ütős darab, de némi háttértudás birtokában teljesedik ki igazán. Mivel az angolszász közönség számára Rudyard Kipling legalább olyan fontos író mint nekünk Jókai Mór. Természetesen A Dzsungel Könyve nálunk is közkedvelt, de inkább a Walt Disney rajzfilm verzió, mint Kipling eredeti regénye, a szerző élete viszont már kevésbé ismert Magyarországon, nem úgy mint a hazájában.

Ez egy családi dráma amelyet az első világháború kitörése okoz. Kipling az akkori viszonyok között fontos brit háborús agitátor volt, a Brit Birodalom rendíthetetlen híve aki írói tehetségét és népszerűségét maximálisan a háborús erőfeszítések fokozása érdekében használta fel. 1914-re Kipling a nemzet mesélője, az 1912-es citromsárga Rolls Royce Silver Ghost amivel a film elején robog, barátjához V. György királyhoz Windsorba, egy perc alatt bemutatja a társadalmi státuszát. Nagyjából olyan szinten volt Ő akkor a társadalom kedvence, mint ma egy rocksztár. A magasra emelt birodalmi erkölcsiség bajnoka, az egész háborút a barbár Német Birodalom elleni civilizációs keresztes hadjáratnak állította be. A Brit Birodalomnak óriási szüksége volt, a hozzá hasonló mozgósító erőre, mert 1916-ig nem volt hadkötelezéség és a kontinentális hatalmakhoz képest a brit hadsereg aprócska, alig százezer fős létszámát milliós nagyságúra kellett felduzzasztani. Kipling volt tehát a toborzás prédikátora, akinek egy szem katonakorú fia rövidlátó lévén alkalmatlan volt katonának. Innen indul a dráma.
kipling.jpg
A megfilmesítés alapját David Haig személyes motivációja adta, a színészt már hosszú évek óta hallgatta barátait akik szerint Haig az írófejedelem kiköpött mása. Ez a vitathatatlan tény indította arra, hogy elkezdjen Kiplingről olvasni. Az életmű és a Kipling hagyaték tanulmányozása után írta meg a My Boy Jack színpadi változatát aminek 1997-ben volt a premierje, a színpadi siker hozta magával a filmet. Természetesen Haig alakította Kiplinget, véleményem szerint rendkívüli elhivatottsággal. A film vonatkozó jeleneteit a Kipling család eredeti házában forgatták le, egyfajta csoportos reinkarnáció ez, nem is csak egy film. Kipling fiát Daniel Radcliffe alakította, az akkor még csak Harry Potterrel azonosított színész elmondása szerint, valami egészen különleges élmény volt megformálni a karaktert, abban a házban ahol az egyik ajtófélfába az eredeti John Kipling maga véste be a monogramját. Kipling amerikai feleségét Kim Cattrall alakította, szintén nagyszerűen, a házaspár közötti kimondatlan összhangot érezni a két színész játékából, mintha tényleg évek óta együtt éltek volna. Carey Mulligan mint Kipling lázadó lánya mondja ki a legtöbbször a filmben a legkínosabb igazságokat. A négy színész együtt remek családot alkot a vásznon.
A filmben a családtagok érzelmein és kapcsolatain van a hangsúly, a háború a családra gyakorolt hatásian. A történelmi hűség bizony több helyen is ennek áldozatául esett, az 1915-ös csata Loos városáért, egy már meglehetősen elfeledett szakasza a Nagy Háborúnak, a filmhez kikérték Nick Lyod tanácsait aki PHd-jét a csatából írta, majd 2008-ban egy könyvet is kiadott a témáról, mondanom sem kell, semmit sem fogadtak meg a tanácsaiból. Ha ebből a szempontból nézzük a harci jelentek csapnivalóak, ha abból a szempontból nézem, hogy mennyire jönnek át a korabeli frontkatonák pocsék életkörülményei, akkor viszont jól sikerültek a jelenetek. A felső középosztály gazdag középiskolás korú hadnagyai és a munkás osztály gyakran 20-25 évvel idősebb közkatonái együtt alkották az akkori hadsereg alapjául szolgáló szakaszokat.
A film segít megérteni miért volt a Nagy háború elején annyira más az emberek hozzáállása az egész konfliktushoz. Mit jelentet egy-egy fiatal férfi bevonulása a családjának, mennyire más volt akkor morál. Mindenkinek csak ajánlani tudom a My Boy Jack-et, melynek a címét Kipling egyik nagyszerű saját költeményéből kölcsönözték.  

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború DVDajanló

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr5212746188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.