HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Dark Age, Vikingek a harmadik pillér kezdete

2017.11.10. 18:48 janos900

Mostanában sokat gondolkoztam azon, hogy a szépen cseperedő győri klub arculatába milyen játékok vagy korszakok illenének bele. A Vietnam jó döntés volt, szuper terepet rakott hozzá össze Jentz, dzsungelt is, meg várost is. A második világháború szintén telitalálat a Bolt Action szabályok alapján, ugyancsak remek tereppel. Viszont jó lenne valami gyökeresen más is, olyan amihez van kedvező árú plasztik sereg 20mm-ben. Sokat nézegettem a Red Box készleteit a reneszánsz olasz háborúkhoz, a Strelets római készletei is nagyon jópofák. A Ceasar korabeli legionáriusokkal, nagyon sok háborút meg lehet vívni. Gaius Marius csatáit, a Sertorius elleni háborút, Spartacus felkelését, Crassus végzetes hadjáratát a Párthusok ellen, meg persze a töménytelen polgárháborút (Marius-Sulla, Ceasar-Pompeius, Octavianus-Antonius) amit közben vívtak. Lehet, hogy ők lesznek a következő téma.

Most azonban mégsem a rómaikat választottam végül hanem az angolul Dark Age-re keresztelt korszakot. Ennek egyik oka az volt, hogy mindenkit érdekeltek a vikingek meg a normannok a csapatból. A másik oka a rengeteg vonatkozó Strelets készlet amivel sokféle sereget lehet megjeleníteni, illetve az a fontos tény, hogy tele vagyunk magyarul is kiadott könyvekkel, meg TV sorozatokkal, amikre lehet építkezni. A History Channel Viking sorozata 89 résszel az ötödik évadot kezdi hamarosan, a magyarul is kiadott Bernard Cronwell féle Utolsó Királyság regénysorozatból is van TV sorozat két egész évad. Nem kell tehát bemutatni, meg tanítani. Szórakozva is hamar képbe kerül mindenki, ha megnéz pár epizódot, vagy elolvas párat a kalandregényekből. Ami játéktechnikai szempontból nagyon kiemeli ezt a korszakot a többi közül az a Viking és Normann seregek földrajzi kalandozása. Illetve az, hogy ezek egymás ellen is harcolhatnak, meg ketté osztva saját maguk ellen is. A seregekben rejlő potencia tehát óriási, a 20mm-es figurák költsége pedig nagyon kedvező, ráadásul a táborozó normann és a keresztes hadjáratokhoz kiadott zarándok szettek rengeteg civil figurát, meg dioráma alapot is nyújtanak. Ezekkel nagyon fel lehet dobni a terepasztalokat. Az első lépés a Viking-Szász sereg lesz részemről, mert nem akarok túl nagyot harapni az elején, illetve a rengeteg összefonódás miatt én bizony minden figurát használok majd minden sereghez. Részemről ugyanis nincsenek viking meg dán vagy szász "egyenruhák" főleg mivel a sisakok meg a láncingek nagy értéket képviseltek, nem pazarolták el a zsákmányt. El sem avultak ezért mindenki hordott mindenféle felszerelést, arról nem is beszélve, hogy a vikingek letelepedtek meg keveredtek a szászokkal. A normannokat később egy egységes csepp pajzzsal fogom könnyen megkülönböztethetővé tenni, de a szászok meg a vikingek részemről teljesen csereszabatosak.
as1.jpg
A kora középkori téma, meg a civil figurák fontos szempont számomra, mert a sok társasjátékozó fiatal akik szombatonként látják majd az asztalt, a győri klubban. Erre szerintem sokkal fogékonyabbak, mint mondjuk a Vietnam témára. Márpedig egy kis toborzás soha sem árt a hobbinak. Az életképek szépen kidomborítják a terepasztalt, megvan a miniatűr világ varázsa, amit ki akarok használni. A középkor a mesék meg a fantasy alapja is, sokkal több embert megszólít mint a tankok. A normann figurák pedig ahogyan azt a korábbi cikkben is kifejtettem, használhatóak a magyar történelem megjelenítésére is. Márpedig a hazai trónviszályok is voltak olyan izgalmasak mint a Trónok harca intrikái.
as2.jpg
A seregek építését a számomra már bevált lépésekkel tervezem, 2*2cm-es négyszög talpakon egyesével a figurák, meg 4*4-esen négyesével. Kipróbáljuk a Saga-t is, nem tudom mennyire lesz népszerű, illetve ha már sereget építek akkor úgy csinálom, hogy TGabi barátom WAB seregei ellen is jók legyenek. Megvan a Sword and Spear szabály is, egyszer próbáltam is, elég frappáns. Meg remek referenciát jelent Phil barátom rajongása a rendszerért. Az SLW klubtagok a Crisis 2017 shown egy 2014-ben Phil barátom által megkezdett projektet mutattak be. Sword and Spear Keresztes hadjárat, 28mm-es figurákkal. Phil egyedül festette ki a 850 gyalogos és 300 lovas figurát. A seregek magját az egyik elhunyt klubtagunk gyűjteménye adta, az ő emlékére készültek a seregek. A szabály annyira népszerű náluk, hogy a 40K mellett ez lett a második amiből bajnokságokat játszanak. Inspiráló példa. Meglátjuk mire jutunk vele itt Győrben.

sas1.jpg

sas2.jpg

sas3.jpg

sas4.jpg

sas5.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: SAGA DarkAge SwordandSpear

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr2513196778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása