HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

20mm Vietnam, Patton tankok akcióban Hue City 1968

2018.01.02. 10:05 janos900

B-23! Kezdjék meg az előrenyomulást! -reccsent a rádió. Mauren főtörzs nem foglalkozott a paranccsal az utcán kuporgó tengerészgyalogost figyelte a kémlelőnyíláson át, aki kézjelekkel mutatta a jobb oldali épület erkélyét. Mauren felnyitotta a csapóajtót és elkezdte a légvédelmi nehéz géppuskával veretni az erkélyt, a nyomjelző lövedékek alapján a harckocsi másik két géppuskája is tűz alá vette az épület ablakait. Bent az épületben öt vietnámi gyalogos magzati pózban hevert a földön, a gépkarabélyaikat ölelve, miközben a ház falairól záporoztak rájuk a téglák repeszei. Kint a második C34-el jelölt Patton is tüzet nyitott, hat géppuska szaggatta az első emeleti ablakokat. Az udvar felől nyolc tengerészgyalogos rohamozta meg az üres földszintet. Amikor a géppuskák elhallgattak már csak három északi katona kezdett el a lépcsőfeljáró felé kúszni, gránátokkal a kezükben. Az amerikai fire team négy katonája csípőből tüzelve rohamozta meg az emeletet, két gránát koppant a lábuknál, a robbanást követően már senki sem mozdult az emeleten, a szanitécek csak kilenc holtestet jelentettek...

002.jpg
005.jpg
006.jpg
Nos igen a Bolt Action szabályok szerint az épületben folytatott közelharc végén a vesztes alakulat minden figuráját levesszük, de előfordul, hogy a győztesnek sem marad figurája, mert a veszteségdobások ilyenkor egyszerre történnek. A rohampuskás 4-5 figurás alakulatok 8-10 kockával dobnak, nekem nagyon szerencsém volt, mert hat kockával okoztam négy fő veszteséget, így megnyertem a közelharcot és bár az én három figurám is levételre került az amerikai játékos is veszített. Azt hiszem ez volt az első vesztesége a támadó amerikai csapatoknak a legutóbbi Bolt Action csatánkban, ami aztán csak egyre durvább lett. Mivel január 6.-án bemutató játékunk lesz, The Great Old Ones 7. szerepjátékos rendezvényen, tartottunk egy főpróbát. Az eddigi kockaköves Battle mat helyett egy ilyen kicsit modernebb alapot választottunk. Az utca beosztás ennél volt kedvezőbb, ugyan Hue-ban nem volt annyi tüzérségi bombázás, hogy ennyire romos terepet kellejen használni, ezen most nemes egyszerűséggel túlléptünk.

014.jpg

015.jpg

018.jpg

017.jpg

Az indulásnál az amerikai játékosoknak két utcáról is be lehetett lépni az első körben, céljuk az volt, hogy megtisztítsák az utat egy konvojnyi teherautó előtt. A romokból készült barikádon teljes sebességgel nem lehetett áthajtani, viszont ha kilenc hüvelyket haladtak egy parancspróbát dobhattak hármas nehezítéssel, ha sikerült akkor a tank széttaposta a barikádot, és ezzel az út felszabadult a teherautók előtt. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy 6-ot vagy annál kevesebbet kellett dobni két hatoldalú kockával. Persze ha közben a tank kapott pár PIN jelzőt akkor ez nehezítette a feladatot. Az amerikai erőket három játékosra osztottam szét, mindenki kapott egy tisztet kísérővel, két egyenként négy fős fire teamet, egy golyószórós rajt, a maradék csapatokat meg elosztották egymás között, köztük a két harckocsit.

009.jpg

010.jpg

A Patton tankok lövege nem sokat ér itt az utcai harcokban, mert a Pershing tank statisztikáit használtuk, vagyis ez egy nehéz harckocsi elleni löveg, kicsi repesz hatással, a tankoknak van viszont két közepes és egy nehéz géppuskájuk. Ez elég tekintélyes tűzerő 13 kocka, ráadásul gyakorlatilag mindhárom fegyver 360 fokban tüzelhet három különböző célpontra. A rejtett egységek felderítésében viszont nem jók az acél monstrumok, csak három hüvelyk távolságban fedik fel a rejtőző egységeket, és nem látják az ellenfeleket az első emelettől felfelé 12 hüvelyken belül. Viszont a harckocsik hátsó részén volt egy telefon amivel a gyalogosok tudtak kommunikálni a tankokkal, ezért ha egy gyalogos egység közvetlen a Patton mögött áll, a tank is felderíti a rejtett egységeket hat hüvelyken belül illetve lőheti az emeleti célpontokat. A harckocsik ellen a vietnami oldalon négy rakéta vetős egységet tudtam felvonultatni, a Panzerschreck statisztikákat használtam, vagyis végtelen lövésszámmal tudtak tüzelni huszonnégy hüvelyknyire. A térképen látszik, hogy a két útvonal befelé egy Y elágazásba torkollik, itt terveztem megállítani az amerikaiakat, a tankok a kerítéséket ledöntve tudtak maguknak utat taposni ha akartak, de minden alkalommal ugyanolyan próbát kellett dobniuk mint a barikádnál, és ez meglehetősen le lassította volna az előrenyomulásukat.
A templomot helyeztem középre, hogy kihasználhassuk a belső tereit egy kis hamisítatlan szobáról-szobára folyó küzdelemhez, ez meg is valósult a csata során. Mint kiderült a második kiadás szerint a mesterlövész nem használhatja a célzó képességét tizenkét hüvelyknél rövidebb távolságra, ezért a kezdésnél felrakott négy mesterlövészemből három nem is jutott célzott lövéshez, a negyedik meg lövéshez sem. A páncéltörő rakétások annál serényebben dolgoztak, bár az első hat-hét lövés meg se karcolta a harckocsikat, utána kezdtem belemelegedni, mert az amerikai játékosok elkövették azt a hibát, hogy nem vadászták le az RPG-7-esekkel felszerelt két fős rajaimat, sőt lehagyták őket, így oldalról meg hátulról tudtam lőni a harckocsikat.
Voltak nagyszerű jelenetek, az utca közepén magányosan álló rakétavetősömet megpróbálta letaposni az egyik Patton, de megdobtam a kitérés próbát, és a harckocsinak kilenc hüvelyket kellett előremozognia (majdnem egy házfalnak ütközött) közben bekerült egy ambush-ban várakozó másik rakétás tűzvonalába és kapott egy kapáslövést. Ugyanazt a magányos rakétavetőst közvetlen közelről akarta legéppuskázni a másik harckocsi de az szintén kapott egy ambush lövést ez egy körre elkábította a legénységet ezért a Patton elveszítette a lövés jogát az adott körre. Végül az egyik harcjármű kiégett egy olyan találattól ami három ponttal ütötte túl a páncélját, és így dupla hatást dobtam a sebzés táblázatból. A másik páncélost pedig mozgásképtelenné lőttem, itt lett vége a játéknak, mert a két roncs elzárta a konvoj útját.

016.jpg

012.jpg

007.jpg

013.jpg

Nekem nagyon tetszett a csata lefolyása, mert a véletlen dobások is egy hihető izgalmas tűzharcot modelleztek le. A héten még átgondolom min lehetne csiszolni, és szombaton újra játsszuk az egészet a rendezvényen.

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action HueCity68

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3913538669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása