HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

20mm Vietnam, a hírszerző tiszt elfogása

2018.01.12. 13:54 janos900

Duong erősen pedálozott a régi ösvényen, piros biciklijére két nagy rizses zsákot is erősített, hogy minél kevesebb feltűnéssel jusson át az ellenőrző pontokon. Chi őrnagy a testőrségével már várta, hogy átadja a rizspapírra irt titkos jelentéseket. Az amerikaiakról szerzett minden értesülés fontos lehet az elvtársak terveinek kialakitásában. Duong beteghordóként dolgozott a közeli kórházban, de fent északon az elvtársak már képzett szanitécként engedték az útjára, amikor lehetett, az értesüléseken kívül, kötszert és gyógyszereket lopott a Viet Cong harcosainak. Chi őrnagy egy régi elhagyatott falut választott ideiglenes támaszpontnak, ide várta a futárokat a környékről. Duong miután a bozótban rejtőző őrszemnek megmondta a jelszót, futva tolta a biciklijét, hogy minél előbb jelenthessen, alig ért azonban a lépcsőhöz amikor egy robbanás lökte hanyatt, hirtelen aknavető gránátok kezdtek záporozni minden irányban. 

avi1.jpg

avi5.jpg

Ez volt az első igazán dzsungeles próbálkozásunk a Bolt Action második kiadás alapján, a dzsungel harcokra. Az "Embervadászat" küldetést választottam, egy a szabványosnál kisebb battle mat-on játszottuk, ezt viszont ellensúlyozta a nehéz terep ami gyakorlatilag a felére lassította az egységeket. A védekező vietnami sereg felét egy tizenkét hüvelyk sugarú körben kellett felrakni a térkép közepére, ezek mind indulhattak álcázva. Az amerikai játékos kapott egy előzetes tüzérségi előkészítő bombázást, majd a serege felével, teljesen tetszőleges irányból parancspróba nélkül elkezdhette behozni az egységeit, az első körbe. A második körtől mindkét játékos a maradék seregét egyesével sikeres parancspróba megdobása után hozhatta be, viszont csak olyan oldalon, ahol abban a körben nem lépett még be ellenséges egység. Ez egy nagyon jópofa trükkös szabály, ugyanis ha a például a vietnami játékos van olyan szerencsés, hogy az első négy aktiválást kihúzza, akkor minden oldalról behoz egy egységet, és ezzel az amerikai elöl elzárja a terepet a teljes körre. Persze ugyanez fordítva is igaz, az amerikai fél is lezárhatja a csatateret ha neki van nagyobb szerencséje. Ezen kívül a durva akciókra akkor kerül sor amikor a következő körben az ellenfél behoz egy új egységet az előző körben belépett egységem mögött, és azt egyből le is rohanja. A rohampuskás négy fős rajok, nyolc kockával elsőnek ütve már esélyesek megnyerni egy közelharcot.

avi2.jpg

avi8.jpg

avi3.jpg

avi7.jpg

Mivel egyikünk sem játszott még ilyen küldetést, a saját kárunkon tanultuk meg a "csíziót", vietnamiként sikerült három amerikai egységet is "bedarálnom". A győzelmi feltétel is érdekes volt, a megadott tisztet jelképező figurát közelharcban kellett legyőznie a támadó amerikaiaknak, hat körük volt erre, illetve ha jól sikerült a dobás egy hetedik is. Ha nem közelharcban vész el a célszemély, akkor a csata döntetlen, ha lejár az idő a védő nyer. A véletlenszerű irányokból érkező csapatok miatt nem mindegy, hogy mikor és merre futunk a célszeméllyel, mert amíg van támadó egység tartalékban addig a térkép egyik oldala sem biztonságos. Én igyekeztem a kezdetben felrakott álcázott egységeimmel úgy felállni, hogy blokkoljam az ösvényeket, és ezeket úgymond lehorgonyoztam, lapultam velük. Az amerikai játékosoknak be kellett áldozniuk egy-egy egységet az álcázott ambush paranccsal lapuló egységeim felfedezésére. Viszont abból az irányból jöttek, amit választottak, és nekem az egységeim PIN pontokkal kezdtek a tüzérségi előkészítés miatt.
avi6.jpg
 
Véleményem szerint, ismét jól vizsgázott a rendszer, teljesen életszagú zűrzavaros dzsungel harc volt a játék, sikerült végül elkapniuk a hírszerző tisztemet, de csak azért, mert a kör első parancskockája amerikai volt és nem vietnami. A sors keze, helyesebben az enyém mert én húztam a kockákat. Ettől függetlenül megérdemelt de nehéz győzelem volt ez a két tengerészgyalogos játékosnak.
avi9.jpg

Az egyik új BA kiegészítőben ami már a második kiadású szabályokhoz jött ki, vannak új dzsungelharcos szabályok, ezek közül sokat nagyon érdemes átvenni a Vietnamos játékokhoz is. A terep szokás szerint Jentz érdeme, remekül összepasszoltak a 3D tereptárgyai a klub dzsungeles alapjával. Ekkora felületet egyébként szerintem érdemesebb 2D-vel megoldani, a növényzetet meg csak ide-oda pakoljuk ha útba van. A dzsungelben hat hüvelyk volt a látó és lő táv, kívülről három hüvelykre lehetett belátni, és kifelé is úgy lehetett lőni, ha az egység nem volt beljebb három hüvelyknél. Előbb vagy utóbb de ezeken a terepeken fogunk 1941-45 közötti küldetéseket is játszani, mert az a Bolt Action egyik csúcsa, a gyalogsági dzsungel hadviselés.

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6913569101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása