HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Tűzkeresztség, Bolt Action csatajelentés

2018.02.19. 06:33 janos900

Mészáros hadnagy csodálkozva hallgatta Kovács századost. Templomi kincseket kell elrabolni egy ortodox templomból. Az ő maroknyi honvédje és egy Hetzer páncélvadász fogja támogatni a németek akcióját. A Führer parancsára el kell hozni az ereklyét. A hadnagynak nagyon rossz érzése támadt, látta a németeket megérkezni. Egy Tigris harckocsit meg a rajta utazó állig felfegyverzett gránátosokat, szinte mindegyiknek automata fegyvere volt. Mészárosnak összesen huszonkilenc embere volt, két könnyű géppuska meg három géppisztoly a többinek csak puska jutott. Az oroszoktól tanult módon ellátták magukat benzines palackokkal, meg mágneses gránátokkal, de a tűzerejük messze maradt a németekétől. Támogatásnak kaptak egy aknavetőt is négy kezelővel. Érezte, hogy nekik megint a gyalogáldozat szerepe jut. Remélte, hogy cseh gyártású apró páncélvadászt kezelő rohamtüzérek jól fognak célozni. Abban meg még jobban bízott, hogy nem kell szorosan fedezniük a Tigrist, mert az mint egy óriás mágnes magára vonzotta az oroszok minden tüzét, ahányszor csak feltűnt a csatamezőn. Az ő bakái sima gyalogosok, nem páncélgránátosok, Tigris támogatásra ott vannak profi németek a villámgéppuskákkal.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

Szovjet tüzértiszt naplója: Guns Against the Reich

2018.02.04. 20:37 janos900

Az ideológiától mentes szovjet memoárok viszonylag ritkák, magyarul csak elvétve hozzáférhetőek. Angolul már egy kicsit jobb a helyzet, de nagyjából húsz kötet a kínálat. Artern Drabkin vezetésével, rögtön a Szovjetunió összeomlása után megkezdték a még élő veteránok visszaemlékezéseit gyűjteni, valamint egyben angolra is fordítani amit érdemes volt. Ennek az akkor elvégzett értékes gyűjtői munkának köszönhetőek a jelenleg fellelhető kötetek. Azóta megint változott a politikai helyzet, ismét egyre kevesebb az őszinte szabad véleménynyilvánítás a korszak szovjet vonatkozású történelméről. Vagy fogalmazzunk úgy, megint nem divat kritizálni az akkori rendszert.

2 komment

Címkék: könyvajánló második világháború

Hadijáték Jentznél, avagy hova fejlődhet a Harc Európáért társasjáték

2018.01.28. 21:33 janos900

Annak idején az én hadijátékos hobbim a Harc Európáért társasjátékkal kezdődött, ez a játék a Third Reich egyfajta magyar utánérzése volt. Barátaimmal akkoriban vettünk vagy hat dobozzal, majd kartonpapírra megrajzoltuk a Storm Across Europe számítógépes játék térképét és azon módosított szabályokkal vívtunk hatalmas csatákat, több száz kis "stancolt harci zsetonnal", angolul counter-rel. Aztán jött a számítógépes stratégiai játékok korszaka, majd az asztali wargame. Hosszú évek óta nem játszottam már nagy léptékű statégiát, ezért aztán örömmel fogadtam Jentz barátom invitálását egy ilyen típusú játékra.

Szólj hozzá!

Címkék: riport

Hat hadsereg Normandiában

2018.01.19. 06:02 janos900

John Keegan, nálam nagyon előkelő helyen áll a hadtörténész szerzők TOP listáján. Egészségi problémája miatt, soha sem lehetett hivatásos katona, ezért életét (26 évig tanított Sandhurstben) a következő generációk brit tiszti képzésének szentelte. Elhivatottsága és gördülékeny stílusa kiemeli a többi történész közül. A Csata arca című könyve számomra messze a legjobb, de élveztem az Első Világháború vagy az Amerikai Polgárháború köteteit is. A Hat hadsereg Normandiában is egy rendkívül olvasmányos, jól felépített kötet. Külön tetszett a felvezetés amely a szerző gyerekkorával indít a második világégés alatt, mintegy gyerekszemmel bemutatva a gyülekező inváziós haderő különböző tagjait, remek alaphangulatot teremt vele. Keegan könyve nem aprólékos elemző mű, inkább olvasmányos tankönyv a NATO brit tisztjeinek, akiket egy szovjet invázió megállítására képeztek ki, és megpróbálták őket minél több jó példával ellátni a múltból. Ez azonban ne riasszon el egyetlen laikus olvasót sem, mert pont ezért közérthető és érdekes mindenki számára a könyv.

3 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Normandia44

Pokol a Csendes-Óceánon, harctéri napló magyarul

2018.01.15. 05:23 janos900

E.B.Sledge naplóját felhasználták mint alapanyagot amikor a The Pacific sorozat forgatókönyvét írták. Ezért a sorozat sikerére alapozva dobták piacra magyarul is a könyvet. Szerencsére, mert így a magyar olvasók is fogalmat alkothatnak mi történt azokon a szigeteken akkoriban. A Hajja és Fiai hadtörténelmi sorozatában egyetlen egy második világháborús könyv bírt megjelenni a japánok háborújáról, ami azért sokat elárul arról, mennyire érdekli a magyar olvasó közönséget az 1941-45 közötti események ezen része. Ebben a témában tehát az HBO sorozata hozott egy kis áttörést, két könyv is megjelent a sorozat hátán magyarul ez a kötet az egyik, a másikra is sort fogok keríteni hamarosan. A könyv eredeti címe: With the old Breed: At Peleliu and Okinawa by E. B. Sledge, a szerzőnek van egy második naplója is, de az nem jelent meg magyarul, ennek címe: China Marine: An Infantryman's Life after World War II, ez arról szól, hogy a háború után Kínában milyen feladatot látott el a szerző és alakulata, majd a hazatérés és a visszailleszkedés nehézségei a polgári életbe.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Pacific

20mm Vietnam, a hírszerző tiszt elfogása

2018.01.12. 13:54 janos900

Duong erősen pedálozott a régi ösvényen, piros biciklijére két nagy rizses zsákot is erősített, hogy minél kevesebb feltűnéssel jusson át az ellenőrző pontokon. Chi őrnagy a testőrségével már várta, hogy átadja a rizspapírra irt titkos jelentéseket. Az amerikaiakról szerzett minden értesülés fontos lehet az elvtársak terveinek kialakitásában. Duong beteghordóként dolgozott a közeli kórházban, de fent északon az elvtársak már képzett szanitécként engedték az útjára, amikor lehetett, az értesüléseken kívül, kötszert és gyógyszereket lopott a Viet Cong harcosainak. Chi őrnagy egy régi elhagyatott falut választott ideiglenes támaszpontnak, ide várta a futárokat a környékről. Duong miután a bozótban rejtőző őrszemnek megmondta a jelszót, futva tolta a biciklijét, hogy minél előbb jelenthessen, alig ért azonban a lépcsőhöz amikor egy robbanás lökte hanyatt, hirtelen aknavető gránátok kezdtek záporozni minden irányban. 

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action

20mm Vietnam, Patton tankok akcióban Hue City 1968

2018.01.02. 10:05 janos900

B-23! Kezdjék meg az előrenyomulást! -reccsent a rádió. Mauren főtörzs nem foglalkozott a paranccsal az utcán kuporgó tengerészgyalogost figyelte a kémlelőnyíláson át, aki kézjelekkel mutatta a jobb oldali épület erkélyét. Mauren felnyitotta a csapóajtót és elkezdte a légvédelmi nehéz géppuskával veretni az erkélyt, a nyomjelző lövedékek alapján a harckocsi másik két géppuskája is tűz alá vette az épület ablakait. Bent az épületben öt vietnámi gyalogos magzati pózban hevert a földön, a gépkarabélyaikat ölelve, miközben a ház falairól záporoztak rájuk a téglák repeszei. Kint a második C34-el jelölt Patton is tüzet nyitott, hat géppuska szaggatta az első emeleti ablakokat. Az udvar felől nyolc tengerészgyalogos rohamozta meg az üres földszintet. Amikor a géppuskák elhallgattak már csak három északi katona kezdett el a lépcsőfeljáró felé kúszni, gránátokkal a kezükben. Az amerikai fire team négy katonája csípőből tüzelve rohamozta meg az emeletet, két gránát koppant a lábuknál, a robbanást követően már senki sem mozdult az emeleten, a szanitécek csak kilenc holtestet jelentettek...

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action

Matterhorn, egy jó háborús regény Vietnamról

2017.12.15. 16:58 janos900

A vietnami háború blog ajánlójának hatására olvastam el ezt a könyvet, remek írások vannak az oldalon, ajánlom mindenkinek a rendszeres látogatását itt. Mivel a helyi könyvtárban megvolt a kötet magyarul, nem törtem magam az eredeti angol megszerzésével. Bevallom férfiasan a könnyebbik utat választottam, annál is inkább, mert ez a könyv nem egy rövid szösszenet, hanem egy hatszáznyolcvan oldalas vaskos kötet. Karl Marlantes a háborút megjárt veteránból lett író, hét évig csiszolgatta a saját élményein alapuló regényét. Véleményem szerint egy igen jó könyvet írt, megérte ennyit dolgozni rajta. Olvastam már hasonlót, de nem ennyire jót. Nekem az USA tengerészgyalogságáról Leon Uris: Csatakiáltás/Meghalsz Tengerész című könyve az első ami eszembe jut, a párhuzamhoz ebben az esetben minden adott. Mindkét író egy-egy háborúban szolgált a híres amerikai alakulat soraiban. Mindkét regényből visszaköszön a tengerészgyalogosok rámenős bátorsága, és az adott korszak szellemisége, mégis hatalmas a különbség, pont akkora mint a negyvenes évek és a hatvanas évek háborúja között. Uris könyvét elolvasva a srácok be akarnak lépni a tengerészgyalogosok közé, a Matterhorn elolvasása után ez lesz a legkevésbé vonzó pálya ami az eszükbe jut. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború

Csehivci lerohanása, Bolt action csatajelentés

2017.12.04. 11:12 janos900

A vagon ajtaja hatalmas döndüléssel csukódott, be. Kívülről rátolták a reteszt, a bent ülők hirtelen összepréselődtek, ahogy a vonat elindult. Dolvicsot nekinyomták a vagon falának, alig kapott levegőt. Aztán ahogy mozgásba lendültek végre vehetett egy mély lélegzetet. A veterán lélekben már fel is adta az egészet. 30 év szibériai kényszermunka hazaárulásért! Ez lett a hosszú harc vége, pedig azt hitte aki bejut a gárdisták közé annak jobb esélyei vannak a harcmezőn. Tévedett, nagyot és fatálisat. Visszagondolva nem sokat tudott volna tenni, hogy a végzetét megváltoztassa. Amikor az elásott dokumentumokat visszavitték, a zsákmányolt szinte sértetlen Tigris tankot pedig sikeresen bevontatták, rögtön megkapta az áthelyezését a gárdába. De amit az egyik Tigris adott, azt a másik kamatostól elvette Dolvicstól.

6 komment

Címkék: második világháború Bolt Action

Harmadik Kickstarter-em: The French Army TGW

2017.11.30. 17:23 janos900

Végre lezajlott a harmadik kickstarter a The Great War társasjátékhoz, sokat vártunk rá. Sajnos a PSC, de különösen a tulajdonos Will rendesen túlvállalta magát a korábbi kickstarterek során ("elvégeztem a mesterképzést, a hogyan ne menedzseljünk egy kickstartert akadémián") rengeteg hiba történt, csomagolás, törések stb. Végül Will nyilvánosan is elnézést kért és felvettek egy kimondottan Kickstarter menedzsert. Tegyük hozzá, hogy mindenkit kárpótoltak eddig, szóval idővel minden a helyére került. Dan az új menedzser 20 éves projektmenedzseri tapasztalattal rendelkezik a könyvkiadás terén, reméljük ez sokat fog fejleszteni a kommunikáción is, meg a projekten is. A kiszállítás és a gyártás terén is partnercsere történt, szóval látszik az erőfeszítés, hogy profi szinten lehessen a kickstartereket véghezvinni.

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború TGW

A nagy Tigrisvadászat, Bolt Action csataleírás

2017.11.26. 22:11 janos900

Ivan Dolvics százados két kísérőjével óvatosan kapaszkodott fel a dombra, fontos küldetésben járt. Még 1941 nyarán amikor a hitszegő fasiszták megrohanták a frissen visszaszerzett határokat, a körzeti megbízott pártitkár megpróbálta kimenekíteni a káderlistákat meg a megbízható ukrán és lengyel elvtársak jelentéseit. Sajnos csak eddig a poros faluig jutott a nagy káoszban. Mivel az autóját szétlőtték, az utakat géppuskázó német gépek, inkább elásta az egész bőröndöt itt a falu határában. Amikor végül szerencsésen eljutott Moszkvában részletes jelentést adott a dokumentumok helyéről. Most három évvel később, amikor végre újra itt álltak a szovjet csapatok, a németek állítólag megtudták hol vannak a listák. Ivan Dolvics nem értette, hogy hogyan vagy kitől, de ezt nem is kötötték az orrára. Azt viszont parancsba kapta, hogy késlekedés nélkül ássa ki és vigye el őket az ikonokkal együtt a hadosztály parancsnokának.

Szólj hozzá!

Címkék: második világháború Bolt Action

A bálnák útja, avagy végre egy viking történet keleten

2017.11.23. 08:31 janos900

A megjegyzésem gyakorlatilag az egész regény lényege, a sok skandináv és brit területen játszódó Viking történet után végre van egy, ami elszakad a kliséktől. Annak idején a középiskolás történelem atlaszban volt egy olyan Európa térkép, amelyen az Arab, Normann és Magyar kalandozások nyilai döfködték a kontinens testét, sokat nézegettem akkoriban, mert izgalmas korszaknak tűnt.  Persze volt egy kis zavar bennem, mert nem értettem, miért Normannok vannak a címben, Vikingek meg a nyilakon.

2 komment

Címkék: könyvajánló DarkAge

Sigwulf a száműzött, (szászok, frankok és mórok mi kell még?)

2017.11.16. 19:35 janos900

A hadijátékos bakancslistámon, már nagyon régen fent van a korai középkor, mint téma, meg a hozzá kapcsolódó Saga szabályok, illetve a Sword and Spear kipróbálása. Viszont ami eddig még fel sem merült bennem mint opció, az a Frank Birodalom. A viking témában nagyon sok kalandregény jelent meg angolul, ez nem meglepő. Ami viszont igen az az, hogy a négy legnépszerűbb író könyveit mind elkezdték kiadni magyarul is. Gondoltam hát egyet és kivettem a könyvtárból a kezdő köteteket, közben viszont kezembe akadt Tim Severin könyve a Sigwulf trilógia első kötete. Elhoztam hát ezt is. Nem bántam meg, szórakoztató kalandregény ez a könyv.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló DarkAge Frankok

VIVAT 2017, wargame show Bécsben

2017.11.12. 07:56 janos900

2013 őszén amikor hazaköltöztem, automatikusan adódott az ötlet, hogy a tőlem legmesszebb fekvő Budapest helyett inkább a szomszédos Pozsony vagy Bécs környékén keressek hobbitársakat. Sikerült is találnom egy szimpatikus kezdődő szerveződést, Bécsben. Az osztrák kollégák pont abban az évben tartották első rendezvényüket, szigorúan történelmi hadijátékokkal. Sajnos az első négy évben, sehogy sem sikerült összehoznom a látogatást, de most végre a saját autómmal eljutottam a rendezvényre, szerencsére Szilveszter is éppen ráért, és elkísért. Így tudtam őt egy kicsit jobban bevezetni a hadijátékok világába, mivel eddig csak a mi győri játékainkat látta, most viszont egyből nyolc különféle asztalról kapott ízelítőt a hobbi sokszínűségénől.

2 komment

Címkék: riport

Dark Age, Vikingek a harmadik pillér kezdete

2017.11.10. 18:48 janos900

Mostanában sokat gondolkoztam azon, hogy a szépen cseperedő győri klub arculatába milyen játékok vagy korszakok illenének bele. A Vietnam jó döntés volt, szuper terepet rakott hozzá össze Jentz, dzsungelt is, meg várost is. A második világháború szintén telitalálat a Bolt Action szabályok alapján, ugyancsak remek tereppel. Viszont jó lenne valami gyökeresen más is, olyan amihez van kedvező árú plasztik sereg 20mm-ben. Sokat nézegettem a Red Box készleteit a reneszánsz olasz háborúkhoz, a Strelets római készletei is nagyon jópofák. A Ceasar korabeli legionáriusokkal, nagyon sok háborút meg lehet vívni. Gaius Marius csatáit, a Sertorius elleni háborút, Spartacus felkelését, Crassus végzetes hadjáratát a Párthusok ellen, meg persze a töménytelen polgárháborút (Marius-Sulla, Ceasar-Pompeius, Octavianus-Antonius) amit közben vívtak. Lehet, hogy ők lesznek a következő téma.

Szólj hozzá!

Címkék: SAGA DarkAge SwordandSpear

Valahol Galíciában... Bolt Action csatajelentés

2017.10.29. 17:50 janos900

Kovács százados gyors határozott mozdulatokkal akasztotta a nyakába a térképtáskáját, majd a távcsövét. Közben viszont feszülten figyelte a rádióban Csatár 1 jelentését. A Csaba páncélautót a közeli hídhoz küldte, mert nem tartotta elégnek a tíz fős német hídőrséget. A német utászok a jelentéktelennek tűnő fa szerkezetet titokban megerősítették, így alkalmas volt a nehéz harckocsik átkelésére is. Kovács természetesen nem táplált illúziókat a "titokról" az orosz partizánok már régen jelentették a dolgot a SZTAVKA felé, folyamatos megfigyelés alatt tartottak mindent. Mivel a híd a németekhez tartozott, azok a kis létszámú őrséggel próbálták fenntartani az álcát. Eddig tartott a színjáték.

6 komment

Címkék: második világháború Bolt Action

Német interjúk a D-napról 1944.06.06. Normandia 2. rész

2017.09.28. 17:07 janos900

Most, hogy van még 30 napom a szabad könyv letöltésekre (Kindle Unlimited), gyorsan elolvastam a második kötetet. Az elsőről már írtam itt. A Signal magazin tudósítója a háború után 10 évvel interjúkat készített olyan német katonákkal akik túlélték a D-napot. Az anyag nem jelent meg akkor, mert a szerző meghalt, az unokája fordíttatta le az anyagot angolra és adta közre az Amazon segítségével. A második kötet kevésbé harc orientált, viszont sok olyan részletet megmutat a korabeli viszonyokról amit a nagyközönség nem, csak a témát jól ismerők tudnak. Volt két interjú ami olyan témát hozott a felszínre, amiről még én sem hallottam előtte, pedig 1989 óta olvasok a háborúról.

2 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Normandia44

Marine Corps Tank Battles in Vietnam

2017.09.21. 18:13 janos900

Akik rendszeresen olvassák a blogomat, azok tudják, hogy a téma megismerése, a szemtanuk beszámolóinak, naplóinak elolvasása nekem legalább annyira fontos része a hobbinak, mint a játék vagy a festés. A vietnami konfliktus ma is egy fontos amerikai téma, a veteránok közül sokan vannak akik még csak most, ennyi idő elteltével voltak képesek annyira feldolgozni az emlékeiket, hogy beszéljenek róluk vagy megírják őket. Az Amazonon rengeteg amerikai hozzászólás van a különböző könyvekhez, amiben a veteránok írnak a személyes élményeikről egy-egy könyv kapcsán. Sokan az összefoglaló dokumentum kötetek alapján, helyezik el magukat az egyes ütközetekben. Van aki 20-30-év után látja viszont fiatalkori önmagát képeken, vagy olvas olyanokról akikkel találkozott odaát. A veteránok feltüntetik az alakulatukat és a NAM-ban töltött időt is a komentek végén, mintegy hitelesítve a köteteket. 

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

Fire in the Streets: The Battle for Hue, Tet 1968

2017.09.16. 13:55 janos900

"Mint egy időgép, a Fire in the Streets visszakatapultált engem 31 évvel az időben a Hue City-ért vívott csatába. Eric Hammel könyve történelmi, vibráló és pontos beszámoló arról amit minden tengerészgyalogos bizonyosan elmondana a pokolban eltöltött idejéről. Nekem mindenképpen egyeznek az emlékeim azzal amit olvastam a könyvbe. Mr. Hammel kutatásainak köszönhetően jobban megértettem, hogy a saját egységem miért és hol harcolt, meg hogy mi volt a célja az egy hónapig házról-házra folytatott küzdelemnek, amit a tengerészgyalogosok vívtak. Ez egy nagyszerű könyv! "

Dennis Freed, Lima 3/5 WIA 2/24/68 - Hue City

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

Silent Heroes, egy tengerészgyalogos felderítő vietnami tapasztalatai

2017.09.12. 20:47 janos900

Rick Greenberg vietnami könyvét nagy érdeklődéssel olvastam el. A szerző regényes formában adta közre az élményeit, mert így felhasznált olyan eseményeket is amik nem közvetlenül vele estek meg, hanem egy-egy másik járőr tagjaival. A főszereplő egy 19 évesen akció függő srác aki egyrészt már kölyök kora óta tengerészgyalogos akar lenni, másrészt házas fiatalember, egy apa akit otthon vár egy pár hónapos kislány akit még soha sem látott. Érdekes ahogyan próbálja az agyában elzárni gondolatait a feleségéről, és a lányáról meg kizárni az egész VILÁGOT (vagyis a civil életét meg a normalitást). Nem akar foglalkozni a megölt ellenségek kapcsán felmerülő lelkiismereti problémáival, próbál csak a csapatnak és a küldetésnek élni. "Greeny" sorozottként kerül a tengerészgyalogosok önkéntes felderítőihez, ráadásul rádiósként. A dög nehéz rádióval a hátán, menetelni és harcolni kell a dzsungelben, ráadásul nem maradhat le a parancsnok mögött egy pillanatra sem. A legforróbb pillanatokban is hideg fejjel kell koordinálni, a légicsapásokat, meghatározni a MEDEVAC helikopter (sebesültek kimentésének zsargon neve) landolási helyeket, mert a 6-8 fős alakulatok túlélése mind a rádiós kapcsolaton múlik.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló Vietnam

20mm Vietnam, rajtaütés a keresztútnál.

2017.09.10. 18:18 janos900

Pham Van Duc őrmester egységét három részre osztotta, amikor egy napnyi járásra voltak a korrupt déli kormány által újonnan épített mintafalutól. A küldetésük alapján aknákat kell telepíteni az utakra, és rajtaütni egy-két amerikai konvojon. A Vietkong alakulat viszonylag jól volt felszerelve, csak a harckocsik ellen használt rakétákból volt kevés náluk, összesen két darab volt rábízva a harcedzettebb katonáira. Taposó aknából viszont elég szép készlettel rendelkeztek, ahhoz, hogy egy-két hétre jelentősen akadályozzák a falu bételépítését. Hirtelen dél felől puskaropogás hallatszott. Pham Van Duc habozás nélkül elkezdett futni a csatazaj irányába, a harcosai gondolkodás nélkül követték a vezérüket.

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action

20mm Vietnam, első ütközet Hue Városában

2017.09.03. 16:49 janos900

Jensen amerikai tengerészgyalogos törzsőrmester feszülten fürkészte a kihalt utcákat a páncélozott M-35 teherautó nyitott fülkéjéből. 1968 február elseje volt, egy megerősített főleg újoncokból álló rajjal ment terep kiképzésre a Tet ünnepségek idejére. Azonban már az első éjszaka rádión riadóztatták őket, mert "Charlie" megtámadta a hue-i támaszpontot. Azonnal szükség volt mindenkire a tábor védelméhez. A törzsőrmester tizenhét emberével rögtön kocsira szállt és indultak a bázis felé. Sajnos egyik teherautójukon sem volt fegyverzet, az M-35 légvédelmi géppuskáit karbantartás miatt már a múlt héten leszerelték, az ősöreg GMC-re meg nem is kaptak géppuskát, hiába volt meg az állványa.

Szólj hozzá!

Címkék: 20mm Vietnam Bolt Action HueCity68

Games Day 2017? Vietnam 20mm!

2017.08.26. 16:14 janos900

Most, hogy végre vége a kánikulának, megkezdtük szervezkedést TGabi és Zirrian hobbitársakkal. Az a terv, hogy az idei Games Day-en felrakjunk egy bemutató asztalt 20mm-es vagy ha úgy tetszik 1:72-es méretarányban. Jelenleg az erőforrások összeírása tart, meg a főbb vonalakat beszéljük meg. Olyan terepet tervezünk készíteni, amivel a nézőknek-látogatóknak egyből beindul az agyában a filmekre történő asszociáció. Szabálynak a Bolt Action rendszerét választottuk, magunk fogjuk adaptálni a korszakhoz.

Szólj hozzá!

Címkék: Vietnam Bolt Action

Édes fiam, Jack (My Boy Jack)

2017.08.13. 17:40 janos900

A 2007-es brit film méltánytalanul kevés figyelmet kapott, talán azért mert nem mozifilm hanem televíziós produkció. Egy igazi háborús dráma remek szereposztással, a korszak ismerete nélkül is nagyon ütős darab, de némi háttértudás birtokában teljesedik ki igazán. Mivel az angolszász közönség számára Rudyard Kipling legalább olyan fontos író mint nekünk Jókai Mór. Természetesen A Dzsungel Könyve nálunk is közkedvelt, de inkább a Walt Disney rajzfilm verzió, mint Kipling eredeti regénye, a szerző élete viszont már kevésbé ismert Magyarországon, nem úgy mint a hazájában.

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború DVDajanló

Centenáriumi könyvek a Somme hadjárathoz 1916

2017.08.01. 18:32 janos900

Ilyenkor a kánikula idején szokott az Amazon.co.uk, nyári Kindle akciókat hirdetni. Még nem láttam semmi nagyon akciósat a hadtörténelmi vonalon, ezért elővettem a tavaly évfordulós Somme 1916 témát és körbenéztem, a centenáriumra kiadott könyvek között, hogy most egy évvel a centenárium után milyen pontszámokat kaptak, meg mennyiért hozzáférhetőek. Tervezem, hogy újra nekihasalok a 15mm-es figurák festésének, hogy a TGW játékból négy személyes csatákat játszunk majd az ősszel.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború Somme16