HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Games Day 2016 projekt, TGW Somme 1916. 1. rész

2016.10.19. 08:48 janos900

Most, hogy tisztázódott az ACW projektnek az idei évben nincs létjogosultsága, visszakanyarodok az első világháborúhoz. Teszem ezt úgy, ahogyan már az év elején is terveztem, a Great War társasjátékkal a Somme környéki harcokkal. Kivágtam és feltalpaltam az eredeti 15mm-es figurákat, tavaly volt egy 30%-os Flames of War akció az év végén amit végül februárra bírtak nekem leszállítani. Ennek keretében rendeltem három csomag figurát, hogy a társasjáték figuráit kiegészítve más rendszerekhez is használhatóvá tegyem az alapdoboz figuráit. A társashoz nincsenek tisztek, golyószórósok stb. Puskás gyalogosok, géppuskák és aknavetők a kínálat. Áprilisban a Salute 2016-on beszereztem, az extra tereplapokat és a paklit, hogy a társasjáték négy személyre is felbővíthető legyen, de figurákat nem vettem. Most hogy, az alapokat feltalpaltam, kicsit bánom már, hogy nem vettem még két csomagot (egy német és egy brit). De a Falmes of War most is meghirdetett egy 40%-os Halloween akciót a kevésbé népszerű korszakaira, köztük a Nagy Háborúra is. Így a gyűjteményem tovább bővült. Ideje kezdeni valamit ezzel az egésszel, mondjuk egy Games Day bemutató? (Képek a Flames of War honlapjáról)

Szólj hozzá!

Címkék: első világháború TGW

Brit háborús regények, 1914-18

2016.10.11. 18:48 janos900

Igyekszem ihletet meríteni, a 28mm-es felszerelésektől és apró részletektől roskadozó brit gyalogosaim festéséhez. A legjobban forrás erre egy jó film vagy könyv. Az Amazon adta keretek között rengeteg hobbi író publikál digitális történelmi regényeket, így elkezdtem köztük valami "elsőháborúsnavaroneágyúi" stílusú könyvet találni. Sikerült is, bár a könnyed kommandó stílusról azért messze vannak, de történelmileg hiteles akciókban gazdag regények.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború

Hobbi történések 2016 ősz

2016.10.08. 16:42 janos900

Az az eretnek ötletem támadt, hogy az új otthonomat egyenlőre internet és TV mentes övezetnek nyilvánítom. Így simán van 60-90 percem festegetni legalább háromszor egy héten, és naponta olvasok szintén legalább 60 percet. Két hete tart az örvendetes állapot, TV-t mondjuk nem nézek rendszeresen már vagy 10 éve, de a netes függőségem min 2-3 óra volt naponta, majd kiderül meddig bírom. Mivel felgyorsultak a valós történések, a blogos bejegyzésem is egy mix lesz.

4 komment

Címkék: könyvajánló második világháború első világháború

Műhely, 2016.09.27. ASIAGO PROJEKT

2016.09.27. 17:38 janos900

Kitűztük a hatszemélyes Bolt Action játékunk időpontját, megkértem mindenkit, hogy írja össze a seregeit, figurákra bontva, mivel egy elég szép brit és francia kontingens készült már el festve, ezért olyan játékot akartam szerkeszteni, amiben mindenki hozhatja a saját seregeit, ezzel is ösztönözve a játékosokat a további fejlesztésekre. Nekem van elég német és K.u.K. figurám, meg persze oroszom is egy teljes játékhoz, de a lényeg a paletta színesítése meg a játékosok toborzása, motiválása. A francia szakasz figura szempontjából engem nem érint (Szaka és Petyó a két tulaj), de Ambasa britjeit ki kell egészítenem, hogy játéktechnikailag elég erősek legyenek ahhoz a küldetéshez amit kiválasztottam. A Renegade regiment ajánlatából származó seregből teljesen hiányoznak a puskagránátos figurák, én viszont annak idején pont ezekre a speciális figurákra mentem rá, a GWM British Bombers B013 blisterből hármat vettem, így van hat darab puskagránátos figurám. Valamint van 12 darab gránátot dobó figurám is. Most ezeket mind harcképes állapotba kell hoznom a csatára.

6 komment

Címkék: műhely első világháború Bolt Action

Műhely, 2016.09.24.

2016.09.24. 10:10 janos900

Végre újra dolgozhatom a figuráimon! Három év után megint előttem sorakoznak a 20mm-es plasztik PSC szovjetek, a megkezdett Magyar Királyi Honvédség projekt fém figurái, a közben beszerzett Valiant plasztik brit és német gyalogság. Nem is beszélve a hiányos talpalású 28mm-es németekről és K.u.K. gyalogságról, meg a Salute-on beszerzett szekerekről, meg "farm alkatrészekről", meg... (a fényképezési fényviszonyokon még dolgozom)

2 komment

Címkék: műhely második világháború első világháború amerikaipolgh. ACW

Új amerikai polgárháborús filmek

2016.09.15. 08:40 janos900

Legalábbis nekem mindkét film új volt. A Field of Lost Shoes 2014-es, a Free States of Jones 2016-os. A második kapott már magyar címet is Harc a szabadságért, ritka gyenge választás, a Jones szabad állama vagy Szabad állam: Jones szerintem sokkal jobb lett volna. Mindkét film megtörtént eseményeket dolgoz fel, és meglepő módon Konföderációs eseményeket és szereplőket mutatnak be. Nekem tetszettek, bár egyértelműen a Matthew McConaughey féle Free States a jobb film szerintem. Nagyszabású csatajelent szempontjából viszont a Field of teljesít jobban. Hollywood egyik nagy hibája véleményem szerint, hogy csak ritkán nyúl a polgárháború témájához, és akkor is megpróbálja a jelen nézők számára elfogadható formában tálalni a rabszolgaságot, még ha az a sztori vagy a hitelesség rovására megy is. A trailerek, szokás szerint spoilerek a köbön, megnézésük rontja a filmek élvezeti értékét.

2 komment

Címkék: könyvajánló amerikaipolgh. DVDajanló ACW

D DAY Through German Eyes, könyvajánló

2016.08.20. 09:37 janos900

Egy figyelemreméltó interjú válogatásba botlottam a minap, le is töltöttem, sőt végig is olvastam. Holger Eckhertz a szerző nagyapja a német Signal magazinnak dolgozott a háború alatt, mint újságíró. 1944 májusában cikksorozatot készített elő a goebbelsi terminológia szerinti Atlanti Fal hős védőiről. A korabeli csúcstechnikával (akkumulátoros-mikrofonos magnetofonnal), felszerelkezve interjúkat készített a Heer katonáival. A partraszállás miatt a munkája aktualitását veszítette, nem publikálták az interjúkat. De mindent megőrzött az írásaiból és felvételeiből. 1954-ben tíz évvel az események után, elhatározta megírja a német katonák szemszögéből is a partraszállás történetét. Egymás után kereste fel a túlélőket, köztük voltak olyanok is, akikkel már 44 májusában is készített interjút. 1955-re már elég szép anyag gyűlt össze a könyvhöz, ekkor azonban sajnos meghalt. Kéziratait azóta is őrizte a család, Holger Eckhertz pedig úgy döntött befejezi a nagyapja munkáját a maga módján. Kindle könyv formátumban angolra fordítva mint sorozatot adja ki, az 1939-45 időszak német visszaemlékezéseit.

3 komment

Címkék: könyvajánló második világháború Normandia44

A második lépés kezdőként, Memoir 44 és Flying Leads

2016.08.13. 07:25 janos900

Folytassuk tehát a hadijátékos képzőt. Ha betartottuk a javasolt menetrendet, akkor túl vagyunk vagy 20-30 Memoir 44 csatán a táblás játékunkkal, meg kb 10-15 online csatán is, megnéztünk vagy 25 órányi háborús filmet, és eldöntöttük, hogy nekünk tetszik ez a korszak, szeretünk taktikázni is meg katonázni is. Jó esetben sikerült valakit szintén megfertőznünk a környezetünkben, aki ellen lejátszottuk a csatáinkat. A Memoir 44 remek apa-fia szórakozás, de viszonylag sokan játsszák a párjukkal is. Én magam is sikerrel tanítottam meg több hölgyismerősömet, könnyűek a szabályok, ha elég nyitott az illető, remek szórakozást nyújt ez a játék a lányoknak is. Sokszorosa az esélye annak, hogy a párod belekezd veled Memoirt játszani, mint annak, hogy leülteted egy fás-bokros terepasztalhoz, centivel a kezében, miután megmutattad neki a vonatkozó szabálykönyvet. Szóval hajrá, tanítani kell a haverokon kívül a családtagokat is, minél többen ismerik meg, annál nagyobb az esélye, hogy később összejöjjön egy jó kis négy személyes játék. (képek továbbra is a netről)

4 komment

Címkék: társasjáték második világháború memoir44 Normandia44

Verbunkos, avagy hogyan kezdjem el a hobbit?

2016.08.07. 13:16 janos900

Nagyon nagy fába vágom most bele a fejszémet, mert megpróbálok egy hadijátékos toborzó cikksorozatot indítani, úgy ahogyan szerintem ma a legegyszerűbb elkezdeni a hobbinkat. Indulásnak egy Memoir 44 alapdoboz beszerzésével, majd ennek fejlesztésével, hogy abból ki lehessen kacsintani az asztali hadijátékok felé is. Ötletekkel akarom megtámogatni ezt a játékot, hogy viszonylag kevés anyagi ráfordítással lehessen játékosokat toborozni a történelmi stratégiai játékokhoz. (képek a netről)

4 komment

Címkék: második világháború memoir44 Normandia44

The Great War és Memoir 44 tapasztalatok

2016.07.31. 13:32 janos900

Ismét van egy kis fellendülés nálam hobbi téren, elkészült a lakás és mivel a nagyszoba kong az ürességtől, úgy döntöttem itt a szuper alkalom, hogy kipróbáljuk a The Great War társast, négy személyre, tankokkal. Az elmúlt három év Memoir 44 játékainak végre kezd meglenni az eredménye, hét potenciális játékosom is volt már a kipróbáláshoz, ha ketten már ráérnek egy adott időben, akkor német védőként játszom én kettő helyett is, vagyis lehet tesztelni a játékot. Szerencsém volt végül meglett velem együtt a négy fő, és egy borús vasárnap délután, dán barna sörökkel felvértezve lejátszottuk oda-vissza az 1917-es Cambrai csata kezdő ütközetét. A Siegfried-Hindenburg vonal elleni támadás két különálló küldetés (itt és itt), de remekül működött egymás mellett mint négy személyes, un Overlord csata. Végre kipróbálhattam az extrákat amit még a Saluton szereztem be. A játék tapasztalatairól szól ez a cikk.

Szólj hozzá!

Címkék: társasjáték memoir44 TGW

Nyári digitális könyv dömping 2. rész

2016.07.27. 08:07 janos900

Az 1939-45-ös korszak brit visszaemlékezéseiből komoly választékot kínál az Amazon a 99 pence árfekvésben. Nem is csoda, hiszen szinte a teljes brit társadalmat közvetlenül érintette a háború, a katonáik részt vettek a harcokban világszerte. Ezért aztán rengeteg hihetetlenül színes brit sztorit produkált az élet, arra kísérletet sem teszek, hogy a tengeri és légi hadviseléshez kötődő memoárokat is elolvassam, vagy akár csak gyűjtsem. Ezeken kívül is szerepel vagy száz könyv a kínálatban, a SAS veteránok visszaemlékezéseitől a páncélos gárdista naplójáig mindenféle katona tollából.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló második világháború Korea

Nyári digitális könyv dömping 1. rész

2016.07.24. 18:29 janos900

A szokásos júliusi uborkaszezon ismét meghozta az Amazon.co.uk leárazásokat, elektronikus angol nyelvű kindle könyvek özönét lehet begyűjteni a hadtörténelem számomra érdekes korszakaiból, főleg ha figyelemmel kíséri valaki a Pen and Sword kiadó kiadványait. Igyekeztem most a szokványos Nagy háborús vonaltól elszakadni, mert ezekből évekre el vagyok már látva olvasnivalóval. Így most csupa olyan könyv került a kosaramba, ami nem az 1914-18-as korszakkal foglalkozik. Van itt három könyv a Francia-Porosz háborúról, egy az 1809-es ausztriai hadjáratról, amerikai gyalogsági memoár 1944-45-ből, brit napló a koreai háborúból, hogy csak párat említsek, egyik sem került többe mint 1,2 GBP, hol kapok én szakirodalmat ennél olcsóbban ezekről a témákról?

3 komment

Címkék: könyvajánló második világháború

Naplóm 1914-1918, könyvismertető

2016.06.25. 09:35 janos900

Elolvastam az első születésnapi ajándékomat, Nemes-Tóthi Nemestóthy-Szabó Béla a császári és királyi 12. huszárezred tisztjének naplóját. Annak idején nagyon tetszett Vitéz Kozma Miklós visszaemlékezése, ezért most is nagy örömmel vettem kézbe egy újabb huszártiszt naplóját, aki szerencsésen túlélte az Első Világháborút. A Zrinyi kiadó gondozásában megjelent kötet, nagyon szép, kemény fedeles, rengeteg archív anyaggal. Nagyon jó kontrasztot adott a szövegnek, hogy a szerző húsz évvel később megjelent hivatalos cikkei is belekerültek a naplóba. Akkor már mint magas rangú tábornok írt a publikumnak, de a napló felhasználásával. A szövegek összehasonlítása iskolapéldája annak, hogy mennyit jelent a különbség a memoár utólag írt szövege meg a napló közvetlen az események után készült stílusa között. Sok eredeti dokumentum is belekerült a kötetbe, a hivatalos parancsok és jelentések az én szerény német tudásommal nem jelentettek túl nagy bónuszt, de biztos akad aki örömmel böngészi őket.

1 komment

Címkék: könyvajánló első világháború

The Advance from Mons 1914, könyvismertető

2016.06.12. 15:46 janos900

Nagyjából három éve raktam fel a virtuális könyvespolcomra, ezt a könyvet. A 2014 januári könyvlistámon már legalábbis rajta volt. Idén februárban amikor eldőlt, hogy megyek Londonba, megnéztem hátha találok belőle egy megfizethető példányt. A digitális változata ugyanis csaknem tizenhat fontba került, ennyit pedig nem adok egy e-könyvért. Rákerestem és először nem is nagyon hittem a szememnek, amikor megláttam az 1 pence árat. Rögtön meg is rendeltem a kötetet az egyik barátom londoni címére, ha csak egy köteg széteső lapot kapok akkor is el tudom majd olvasni gondoltam. Malacom volt, ahogyan mondani szokták. Egy 1930-as kiadású példányt kaparintottam meg, tűrhető állapotban, egy leselejtezett könyvtári könyvet a Petre Library-ból Downside-ból. A beleragasztott nyilvántartási jegyzék alapján 1975.10.27-én kölcsönözték ki a könyvet utoljára, még nem is éltem akkor.

Szólj hozzá!

Címkék: könyvajánló első világháború 1914 korai csaták

Salute 2016 és egyéb hadijátékos kalandok

2016.05.01. 11:35 janos900

Idén is sikerült eljutnom a hobbi legnagyobb szabású rendezvényére, jelentem gőzerővel dübörgünk. 5000 db jegy kelt el elővételben, szerény becslések szerint is félmillió font körüli forgalmat bonyolítanak le a kereskedők ezen a napon, de van aki szerint megvan az egy kerek millió is. Zajlik a plasztik forradalom, kickstarter-ek és új debütálások, lehengerlő a kínálat. Rengeteg a sci-fi és a fantasy, de történelmi játékok is voltak jócskán.

5 komment

Címkék: riport south london warlords

Ólomkatona és hadijáték bemutató Székesfehérvár 2016

2016.03.26. 15:52 janos900

Több havi egyeztetés után idén is folytattuk az Alba Regia Hadijáték klub által 2010-ben Székesfehérváron elindított rendezvénysorozatot. Idén a Hetedhét Játékmúzeum adott otthont a rendezvényünknek, a Heimer Ház patinás emeletén öt asztalon népszerűsítettük a hobbinkat. A tavalyi szervezéshez hasonlóan idén is csak rendezvény előtt láttam először a helyszínt, így a fehérvári barátaim voltak azok akik a fizikai előkészítést és egyeztetést végezték. A rendezvény hangulata más volt mint tavaly, akkor a könyvtár és a festmények szerintem inkább a történelmi aspektusát emelték ki a hobbinak, most a játékmúzeum a gyerekek felé vitte el a hangsúlyt meg a hobbi játék részét tolta az előtérbe. Most hogy aludtam rá párat, vannak is rá ötleteim legközelebb miként tudnánk fejleszteni a programot.

5 komment

Címkék: riport

Második Kickstarter-em, Tank expansion dobozbontás

2016.03.12. 10:30 janos900

A PSC második projektje, rázósabb lett, mint az első. A decemberi szállítás helyett végül március elején érkezett meg a várva várt dobozom. Mondjuk nem ért meglepetésként a csúszás, ahogyan azt már előre sejtettem, nagyon nem tudták tartani a határidőt. A csomagolás sajnos most sem sikerült megfelelően. Ezúttal a dobozban kialakított plasztik tartók bizonyultak túl nagynak a kis 1:100-as tankok ide-oda hányódtak a szállítás közben, nekem összesen négy darabról törtek le ágyúk, és géppuskák. A PSC példás módon az email-es bejelentésemre 12 órán belül válaszolt, és még aznap feladták újra a négy sérült tankot. Most aztán tényleg egy századra való tankom lett, 5db brit Whippet, 4db "női" brit MarkIV, 4db "férfi" brit Mark IV, 2db "férfi" németre festett MarkIV valamint 2db német A7V. Volt olyan letört darab, amit megtaláltam a dobozba, de volt olyan is amit sajnos nem, megpróbálom megragasztani, amit lehet, illetve a töröttek lesznek a kísérleti nyulaim a festéshez.

1 komment

Címkék: társasjáték első világháború TGW

Felkészülés az Ólomkatona és hadijáték bemutatóra, Flying Leads 1.

2016.03.04. 17:36 janos900

2016. március 19.-én újra Ólomkatona és hadijáték bemutatót tartunk Székesfehérváron, ennek részeként három un. skirmish asztalunk lesz, ezeken mind a Ganesha Games cég egyszerű skirmish szabályait fogjuk használni az első asztalon Amerikai Polgárháborús téma lesz, a másodikon a Magyar Királyi Honvédség és a Szovjet Vörös hadsereg csap össze, a harmadikon pedig első világháborús előcsatározás lesz az orosz sztyeppéken. Az utóbbi két csatára a Flying Leads rendszert használjuk majd, ennek nagy előnye, hogy hurkapálcákkal mérjük a távokat és három darab hat oldalú dobókockával dobjuk az összes próbát, lövést és eseményt. Ebben a cikkben igyekszem egy olyan ismertetőt adni, hogy ezzel már el lehessen kezdeni játszani a rendezvényen, ne a nulláról kelljen kezdeni. Ha kevés játékosunk lesz, akkor 10-12 figurás rajok lesznek a seregek, ha több akkor minden játékos kap egy-egy 4 figurás rajt és négyen fognak tudni játszani egy időben.

2 komment

Címkék: FlyingL

Rendhagyó társasjáték ismertető

2016.02.17. 21:45 janos900

Ez egy ajándék poszt a születésnapos blognak Molnár Attila barátomtól, akivel időről-időre sikerül egy-egy parti Memoir 44 vagy The Great War játékot játszani. Természetesen ajándék poszt az olvasóknak is, mert egy egészen különleges nézőpontból íródott ismertető, fogadjátok szeretettel:

3 komment

Címkék: társasjáték TGW

5 éves a Hadijátékos blog!!!!

2016.02.12. 18:50 janos900

Bizony, bizony 5 év, majdnem 350 poszt, ez egy jelentős mérföldkő akárhogyan is nézzük. Miért kezdtem el a blog írását? Úgy éreztem olyan dolgokat tanultam és tapasztaltam Londonban, amik itthon csak nyomokban voltak fellelhetőek a wargame hobbi területén. Egyrészt szinte alig volt történelmi játék, vagy ami volt azt alig publikálták (egyetlen kivétel a wargame.hu volt), blogok sem voltak a témában, másrészt a sci-fi és fantasy játékosok nagy része teljesen a mainstream pénznyelő játékok hatása alatt voltak. Ami meg különösen frusztrált, hogy fantasy meg sci-fi játékosok akik elvileg a fantázia szabad szárnyalásának bajnokai, kánonok meg előírások szerint gúzsba kötve játszottak. Hol volt akkor még a Kings of War, rendszer amiben történelmit lehet vegyíteni a fantasy-vel? Vagy a Dust, vagy a Wierd WW2 rendszerek? Szóval úgy döntöttem én leszek a fáklyahordozó, ha valaki elolvassa a kommenteket az Inkvizítorra írt első cikkeim után, pontosan érteni fogja mire is gondolok.

14 komment

Címkék: riport

Wargame tervek 2016-ra

2016.01.24. 16:39 janos900

Az már most látszik, hogy a munkahely meg a lakásprojekt mellett, a hobbira nem sok időm lesz a nyár végéig, tehát festés biztos nem lesz, játék is alig. A rendezvényekre tudok egyedül fókuszálni, azok csak egy-egy napot visznek el. Remélem azért decemberig a Games Day-re összehozom a Somme játékot, egy négyszemélyes TGW asztalt, két alapjátékkal. Márciusra komoly terveink vannak a székesfehérvári bemutatóra, gyakorlatilag megismételnénk a tavalyi jól sikerült napot. Áprilisban ismét ott leszek a Salute szervezői között, meghívtak, megvettem a repülőjegyet és lefoglaltam a szabadságot is. Ezeken kívül feltett szándékom a győri társasjátékosokkal közösen egy történelmi wargame játéknap szervezése Győrben is.

2 komment

Címkék: műhely

Roham a dombra fel, hadijáték küldetés Somme 1916

2016.01.11. 18:01 janos900

Ideje, hogy a sok háttér-információ böngészése után valami wargame is kerekedjen a dologból. Mivel a TGW 15mm-es beszerzései miatt ebben a méretarányban is halmozódnak a készleteim, ezért előbb vagy utóbb lesz két 15mm seregem (brit és német), sőt ha igazak a hírek még az idén érkeznek a franciák is. Szerencsére a tankok eleve festve jönnek, így "csak" 200-300 gyalogost kell majd valahogy kifestenem. Addig is amíg ez megtörténik szépen kidolgozom a hátterét a dolognak. A Warhammer Historical The Great War és Over the Top rendszere mindent megad, hogy szépen keretbe lehessen foglalni a játékokat. Magukat a csatákat Bolt Action szerint játszva, minden mást a TGW és OTT könyvek alapján (sereglista, pontok). Valószínűleg a terepet a Memoir hexeiből és térképeiből fogom megoldani, egy hex 3 hüvelyk, vagy 6 hüvelyk méretarányra lebontva, ezt még megálmodom a 3 hüvelykes megoldáshoz kell még egy Memoir 44 Breaktrough térkép, mert egy nem elég nagy hozzá. Idén a Somme, jövőre Cambrai lenne a cél. (Képek a netről)

2 komment

Címkék: első világháború overthetop Bolt Action Somme16

Somme Success, könyvajánló

2016.01.09. 07:06 janos900

Gondolkoztam, hogy melyik könyvvel kezdjem a hatból, aztán úgy döntöttem kezdjük a téma tetejével. Van a Nagy Háborúnak egy igazán látványos és színes része ez pedig nem más, mint a légi hadviselés kibontakozása, nagyjából 1916-ra már kirajzolódtak a feladatok, a szervezeti egységek és megkezdődött a brutális küzdelem. Mivel a németeket lekötötte 1916 elején Verdun és a felette vívott légi háború a franciákkal, a brit RFC teljes erejével a tervezett offenzívára tudott koncentrálni. Nagy szükség is volt rájuk hiszen az újonc katonákat a több naposra tervezett gigantikus tüzérségi előkészítés volt hivatott a német állásokba juttatni. Hiszen az a napnál világosabb volt mindenki számára, hogy egy ekkora támadást senki sem fog túlélni a német oldalon. Profi és hatékony tüzérségi előkészítést pedig csak pontos térképek és légi-felderítés alapján lehet végrehajtani, arról nem is beszélve, hogy a tüzérség hatókörén kívül a hátországi vasúti csomópontokat és hidakat is a légierőnek kell lerombolni, vagy legalábbis zavarni. 

2 komment

Címkék: könyvajánló első világháború Somme16

Somme 1916, amiről nem olvasol a történelemkönyvekben

2016.01.01. 00:24 janos900

Az 1916.07.01.-én megindított támadás első napi brit vesztesége (60000 katona, ebből 20000 halott), a Cimbora zászlóaljak lemészárlása lett az első világháború véres pecsétje. A kép a következő: Sípszó harsant, a fiatal önkéntes oroszlánok átlendültek a peremen (over the top), megindultak lassan, roskadozva a felszerelés súlya alatt, és soronként lekaszálta őket a német géppuskatűz. Mert szamarak vezették őket, akik a francia kastélyokban pezsgőt kortyolgatva anekdotáztak az eton-i, oxford-i és cambridge-i diákéveikről, messze a vonalak mögött. Ez a kép amit az ötvenes évek brit történészei összeraktak, élükön kamaszkorom nagy kedvencével A. J. P. Taylorral: "A Somme-nál alakult ki az a kép, amelyet az első világháború mutatott a jövő nemzedékei szemében: bátor, kétségbeesett katonák, hibát hibára halmozó makacs tábornokok, eredmény pedig semmi. A Somme után a katonák úgy gondolták a háború örökké fog tartani."

8 komment

Címkék: könyvajánló Somme16

Our World War, sorozat ajánló

2015.12.28. 07:39 janos900

Jelenleg a tv sorozatok virágkorát éljük, a sikeres alkotásokból 4-5 éven keresztül forgó sztori gyárak lesznek töménytelen részt készítenek belőlük a stúdiók. A nagy népszerűségnek hála, sok a sorozat és néha sikerül nagyon minőségi dolgokat is produkálni, sőt némelyik még történelmileg is korrekt. Nyugodtan mondhatjuk, hogy részrehajló vagyok, de nálam a brit színészek általában fejhosszal verik az amerikai kollégáikat, és bár jóval kevesebb pénzből gazdálkodnak a brit stúdiók mégis egyre igényesebb alkotásaik vannak. Egy újabb ilyen gyöngyszemet forgatott az angol BBC. A sorozat alkotó brigádja már elkészített egy nagyobb lélegzetvételű dokumentum sorozatot az afganisztáni háborúról, Our War címmel. Ennek produkciós tapasztalatait felhasználva készült a centenáriumra az Our World War három részes mini sorozat, az első rész az 1914-es Mons-i csatát, a második 1916-as Somme-i csatát és végül a harmadik az 1918-as Amiens-i csatát dolgozza fel. A produkció az én értékelésem szerint a Britek Band of Brothers-e, amennyire jelenleg látom, el is indított egy kisebb hullámot, a BBC elkészített azóta egy öt részes első világháborús drámát a The Passing Bells címmel, elkészült egy második világháborús rövidfilm Our Father címmel, illetve a Facebookon már nyomon követhető a Pegasus Bridge történetét feldolgozó brit film gyártása is. A képek alapján mind mozi minőségű nagy odafigyeléssel készült vagy készülő ígéretes produkciók.

4 komment

Címkék: első világháború DVDajanló 1914 korai csaták Somme16