HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Marine Corps Tank Battles in Vietnam

2017.09.21. 18:13 janos900

Akik rendszeresen olvassák a blogomat, azok tudják, hogy a téma megismerése, a szemtanuk beszámolóinak, naplóinak elolvasása nekem legalább annyira fontos része a hobbinak, mint a játék vagy a festés. A vietnami konfliktus ma is egy fontos amerikai téma, a veteránok közül sokan vannak akik még csak most, ennyi idő elteltével voltak képesek annyira feldolgozni az emlékeiket, hogy beszéljenek róluk vagy megírják őket. Az Amazonon rengeteg amerikai hozzászólás van a különböző könyvekhez, amiben a veteránok írnak a személyes élményeikről egy-egy könyv kapcsán. Sokan az összefoglaló dokumentum kötetek alapján, helyezik el magukat az egyes ütközetekben. Van aki 20-30-év után látja viszont fiatalkori önmagát képeken, vagy olvas olyanokról akikkel találkozott odaát. A veteránok feltüntetik az alakulatukat és a NAM-ban töltött időt is a komentek végén, mintegy hitelesítve a köteteket. 

Sajnos az amerikai piac érdeklődése, jóval magasabban tartja a memoárok és könyvek árait mint azt az Első Világháborús téma kapcsán megszoktam. Természetesen a 70 éves jogvédelem lejárta is sokat segít a kedvező árú régebbi könyvek beszerzésében, ez egy frissebb téma. A Vietnamhoz tartozó szakirodalomra tehát valami más forrást kellett találnom. Szerencsémre némi ráutaló magatartás után az Amazon.co.uk honlapján kaptam egy ajánlatot, hogy 60 napig ingyen kipróbálhatom a Kindle Unlimited havidíjas szolgáltatást. A dolognak annyi a lényege, hogy rengeteg könyvet tölthet le az ember megkötés nélkül az Amazonról, cserébe havi durván 2800 forintért. Nagyjából 40 címet szedtem össze a szolgáltatás kb 1400db hadtörténeti címkével ellátott Kindle könyvéből. Egyszerre tíz darabot lehet letölteni. Tekintve, hogy a brit oldalt használom, az ilyen amerikai történelmi témáknál, mindig megnézem az olvasói komenteket az amazon.com-on is, mert oda véleményeznek a nagy vízen túli olvasók. Ez nekem sokat segít a szelektálásban, ezek alapján az első kötetet a listáról:

marine.jpg
Oscar E Gilbert az Amerikai Tengerészgyalogos Hadtest páncélos fegyvernemének kutatója, négy könyvben dolgozta fel a fegyvernem történetét. A második kötet a vietnami bevetésekről szól: Marine Corps Tank Battles in Vietnam. A szerzőnek jelent meg kötete gyakorlatilag az összes konfliktusról, ahol bevetették a tengerészgyalogság tankjait 1941-2003 között. A vietnami éra első pillantásra talán unalmasnak tűnhet, hiszen még az ott szolgált veteránok jelentős hányada is úgy gondolja, hogy nem is vetettek be tankokat a hadszíntéren. Nos, egyértelműen bevetették őket, sőt véres és nehéz harcokat vívtak a "tankos-tengerészek". Mivel engem elsősorban a Tet Offenzíva részeként megvívott harcok érdekelnek, azon belül is a Hue városának birtoklásáért megvívott közel egy hónapos csata, ezért a vonatkozó fejezetet olvastam el elsőnek. Előtte olvastam a Fire in the Streets kötetet amiben elsősorban az tengerészgyalogosok és a légi szállítású gyalogság szemszögéből ismertem meg a történetet. Oscar E. Gilbert kötetéből pedig a "tankos" nézőpontot került bemutatásra. A páncélosokat a hadszíntér jellegéből adódóan kis 2-5 járműves csoportokba vetették be a gyalogos egységek támogatására, ezért a működésüket a többi egység naplóiból lehet csak kinyomozni, mert nem adtak le hadijelentéseket, nem volt rá kapacitásuk. A szerzőnek tehát jókora nyomozómunkát jelentett összerakni ezt a kötetet. Az 1944-45-ös hadműveletek során egy hadseregbéli páncélos hadosztály (3.) tapasztalatait bemutató Death Traps könyvet olvastam már, az alapján nagyon kemény volt akkor harckocsizóként szolgálni. Jelen kötetet olvasva azt kell mondanom, hogy 1965-73 között sem volt sokkal különb az élete a harcjárművek legénységének az éles bevetések során.
Sok problémát bemutat a könyv, amik a második világháborús tapasztalatok alapján már nem lehettek volna problémák, és mégis újra kellett tanulni a leckéket. A legnagyobb gond az volt, hogy a kis egységeben bevetett páncélosokat gyalogsági parancsnokok alárendeltségében alkalmazták. A gyalogos tisztek döntő többsége nem tudott mit kezdeni a tankokkal. Egyrészt "golyó mágnesek" voltak, magukra vonták az ellenséges tüzet, másrészt afféle mozgó bunkernak kezelték a tankokat, de voltak alkalmazva mint konvoj kísérők, aknataposók a gyalogság előtt, sőt támogató tüzérségként is bevetésre kerültek. A megfelelően ferde lejtőre állított M-48 tankok 90 mm-es lövege 17 mérföldre tudott hatásos támogatást nyújtani, ez nagyobb lő táv volt mint  a hadszíntérre vezényelt tengerészgyalogsági tüzérütegeké. A páncélosok használhatóak voltak ezekre a feladatokra is, de egyik sem igazán a megfelelő szerepkör nekik. Ha gyalogos támogatás nélkül vetették be őket, az meg katasztrófa volt a fedett terepen töménytelen tankelhárító rakétával felszerelt ellenfél ellen. A legtöbb esetben a kézi indítású rakéták a legénységet tették harcképtelenné, az M-48 tankokban nem esett jelentős kár, ezért Hue-ban például volt, hogy ugyanaz a tank két rakéta ütötte lyukkal és a harmadik legénységgel fejezte be a napját az utcai harcokba. A könyvben rengeteg bevetést mutat be a szerző, évekre és csatahelyekre lebontva, igazán részletes kötet. Erősen épít a túlélők személyes élményeire.
tank.jpg
Nekem tetszett a rengeteg szóbeli interjú alapján íródott könyv. Kedvet kaptam a Koreai kötethez is, sajnos az nincs benne a kedvezményes körben. Ellenben a Közel Keleten bevetett egységek története 1971-2003-ig benne van, szóval ha lesz időm azt is elolvasom.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr512808150

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása