HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

20mm Vietnam, rajtaütés a keresztútnál.

2017.09.10. 18:18 janos900

Pham Van Duc őrmester egységét három részre osztotta, amikor egy napnyi járásra voltak a korrupt déli kormány által újonnan épített mintafalutól. A küldetésük alapján aknákat kell telepíteni az utakra, és rajtaütni egy-két amerikai konvojon. A Vietkong alakulat viszonylag jól volt felszerelve, csak a harckocsik ellen használt rakétákból volt kevés náluk, összesen két darab volt rábízva a harcedzettebb katonáira. Taposó aknából viszont elég szép készlettel rendelkeztek, ahhoz, hogy egy-két hétre jelentősen akadályozzák a falu bételépítését. Hirtelen dél felől puskaropogás hallatszott. Pham Van Duc habozás nélkül elkezdett futni a csatazaj irányába, a harcosai gondolkodás nélkül követték a vezérüket.

alaplap.jpg
George unalmában megbontott egy gyümölcskonzervet, utálta a C fejadagokat, de ma már tuti nem kapnak meleg vacsorát. Az M113-as vezetőjét leverte a lábáról valami trópusi láz, a hülyéje nem ment el a gyengélkedőre, inkább kibírt még 3 órát és végül elájult menet közbe. Még jó hogy időben észrevették. Sajnos a rajból senki sem tudta vezetni a lánctalpast, annyira meg nem voltak veszélyes helyen, hogy ne bírták volna kivárni amíg a bázisról utánuk küldenek egy másik sofőrt. A segítség már úton is volt valahol mögöttük. A többi katona az úton és az út mellett szétszóródva igyekeztek minden irányból fedezni a járművet, soha sem lehet tudni alapon. George a tetőre szerelt Browning nehéz géppuska mögött állt és a környéket fürkészte a kanalazás közben.Valahogy nagyon elcsendesült minden, lerakta a konzervet és halkan füttyentett, hogy a többieket is riadóztassa.
alap3.jpg
alap4.jpg
Újabb csatában teszteltük a skirmish szabályokat, egy kicsit könnyűre sikerült az egész bár utólag elemezve, csak részletes átgondolt szabályokat kellet volna kidolgoznom a járművek elleni harchoz, illetve a kártyalapokat ezen túl nem vakon mozgatom majd, hanem én fogom tudni melyik alatt milyen egység rejtőzik, illetve, hogy melyik a blöff. A küldetés abból állt, hogy a mozgásképtelen M113 mellé oda kellett vinni a mozgóképes M113-ast és egy kört mellette töltve elindítani, majd elhagyni a csatamezőt azon a úton amin bejöttek. Ugyanakkor a vietnami célok közül is az egyik a kijárat megszerzése volt, a másik a keresztút, a harmadik pedig a mozgásképtelen jármű elérése. Aki előbb teljesíti, az nyer. Megint amerikai győzelem született, első pillantásra fölényesen, hiszen volt 4 figura ami el sem hagyta a felmentő járművet. Viszont a sebesültekkel teli első járművet szemből eltalálta egy rpg-7 lövedék és csak az újradobási bónusz felhasználásával sikerült ezt elkerülni. Ha belegondolok, hogy az M113-as páncélja elől 7-es, azt nem viszi át a könnyű fegyver, azonban oldalról már csak hatos, amit át lehet lőni kézifegyverrel, ha hatost dobunk a sebzésénél, hátulról már csak 5-ös a páncél, felülről szintén. A kézigránát a jármű tetejére vagy mögé dobva két kockával dob sebzést, ötös és hatos dobásnál már megállíthatja, felgyújthatja vagy mozgásképtelenné teheti azt. A kézifegyverek szintén, egy AK-47 három kockával próbálkozik körönként. Szóval bennük ücsörögni amikor az ellenfél gyalogsága kézigránát dobó távolságban van, öngyilkosság. Csak nem jól játszottam ki.
alap6.jpg
20170908ba03.JPG
A VC csapatokról is és a gyalogsági taktikáról szóló Osprey füzeteket is el kell olvasnom, hogy sokkal hatékonyabbak és veszélyesebbek legyenek. Valószínűleg a vietnami aktiválást nem figuránként fogom megoldani, hanem három figurás egységenként visszakanyarodva az eredeti BA-hoz. A dzsungelos terepen a játék még sokkal halálosabb lett mint a házak között. 10-12 hüvelykről, fedezék nélkül a tisztásokon harcoltunk, gyakorlatilag lekaszaboltuk egymás figuráit, a 3K6-os tűzerőt nem nagyon élte túl egyik figura sem. Legközelebb a VC-k 4+-ról lőnek majd, 3+ nál már le lehet őket szedni (mindez a BA szabály a kiképzetlen katonákra), viszont hármasával fogom őket mozgatni. Ezzel lesz értelme az egyes lövéseknek is. A PIN-elős géppuska szabályon még továbbra is töprengek. 
alap7.jpg
20170908ba08.JPG
20170908ba12.JPG
Összességében hasznos volt a játék, meg részemről jól szórakoztam. Minden esetre a projekt jól halad, a képeken látszik, hogy TGabi már saját tereptárgyaival is fel tud rakni egy asztalt, és VC figurája is van készen rengeteg. Alakul a Games Day projekt. 23-án és 30-án Győrben folytatjuk.

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

http://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6912819578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.