HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) referencia (1) Referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

Steady Drummer, avagy a régész háborúzni ment

2018.05.29. 17:20 janos900

A Nagy Háború történetének már a puszta méretéből adódóan is, sok kevéssé ismert epizódja van. Ilyen többek között a Balkáni hadműveletek története, azon belül is a makedóniai vagy szalonikai front. Elfeledett hadszíntér ez, pedig 1915 és 1918 között végig dörögtek a fegyverek a félszigeten, arról nem is beszélve, hogy hány különféle nemzet hadseregei vonultak itt fel (oroszok, olaszok, görögök, németek, franciák, britek, szerbek, törökök). Mi magyarok az olasz frontra fókuszálunk, a britek a nyugati frontra meg a kalandos-romantikus sivatagi és dzsungel hadműveletekre kíváncsiak főleg, szerencsére az elmúlt években a centenáriumnak köszönhetően megnőtt az érdeklődés a kevésbé felkapott témák iránt is, ezért kiadtak újra jó pár emlékiratot a szalonikai fronton szolgáló katonáktól, köztük egy nagyon olvasmányos kis könyvet is, a Steady Drummer-t. 

steady.jpg

A szerző Stanley Casson egy igazi brit Indiana Jones volt. Ha valaki látta az Ifjú Indiana Jones kalandjait, akkor tudja, hogy a filmbéli amerikai karakter harcolt több fronton is a belga hadsereg önkéntes tagjaként 1916-tól 1918-ig. Stanley brit archeológus volt, a klasszikus görög világ tudósa, ugyanakkor frontkatona és később hírszerző tiszt is. Casson a két háború között az erősödő német nácizmus hatására döntött úgy, hogy megírja a háborús élményeit, 1935-ben adták ki először. Kiemelkedően jó ez a könyv, több okból is. Egyrészt egy magasan művelt a történelmet mint tudományt ismerő ember gondolatait olvashatjuk az eseményekről. Másrészt egyes pontokon egyenesen torokszorító megismerni az élményeit, mert Stanley egy mély érzésű filozofikus alkat volt és az ő szemével látni és rajta keresztül szembesülni a háború abszurditásával az nem egy könnyen emészthető dolog. Nem szeretek sok konkrétumot elárulni a könyvek tartalmából, de két példát most mégis leírok, mert ezáltal jobban érthető a szerző személyisége.

Casson folyékonyan beszélt a görög mellett németül is, sőt a háború előtt 1909-ben diákként, élt is Németországban. Elmeséli, hogy egy kedves német családnál volt elszállásolva egy francia diákkal közösen, és a család legidősebb fiúgyermekével hármasban jó barátok voltak. Ugyanakkor mindhármuk számára világos volt már akkor, hogy előbb vagy utóbb háborúra kerül sor a két nagy szövetség között. Ezért a fiuk között folyamatos volt a versengés, több téren is. Számomra a legabszurdabb mégis az a jelenet volt, amikor a szerző a német fiúval céllövésben versenyeztek. Ugyanis a fiúk minden telitalálatnál közölték egymással, hogy épp most abszolváltak egy pontos fej vagy szívlövést a másikon. Vagyis magától értetődően, egymást képzelték a céltábla helyébe. Próbálja meg mindenki ezt elképzelni egy jó barátjával...


A szerző már jóval a háború előtt tartalékos tiszti állományba lépett, 1913-ban és 1914-ben is végigutazott a Balkánon Görögországból hazafelé, majd 1914-ben egy hivatásos ezred kiképző keretébe vezényelték, mivel hónapokig tartott mire a frontra került, elég jól beilleszkedett az ezred tiszti karába. Majd amikor a veszteségek pótlására a frontra vezényelték, Franciaországban az ezredparancsnok fogadta egy mögöttes területen az alakulat főhadiszállásán. A frontok hónapokkal korábban megmerevedtek, ezért a főhadiszállás jól berendezkedett egy francia kastélyban. A parancsnok büszkén körbevezette az épülethez tartozó kertben Casson-t, vagyis abban a parkban amiből az ő parancsára a tiszti kar temetőjét alakították ki. Az ezredes egy gyűjtő lelkesedésével mutatta a csodaszépen kialakított sírokat, a legfrissebben egy olyan hadnagy nevét olvasta Casson akivel tíz napja még együtt sörözött, és nem is tudta, hogy már elesett. Elég brutális élmény ez mindjárt ebéd után, de közvetlen a frontra indulás előtt. A szerzőnek saját bevallása szerint a háború után szinte nem is volt olyan barátja akivel egyidős lett volna, ezek a barátok mind elestek a közel öt éves konfliktusban, Casson-nak csak nála jóval idősebb, vagy jóval fiatalabb barátai voltak a harmincas években.

Stanley Casson az Ypern körüli harcok során megsebesül, de ezzel valószínűleg egyben meg is menekül a hősi haláltól. Mert éppen addigra épül fel, amikor a Gallipoli kudarcot követően az Antant partra száll Görögországba. Mivel Casson éveket töltött az országban a háború előtt, automatikusan önként jelentkezik az új megbízásra és így kerül az egyik legbizarrabb hadszíntérre. Görögország semleges, a királya német párti, de az országát félig megszállják a britek és a franciák. Szalonikiből kiszorulnak a görög csapatok, a határon beássák magukat a bolgárok, közben Athénban szabadon üzemel minden hadviselő fél konzulátusa, ezért tetőfokára hág a kémhisztéria és a konspiráció. Igazi "abszurdisztán", Casson pedig a fejét csóválva gyűjti a naplójába az extrém élményeit, vívja a 20. századi háborút, miközben minden településsel, folyóval vagy völgyel kapcsolatban amit megemlít van egy klasszikus idézete vagy története, mintha párhuzamos időkben élne. 

A szerző az első világháború után komoly tudományos karriert futott be, az Oxfordban végzett régész, könyveket publikált, ásatásokat vezetett a régi Konstantinápoly történetének kutatásához, szóval sikeres ember lett a szakmájában. A második világháború előtt, újra csatlakozott a tiszti tartalékhoz, mert világosan látta a német fenyegetést. Ezért az elsők között húzott egyenruhát a második világháborúban is. 1940-ben Hollandiában majd 1941-ben Krétán is majdnem fogságba esett, 1943-tól ismét a Görögországhoz kötődő katonai műveletekben vett részt egészen 1944-ig amikor is egy repülő balesetben életét veszítette. Stanley Casson első világháborús emlékirata szórakoztató, elborzasztó, sokszor humoros és néha bizony tragikus olvasmány. Mind a szerző személye, mind a hadszíntér megéri, hogy megismerjük, nekem nagyon tetszett.

 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború SzalonikiFront BEFNapló

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr3214011118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása