HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

A nagy menet, amerikai polgárháborús könyvajánló

2018.07.03. 16:52 janos900

1864-ben az Amerikai Polgárháború egyik északi hadvezére William Tecumseh Sherman megindította a történelem első olyan hadjáratát amelynek deklarált célja az ellenfél hátországának szisztematikus megsemmisítése volt. Sherman átültette a gyakorlatba a totális háborút. Hatvanezres seregével, utánpótlási vonal nélkül, a Konföderációs területek le rablásával és felélésével haladt előre, miközben Grant tábornok a főparancsnok Robert E. Lee erőit morzsolta fel a déliek fővárosa Richmond elleni hadjáratában. Doctorow regénye tulajdonképpen Sherman hadjáratát dolgozza fel, az előrenyomuló hadsereg alapjaiban forgatja fel a civil szereplők életét akik balszerencséjükre a menet útjába kerülnek. Belőlük kerül ki a regény szereplőinek nagyobbik része, de az inváziós sereg főparancsnokát és katonáit is megismerjük testközelből.

doctorow.jpg

Ami nekem nagyon-nagyon tetszett, hogy bár ez egy remek jellemábrázolásokkal és karakterekkel teli szépirodalmi regény, a szerző történelmi téren is teljesen képbe van, sőt érti az akkori hadviselés és Sherman hadjáratának lényegét. A csataleírás is nagyon korrekt, meg a hadseregről szóló részletek is. A mai szemmel brutális tábori egészségügyi viszonyok is pontosan bemutatásra kerültek (Noah Gordon: Sámán című regénye is egy polgárháborús katonaorvos története, szintén remek). Egy fontos tényt érdemes kiemelni, az akkoriban használt gyalogsági puskák nagy része a mai fogalmak szerint "dum-dum" (Minié ball) golyóval tüzelt, ez azt jelentette, hogy a csontokat szilánkosra törték amikor becsapódtak, ezért a végtag sérülések túlélésének legjobb esélyét az amputáció kínálta. A regény orvos szereplőjének nagyságát ez még jobban megmagyarázza, különösen amikor számba veszi, az orvosi műszereit akkor szembesülünk azzal, hogy a sebész akkoriban sajnos nem gyógyított a szó klasszikus értelmében. 
A történelem nem csak egy tabló a háttérben, hanem maga a regény. Az a pár sor, ahogy egy állathoz hasonlítja az Uniós sereget, annyira találó, frappáns, letisztult és mély, hogy engem megvett vele Doctorow kilóra. Az életképei, és a szereplők mind egy-egy mozaikdarab amiből a végén kapunk egy nagy tablót a hadjáratról. Aki a lineáris történetvezetést kedveli, annak a regény eleje elég nagy káosz lesz, sok szereplő párhuzamos történeteivel kezdődik, olyan mint egy vastag kötél történetszálakból fonva. A szereplők közül többen összetalálkoznak, majd szétválnak de végig haladnak a sereg alkotta nagy menettel és így a regény történetével is haladunk előre. A hadsereg könyörtelenül nyomul előre és darabokra morzsolja a déliek társadalmát, kifosztja a déli gazdaságot, felégeti az épületeket, lerombolja a rabszolgaságot, ezzel földönfutóvá teszi a zömmel fehér asszonyokból és gyerekekből álló hátországi birtokos népességet. Mivel a feketék a szabadságuk zálogát látják a felszabadítókban, ők is követik az inváziós haderőt, komoly fejfájást okozva ezzel Sherman tábornoknak. Gyakorlatilag a teljes lakosság gyökértelen vándorrá válik, aki meg hátra marad azokra lecsapnak a déli szabad csapatok akik hiénaként követik az északiak seregét. Egyfajta menni vagy meghalni helyzet ez mindenkinek akit a sereg útjába kerül, legyen az katona vagy civil. 
Sherman menete szó szerint beleégette magát a "Dél" történetébe, a tábornok megítélése még ma is negatív az akkor feldúlt területeken. A Youtube-on hat különböző dokumentum filmet találtam a témáról, az Osprey Campaign füzetek sorozatban is három önálló kötetet kapott. A nagy menetnek jelentős szerepe volt a háború befejezésének felgyorsításában, mert brutalitásával megadásra kényszerítette a Konföderáció lakosságát is, nem csak a hadseregét. A remek leírásokat olvasva elhiszem, hogy Doctorow maga is végigjárta a helyszíneket, ismeri a vidéket amit az Északiak letaroltak. A háború abszurditásai amiket leír bizony mellbevágóak, és a legtöbbről érezhető, hogy megtörtént eset, vagy valós események ihlették. A könyv szerintem élvezhető annak is, aki semmit sem tud a Polgárháborúról, mert egy jó regény, de ha valaki ismeri a korszakot akkor kap egy extra mélyebb réteget is, mert a könyv nagyon autentikus, csak ajánlani tudom.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. ACW

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr2614091161

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása