HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Hadijáték Jentznél, avagy hova fejlődhet a Harc Európáért társasjáték

2018.01.28. 21:33 janos900

Annak idején az én hadijátékos hobbim a Harc Európáért társasjátékkal kezdődött, ez a játék a Third Reich egyfajta magyar utánérzése volt. Barátaimmal akkoriban vettünk vagy hat dobozzal, majd kartonpapírra megrajzoltuk a Storm Across Europe számítógépes játék térképét és azon módosított szabályokkal vívtunk hatalmas csatákat, több száz kis "stancolt harci zsetonnal", angolul counter-rel. Aztán jött a számítógépes stratégiai játékok korszaka, majd az asztali wargame. Hosszú évek óta nem játszottam már nagy léptékű statégiát, ezért aztán örömmel fogadtam Jentz barátom invitálását egy ilyen típusú játékra.

jj1.jpg

Nem kis meglepetés volt az ugyancsak a Harc Európáért és az Axis and Allies játékok házasításából kiinduló, de évek óta saját fejlesztésű játékát kipróbálni. Mi annak idején megmaradtunk a 2D társasjátéknál, Ő viszont saját kezűleg elkészítette a moduláris variálható terepasztalát, amelyen csapatépítő jelleggel szoktak játszani barátaival. Az évek során minden apró részlet ki lett dolgozva. Nézzük talán először a fizikai megjelenítést, a képek mutatják mennyire hangulatos a terepasztal (teljesen moduláris, a terep minden alkalommal egyedi), az apró részletek viszont nem látszanak, pedig az Ördög ezekben rejlik! Ezért inkább kiemelem én, mert érdemes. Tehát például minden repülőgép alján van egy apró mágnes, így szépen rajta maradnak a repülőgép hordozó fedélzetén, de van mindegyiknek egy-egy átlátszó plasztik pohara is, ezek fejjel lefelé adják a felszállt gépek talpát, a poharakon van egy nagyobb fül ennek közepén acél kapcsok, hogy erre is szépen felüljenek a mágneses gépek. A poharakba kell beletenni a repülők által hordozott bombákat, de az ejtőernyősök is ott utaznak, így egyértelmű mikor veszélyes egy bombázó és mikor nem. A játékban megépíthető létesítmények: gyár, tábor, repülőtér stb mind 3D modell, minden városnak egyedi alaprajza van a városi harcra, ezek laminált A4-es lapok és apró házak is vannak hozzá. A városok öt pont sebzés után nem helyreállíthatóak, ezért mindnek megvan a romos lerombolt verziója is makettként. A településeknek egyenként jár egy nagyobb doboz, ebbe pakoljuk be a várost védő egységeket. Ha aztán az ellenség megtámadja a várost, akkor vakon kell megtennie, mert nem tudja mivel védekezünk majd. A városi harc egy külön fejezet, erről picit később ejtek szót. Ami még fontos, hogy a városok nevei játékonként változnak! Jentz cserélhető névtáblákat is rendszeresített hozzájuk. Kétféle távolság egység van, ezeket szépen, mint a körzővel az iskolában annak idején, le tudjuk lépni az adott erre gyártott, eszközökkel. A szerencse faktort egy, azaz egy darab tizenkét oldalas kocka jelenti, egy csinos kis fadobozba! Becsukjuk, megrázzuk, kinyitjuk és kész.

jj8.jpg

jj6.jpg

jj10.jpg

jj7.jpg

Ami a rendszert illeti. Minden játékos kap egy hadviselő nemzetet az 1939-45 közötti konfliktusból, de nincsenek nemzeti jellegzetességek, a térkép kitalált. Tehát az Axis and Allies plasztik tokenek színe és formája különbözik, de egyébként mindenki egyenlő esélyekkel indul. Azonos büdzsé, max harminc vásárolható egység, a kezdeménydobáson alapuló sorrend alapján mindenki választ egy fővárost bárhol a térképen. Van egy pakli kártya, minden lapon más titkos hadicéllal, mindenki húz egyet, és ez alapján alakítja ki a stratégiáját meg a seregét. Egy kör egy hónap, bár ennek különösebb jelentősége nincs, egységnyi idők és távolságok vannak. A kör elején dobunk az időjárásra, ez duplázhatja a mozgásainkat, de az is lehet, hogy egy teljes körre megbénít minket, bár vásárolhatunk egy újradobást. Van, hogy öt bázist kell megépíteni öt különböző elfoglalt városban, de lehet, hogy adott számú ellenséges egységet kell elpusztítani. Mint említettem a hadicélok titkosak, lehet szövetkezni, hátba szúrni vagy éppen lerohanni egymást, de végig titok ki mikor nyer. A városok mind öt negyedre vannak osztva, minden negyedben van két ház. A védő ezek alá a házacskák alá rejti az egységeit ha megtámadják a városát, a támadó vakon szétosztja a támadó erejét és ha megvan a védő felemeli a házakat és kiderül milyen csapatok harcolnak meg egymással kerületenként. Ötletes módszer, ugyancsak van mód szerencsés kocka dobás esetén, egymás fővárosába beküldeni egy kommandós alakulatot. Ilyenkor a támadó helyezi el a tíz ház közül valamelyikbe a beszivárgó egységet, és a védőnek kell levadásznia vakon a helyőrségével. Ha nem volt a városban védő egység, az bizony azonnali vereség. Összességében egy remek, könnyed nagy fordulatokkal teli társast rakott össze Jentz, az angolok ezt úgy mondják sör és perec mellé való játék. Kiváló szórakozást nyújt, egy csapatépítős estére. Természetesen minden szabályba belekötöttem, hogy Jentz érezze a törődést. A Bolt Action-on is remekül el tudunk vitatkozni, most se lehetett kihagyni, hogy végre én legyek az akadékoskodó játékos. Utólag is elnézést a többiektől, bár szerintem összességében konstruktív volt, mert a nehézbombázókat túl erősnek éreztem a játékban, illetve a "közös ismerős" kárára poénkodás alap dolog ilyenkor. Mindent öszevetve remek móka volt. Köszönet érte Jentznek aki remek házigazda és végtelen türelemű játékmester, hősiesen türte a kérdéseimet. Az ezer mester képességeit nem is kell említenem mert mutatják a képek.

jj3.jpg

jj5.jpg

jj9.jpg

20180120_161513.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: riport

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr6813611297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása