HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Kedvcsináló a Nagy Háborúhoz, avagy az első világháború hadijátékos szemmel 1.rész

2011.02.13. 15:54 janos900

Az első világháború és annak története napjainkban sajnos háttérbe van szorítva, ennek legfőbb oka a második világháború és annak eseményei, amelyek szinte teljesen felülírták a háborúról alkotott fogalmakat a köztudatban.

Hadtörténeti, haditechnikai és taktikai szempontból az első világháború egy hadviselési forradalom, amely szörnyű áldozatokat követelve, átformálta a teljes hadviselést. A háború elején jószerével Napóleon korabeli elvek alapján szervezett hadseregek csaptak össze, a háború végére pedig megszületett a modern gépesített hadviselés alapja. A konfliktus eleje és vége jól modellezhető izgalmas játékra ad lehetőséget, ugyanakkor a köztes évek fő frontjai, különösen a nyugati front a hadviselés útkeresése miatt, véleményem szerint kevésbé alkalmas élvezetes, stratégiai és wargame szimulációra.

            A teljes háború nagyon nagy falat egyben, érdemes inkább a háborún belül adott frontra és adott időszakra koncentrálni, annál is inkább, mert nagyjából 1916-tól majd minden hadsereg egyenruha reformot hajtott végre, ami a mi esetünkben a korhűséget nagyban megnehezíti. Az én személyes véleményem az, hogy érdemes a háború második szakaszából gyűjteni a figurákat, a modern fegyverzettel, és a korai csatákhoz elhagyni a nem korhű fegyvereket. Illetve megegyezni, hogy minden az első világháborúban használatos fegyver és egyenruha jó minden játékhoz, amit a korszakban játszunk. Némileg rugalmasabb hozzáállással rengeteg munkaidőt és pénzt takaríthatunk meg. A háború elején a harcászat legkisebb egysége inkább a század volt, 1916-tól azonban a szakaszokon alapuló hadviselés vált általánossá. Az első világháborúban, sokkal inkább, mint a másodikban, az egyes frontokon keveredtek az egyes országok haderői, ez játékos szemmel nagyszerű dolog, mert a seregek jól kombinálhatóak. Ha valaki hozzám hasonlóan nem akar zászlóaljnál nagyobb léptékben játszani, bármilyen sereget is kezd építeni, szinte mindig talál kapcsolódási pontot a másik játékossal.

A magyar katonák a Monarchia csapataiban harcoltak, többek között a nyugati fronton is 1918-ban, az amerikaiakkal és a franciákkal szemben. Monarchiás alakulatok támogatták a törököket a Boszporusznál, meg a sikertelen támadás során a Szuezi csatorna ellen. Az olasz fronton német és monarchiás csapatok harcoltak brit és francia hadosztályok ellen is, nem csak az olaszokkal. A fő front azonban az orosz front maradt, itt a orosz és később a román csapatok ellen német és török alakulatokkal vállvetve harcoltak a honvédek.

 A Belga hadsereg, a háború elején szívós utóvédharcokat, vívott a németekkel, az ország fejlett infrastruktúrájának köszönhetően nagy számban alkalmazták a páncélautókat, a kezdeti harcokat követően az állóháború idején, cári kérésre küldtek egy páncélautós alakulatot a keleti frontra, akiket bevetettek a romániai harcok idején is, többek közt a Monarchia csapatai ellen is. A belgáktól zsákmányolt páncélautókat a németek is felhasználták a keleti fronton, főleg Románia ellen. Így pl. egy Minerva páncélautót használhatok a háború elején a belgákkal és 1916-17-es harcokhoz németként.

Az oroszok küldtek alakulatokat a nyugati frontra, majd ezeket átszállították Szalonikibe a görög frontra, többször megverték a Törököket és betörtek Perzsiába, a kozákok eljutottak a Mezopotámiai frontra segítették a brit csapatokat a mai Irak és Irán területén. Portugália harcolt Afrikában és a nyugati fronton is, a katonák brit egyenruhát viseltek, de a francia egyenruhához hasonlóan kék színben. Ebből is látható a variációk rendkívül sok izgalmas játékra adnak lehetőséget, és gyakorlatilag bármilyen két sereghez találhatunk frontot, ha azok ellenséges szövetségből valók. A legjobb és legszínesebb hadszíntér a Balkán, a szerbek, bolgárok és görögök mellett, harcoltak itt olaszok, franciák, oroszok, britek az egyik oldalon, és az összes hadsereg a központi hatalmaktól (német, OMM, bolgár, török).


Folyt. Köv.


 

7 komment

Címkék: első világháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr982658244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viharmadár, Vihar 2011.03.12. 08:33:22

Nem is hallottam még első világháborús rendszerről? Ez igazi unikum számomra.Milyen figurák láthatók a képeken? 28 mm vagy 25mm?
Honnan lehet beszerezni olcsón?

Viharmadár, Vihar 2011.03.12. 08:48:30

Közben megtaláltam a Renegade miniatures-t. Járműveket hol érdemes nézni?
Illetve érdemes (lehet-e) keverni az egységeket? Szeretnék egy OMM sereget és gondoltam használnám a Austro/German Early War figurákat és a German Late War modelleket. Így egy szemnek is tetszetős sereget lehetne építeni...

janos900 2011.03.12. 22:46:13

Szia!

Vannak bizony. Nekem jelenleg a kovetkezo szabalykonyveim vannak:

Mud and Blood, skirmish
Great War, ez Warhammer 40K atirata WW1-re
Great War Spearhead suplement nagy lepteku, 1 talp egy szazad
Contentemtible Little Armies, kb A H.G.Wells fele Kicsiny haboruk, csak WW1-re
Bloody Picnic zaszloalj szintu

OMM sereg, en jelenleg epitek egyet, az oroszaim melle. :) A gyartok a kovetkezok:
28mm puskas gyalogsag olcson a Renegade-tol.
28mm Stormtrooperek a Scarab Miniatures-tol, nem kell Late War German, ezek kicsit dragabbak, de nagyon szepek es konnyu oket festeni
25mm, kicsit kisebb, de sztem meg jo figurai vannak az Old Glory-nak is, en az orosz seregemben is kevertem oket, ha egyforma szinu egyenruhajuk van, meregetni kell oket, hogy lasd a kulonbseget.
28mm de nagyon draga, mert USA ceg, a Brigade Games
Jarmuvek vannak, ezeknel a gyartoknal, meg Romfell OMM pancelauto is 28mm-ben, en teherautokat az ebay-rol szoktam Matchbox modells of Yestyears, ezeket kb 1:48-nak mondjak, de mindenki ezeket hasznalja 28mm WW1-re. Atfestem oket es mar meg is van a WW1 auto.

Az orosz seregemrol van cikk a wargame.hu-n

janos900 2011.03.12. 22:49:39

Az orosz polgarhaborus cikkehez raktam kepet, az elson a sajat oroszaim vannak, egy Matchbox autoval Renault 1910, Old Glory oroszok es Renegade nemet agyu.

Viharmadár, Vihar 2011.03.14. 10:10:13

Köszi a rengeteg infót! Közben találtam 1/72-es méretben is figurákat és azokból fogom megoldani a sereget (angol vagy német).
Matchbox nagyon nagy ötlet,már licitáltam is 10 db Ford-ra.
Hogyan érdemes base-elni a modelleket/figurákat?

janos900 2011.03.14. 10:21:54

@Viharmadár, Vihar:

Szia!

Az Inkvizitoron keresd Ghulk-ot a Trakot! :) Ok most kezdtek jatszani a Mud and Blood alapjan, szinten 1:72-ben. Ajanlom a Tumbling Dice ceget 20mm fem figuraik vannak, Ghulk-nak mar van beloluk, meg is tudod nezni.
A Matchbox-oknal azert nezd meg a meretaranyt, mert konnyen beszerezhetsz par tul nagy vagy tul kicsi jarmuvet.
Mi itt a 20mm-es 1/72-es figurakat fele reszben kettesevel talpaljuk, fele reszben egyesevel. A ket figuras talpnak a 2 pence angolo ermet hasznaljuk ez 2.5cm atmeroju, az egyedulallo figurakhoz az 1 pence ermet ez meg pont a fele 1.5 cm atmeroju. Attol fugg melyik szabalyt akarod jatszani, de sztem a 2 figura egy 2.5cm-es kortalpon jo szinte mindenhez.

Ajanlom az uj cikket itt a blogon, amiben a Nyugati Front 1917-18 van kivesezve. :)

Viharmadár, Vihar 2011.03.14. 16:53:47

@janos900: Felvettem velük a kapcsolatot,köszi!
Gondolod, hogy nem olvastam már el mindent a blog-odon legalább háromszor...!? :D