HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Címkék

#feherhegy400 (1) 1.pun háború (3) 1848 49 (22) 1859 (1) 1862 (2) 1914 korai csaták (22) 1918 (2) 20mm (40) 28mm (11) ACW (19) afrika (10) alternativ (1) Alternativ Toys W. (3) amerikaipolgh. (35) amfügháb (1) angol polgárháború (4) Anjou (3) árpádházi (1) AWI (2) BAcsatajelentés (32) Bagration1944 (2) BEFNapló (6) Belgium (2) Black Powder (4) blk mozaik (10) Bolt Action (106) brandford (4) Bullrun1 (1) Burma4245 (11) C&C (1) Cambrai 1917 (6) ChosenMen (1) ColdWarGoneHot (9) colours (3) CommandsC (9) Crusaders (2) Csubissimus (2) DarkAge (3) DVDajanló (11) első világháború (174) FlyingL (4) Frankok (1) Heroes of the great war (2) Historikum (20) Honvédség (20) HueCity68 (4) Hungary1944-45 (4) images of war (2) JackLark (1) japán-orosz 1904 (2) Jentz (17) JohnnyReb2 (2) Juego (1) Kaiserschlat (5) keleti front (1) kezdőknek (2) könyvajánló (169) Korea (1) KuKNapló (9) második világháború (177) memoir44 (14) Moson (1) mud and blood (5) műhely (50) Napoleoni háborúk (14) NeuveChapelle1915 (2) Noendinsight (4) Normandia44 (9) ókor (14) olasznapló (1) orosz polgárháború (14) overthetop (2) Pacific (4) PeKo (2) PikeandShoot (1) Podcast (1) PoilouNapló (3) Projekt (15) rapid fire (19) Referencia (1) referencia (1) riport (60) SAGA (4) sds (4) SharpeP2 (1) Simon Scarrow (3) Singapore (2) Somme16 (10) south london warlords (18) SwordandSpear (1) SzalonikiFront (2) szamuráj (1) Székesfehérvár (1) Tanks! (1) társasjáték (27) Tengeri csata (4) terepépítés (6) TGW (13) Trento (3) Verdun (1) Vietnam (26) WAB (1) Waterloo (1) WI (1) XIX.sz (1) XV.sz (1) XVII.sz (2) XVIII.sz (5) youtube (1) Zirran (1) Zsigmond (1) Címkefelhő

Friss topikok

SALUTE az Egyesült Királyság legnagyobb, független, egynapos wargame show-ja 1. rész

2011.04.03. 11:41 janos900

A ködös Albion vezető klubja után, most jöjjön a klub méltán világhírű wargame expójának a bemutatása. A cikkhez csatoltam egy video-t a végére, és megpróbáltam minél több és minél színesebb fotót belerakni, hogy képet alkothassatok a rendezvényről.

Elöljáróban leírnék néhány mondatot a saját rendezvényszervezői tapasztalatomról, hogy megalapozzam, a cikkben leirt véleményemet. Mielőtt 2008-ban elmentem életem első SALUTE show-jára, már volt szervezői tapasztalatom a Mosonmagyaróváron tartott nemzetközi makett kiállításról (2005-2007), jártam makettező rendezvényeken Ausztriában és Franciaországban kiállítóként, a munkám kapcsán pedig részt vettem magyar megyei és országos szakmai vásárokon. Az SLW klubtagságom révén voltam kiállító öt különböző brit wargame rendezvényen, az elmúlt három évben.

A SALUTE minden általam a témában látott rendezvénynél, minimum kétszer-háromszor nagyobb, az idei show alapterülete 12000m². A rendezvények otthont adó monumentális ExCel csarnoknak ez csak töredéke, az intézmény része három DLR (magasvasút) megálló és öt hotel, 2010-ben az épületet megnövelték a duplájára. Ez egy EXPO város, a 2009-es rendezvényünkkel egy időben az akkori alapterület 30%-án African Christian Gospel Festival (afrikai keresztény énekes imafesztivál) zajlott, akkor 24 órán át tízezer torokból dicsérték az Urat, a derék hívők. A mi ötezer látogatónk messze nem egy nagy tömeg ebben az épületben, de kétségkívül toronymagas listavezető látogatószám a wargame rendezvények között.

 

A SALUTE az SLW klub nyitott napjának indult 1972-ben, az egyre növekvő látogatószám többszöri helyszínváltásra kényszerítette a klubbot, így végül 2006. áprilisban, már csak az ExCel volt elég tágas a száznál is több kereskedő, valamint a négyezer fő feletti látogató kulturált befogadására. A rendezvény helyigénye és látogatószáma, továbbra is örvendetes módon évről évre gyarapszik, de a jelenlegi helyen ez már belátható időn belül nem okozhat gondot. A show alapvető célja az SLW klubtagságának növelése, vagyis toborzás lenne, ezen azonban már réges-régen túlnőtt. Jelenleg a wargame hobbi zászlóshajója az Egyesült Királyságban, és anyagi bázisa az SLW klubnak.

A klub húsz fő körüli vezetősége, szeptembertől áprilisig dolgozik a rendezvény megszervezésén, a tagság többi része a show fizikai előkészítésén, lebonyolításán és lezárásán dolgozik két napot. Ez a két nap hat turnusra van osztva, az idei évtől kezdődően, a két turnus ledolgozásáért ingyenes klubtagság jár egy évre, minden extra turnus egy tombola jegyet ér. A tombolát a nyári tisztújító napunkon húzzák ki, tíz darab egyenként ötven font értékű készpénzes borítékot lehet rajta nyerni, láttam már olyat, hogy valakinek a nevét háromszor is kihúzták, mert hat turnust dolgozott végig.

A SALUTE-nak minden évben van egy fő témája, ez felváltva az egyik évben történelmi téma, a másikban sci-fi vagy fantasy. Az idei évben az Észak Amerikai Polgárháború a téma, a kitörésének 150. évfordulójához kapcsolódva. A polgárháborút feldolgozzuk egy 28mm-es SLW klubjáték keretében, ezen kívül hagyományőrzőket hívtunk meg a témához igazodva, az évforduló miatt a többi klub bemutatójátékai közt is sok polgárháborús asztal lesz, valamint az első 4000 látogató kap az idén egy Alan Perry által egyedileg formázott polgárháborús lovas generálist ábrázoló 28mm-es fémfigurát. Az ajándék figura a jövő évi festő versenyen külön kategória lesz ugyanúgy, mint az idén a tavalyi figura. A Perry cég a SALUTE-on mutatja be és kezdi el árusítani az új 28mm-es műanyag, polgárháborús Zuávjait és a Napóleoni korszak Porosz gyalogságát.

A show legnagyobb anyagi bázisát a kereskedők jelentik, ők helypénzt fizetnek a klubnak a kiállításon, a másik nagy bevételi forrás a jegyek eladásából származik, ezeken kívül a klubnak saját ajándéktárgy standja is van, ahol a szokásos marketing termékeket árusítjuk (SLW kockák, bögrék, polók stb.), ezekből is származik bevétel. A SALUTE-n hatalmas börze is van, ennek forgalmából 10% a szervezőket illeti, de mivel erre az SLW-nek már nincs kapacitása, ezt a SELWG klub tagsága szervezi és a bevétel is őket gyarapítja.

A kereskedők és gyártók számára a SALUTE meghatározó évadnyitó esemény, már hetekkel a show előtt lehet kedvezményes előrendeléseket leadni, a rendezvényen debütálnak az új figurák, szabálykönyvek, termékek. A bevételből tudják fedezni két-három másik show helypénzét és a szállítási költségeket is. A történelmi figurákat gyártó cégek nagy többsége családi kisvállalkozás a családfő másodállása, a rendezvényre furgont bérelnek, és az egész család eljön, hogy dolgozzon a standon. A nagyobb cégek megnövelt létszámmal érkeznek, a kereskedő stand mellett bemutatójátékokat is tartanak, ahol a figurákat és a szabályokat ki lehet próbálni. Minden újdonságnak ez a kiállítás a legjobb lehetőség a bemutatkozásra, ha egy figuragyártó új korszakba kezd, és azt jól meghirdeti, esélye van a SALUTE-n annyit eladni a kezdő blisterekből, ami már fedezi az önköltségét. Az új műanyag 28mm-es történelmi figurákat is ilyenkor lehet általában kedvezményesen megvásárolni először. Az átlagos látogató, ha tudja előre, hogy mit akar, kedvezményesen tud bevásárolni, nagyjából 10-15%-ot lehet megtakarítani a postaköltségen felül az előrendeléseken.

A show keretében van figura festőverseny, ennek szakmai színvonalát a mosonmagyaróvári versenyhez tudnám hasonlítani, de méretében sokkal kisebb, nagyjából száz-százötven nevezés van. A már említett előző évi SALUTE figura, mindig kiemelt kategória, ezzel is támogatjuk a hűségesen visszajáró látogatókat. A legjobb helyezést elérő figurákról a júniusi Wargame Illustrated-ben, exluziv cikk jelenik meg. A show-nak külön programújságja van, amit az idén a másik wargame magazin a Miniature Wargames stábjával közösen készítünk el, és az újság különszámaként jelenik meg, ebben szintén 6-8 oldalon leközöljük az előző év nyertes munkáit.

A SALUTE-nak minden téren profi a marketingje, átgondolt, kiforrott, csak tapsolni lehet hozzá. Tudatosan felépített brand, az előző és a következő show mindig jól láthatóan össze van kötve egymással, a festőverseny, az újságokkal való kooperáció mind, mind mesteri. A két újság meghatározott méretű ingyen standot kap, cserébe a SALUTE hirdetések ingyen jelennek meg, mindkét lapban. A 4500 példányban megjelenő show újságban rengeteg hirdetés van a pontos térkép és a cikkek mellett, ebből profitál a show is, meg a kiadó is. Mindkét magazin júniusi számában kiemelt oldalszámon foglalkozik a SALUTE-val, és persze mondanom se kell, hogy mindkét újság áprilisi megjelenése pont a SALUTE-ra esik, így ők az ingyen standon a közvetítői jutalék nélkül közvetlenül tudnak eladni jó pár száz magazint a látogatóknak.

A Londontól 3-4 órányi autózásra működő wargame klubok számára a show az évi nagy megmérettetést jelenti, mert a bemutatójátékokat díjazzuk, így azon túl, hogy több mint ötezren látják a klub produkcióját, még rangos elismerést is hazavihetnek, a munkájuk eredményeként. A verseny ezen a téren hihetetlen kemény, több mint nyolcvan játék lesz az idén, ezeket nem csak wargame klubbok készítik, sokat maguk a gyártók is szponzorálnak, nem is beszélve azokról, amit maguk a cégek készítenek. Vannak olyan országos szervezetek is, akik egy adott történelmi korszak szerelmeseit tömörítik. Az ilyen társaságok, tagjai hagyományőrzők, társasjátékgyűjtők is, és általában véve az adott korszak, kutatói, szakértői. Ilyenek például: The Lance and Longbow society (lándzsa és hosszúíj társaság), a Pike and Shot society (pika és lövés, de inkább pika és muskéta társaság, ha magyarítanom szabad) vagy éppen az Angol Polgárháborús Társaság. Ennek tagjai az évfordulókon, az eredeti csatamezőkön korhű ruhában és fegyverzettel játsszák újra a csatákat élőben, a SALUTE-on pedig 28mm-es méretarányban, reprezentálják ugyanezt, de közben viselik a történelmi egyenruhájukat is. Szinte minden korszaknak vannak ilyen társaságai, némelyik meglehetősen fura, mint pl. a Vietnámi háborús hagyományőrzők, akik korhű páncélozott teherautójuk platóján egy négycsövű légvédelmi nehézgéppuskát hoztak magukkal hangulatnövelőnek, vagy a tizenkilencedik századi európai háborúk rajongói akik, 42mm-es játék ólomkatonákkal (Shiny Toy Soldiers) H. G. Wells szabályaival szőnyegen és könyvekből épített tereptárgyak közt játszanak.

 

www.youtube.com/watch

 Folyt. köv.

1 komment

Címkék: south london warlords

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr752795635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása