HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

A Battleaxe hadművelet, Rapid Fire kampány 4.rész

2011.04.03. 13:08 janos900

Az ötödik kör végén tehát a brit támadás már teljes egészében kibontakozott. Nagyjából harminc tank, tíz ágyú és százhatvan gyalogosfigura sorakozott fel az erőinkkel szemben. A játék tereptárgyait és a figurákat egy nagy festett lepedőre helyeztük fel, ezt most óvatosan négyen előrehúztuk mintegy 12”-et (25cm) és felraktuk Fort Capuzzo hiányzó darabjait, így már látszott mind a kilenc blokk.

Az olasz rádiókommunikáció végre sikerrel járt, így Bardiából elindult az erősítés Fort Capuzzoba, ez két darab 75mm ágyút jelentett a hozzájuk tartozó tüzérségi megfigyelővel a hetedik körben. Mivel az alakulathoz tartozó két 100mm-es ágyú legénysége megsemmisült az előző öt körben, de a tüzérségi megfigyelő nem, így körönként kétszer és két pontról is irányíthattam a tüzüket. Egy gépesített gyalogos zászlóalj is tartozott az erősítéshez, így az eddig üresen álló erődrészeket is megtölthettem gyalogsággal. Az olasz pozíciók jelentősen javulni látszottak, erre nagy szükségünk is volt, mert a hágót védő német gyalogság kevesebb, mint a felére olvadt. A megmaradt támogató fegyverzetet a német játékos elkezdte kivonni és áttelepíteni az erődbe. A hágó elvesztése csak idő kérdése volt.

Central Indian Horse (Közép Indiai Lovasok) elnevezésű brit-indiai alakulat, elkezdte felszámolni a szögesdrót akadályokat, de itt csúnya meglepetésben volt részük. A szögesdrótot a D.A.K. utászai védték, lángszórókkal! Az első tartalékolt lövést a saját körükben kapták, a másodikat a németek körében, a sűrűn egymás mellett nyílt terepen álló figurákból a lángszóró összesen tizenegy figurát szedett le. Ez 25%-os veszteséget jelent, húsz figura után morálpróba! A német sikereket látva az összes elérhető olasz tűzerőt ide koncentráltam, további négy figurát sikerült leszedni az asztalról a nagy távolságból tüzelő kézifegyverekkel és az aknavetővel. Ezzel egy időben a parti út mellett is aknára futott és megsemmisült egy brit teherautó a rászerelt páncéltörő ágyúval együtt. A 45mm-mozsaram közvetlen irányzással telibe találta a másik hasonló teherautót, ami az alakulat 40mm-es Bofors ágyúját hordozta. A Central Indian Horse, elrontotta a morálpróbáját és meghátrált egy teljes környi mozgást visszafelé!

A hetedik körben a 206-os ponton megsemmisült az összes német védő, a Halfayát védő német egység elrontotta a morálpróbát (7 figura maradt a 41-ből) és megfutott. A parti úton érkező három Matilda elérte a hágót, és a másik úton érkezők is Fort Capuzzo falai alá értek. A Central Indian Horse megdobta a morálpróbát így újra támadtak. A csatatér másik oldalán a britek gyakorlatilag leborotválták a 208-as pont védőit a dombtetőről, és miután áttörték a szögesdrót műszaki zárat, elözönlötték a síkságot. Nagy sebességgel törtek előre, hogy a gyalogságukat még a beérkező D.A.K. erősítés előtt beásott pozíciókba tudják rakni a gerincen. Az un. Portee teherautóikat a platóra szerelt két fontos páncéltörő ágyúkkal, vonalba állították a síkságon. Nem követték a példámat, és hagyták az ágyúkat a járműveken, pedig lett volna elég idejük beásni a lövegeket. A beásott ágyuk sokkal szívósabb ellenállást tudtak volna kifejteni, és nehezebb őket észrevenni.

Folyt. Köv.

2 komment

Címkék: afrika második világháború rapid fire

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr732795885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2011.05.20. 12:56:18

Szia János!

nagyon késik a folytatás....

TG

janos900 2011.05.20. 18:31:11

Szia TG!

Fog is meg sajnos, aprilisban a SALUTE vitte el minden idomet, majus elejen vegre meglatogattam a csaladom otthon (1het), most interjura keszulok, hogy reszt vehessek egy tovabbkepzesen. A cikkbol van vagy fel oldal, de min. egy oldalra ki kellene egesziteni, meg kivalogatni a megfelelo kepeket. Nem igerek semmit, igyekszem.

Janos