HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Történelmi referenciák, és források, az 1917 november-decemberi Cambrai környéki harcokhoz 1. rész

2011.04.03. 18:52 janos900

Elkezdtem háttéranyagokat gyűjteni az első világháborús játékokhoz, több hadszíntér is érdekel főleg a brit hadsereg hadműveletei, ehhez van rengeteg jó háttéranyag, ami részletes és kedvező áron hozzáférhető. Jelenleg a Cambrai-i csata áll az érdeklődésem fókuszában.

A csatával kapcsolatos könyveket igyekszem szisztematikusan gyűjteni és olvasni. Az első természetesen a Galántai József féle Első világháború története című könyv volt, ennek vonatkozó fejezetét elolvasva tudtam elhelyezni időben és térben a csatát. A második az Osprey kiadó Cambrai 1917: The Birth of Armoured Warfare című kiadványa. Ez a füzet a kiadó Campaign (187) sorozatából való, rövid összefoglaló, általános képet kaptam az ütközetről, túlnyomó részben brit szemszögből. Szerencsémre egy wargame show-n egy kereskedőnél akadt a kezembe, aki hat Osprey füzetet kínált huszonöt fontért, a bolti ára tizennégy font. Remek színes térképek, és négy hangulatos színes festmény a csata kulcs momentumairól.

A brit hadsereg korabeli taktikáiról és viszonyairól kaptam egy általános képet egy A5 méretű reprint kiskönyvből. Ez gyakorlatilag nem más, mint egy 1918-as tiszti kézikönyv újrakiadása, a címe: An Officer's Manual of the Western Front 1914-1918. A könyv keményfedeles és még a korabeli reklámokat is tartalmazza, köztük a Pullman shield A.1. reklámját, ami egy acél golyóálló mellény. A tudás valóságos kincsestára, ha valaki az akkori viszonyokra kíváncsi, az egyik klubtársam ajánlotta a figyelmembe, hét fontba került. A tartalmáról könnyű fogalmat alkotni az alábbi fejezetcímek alapján: Lewis golyószóró harctéri használata, a legénységi rumadagok kiosztási rendje, műszaki rajzok a lövészárkok készítésére, zászlójelek, a zászlóalj mesterlövészek használata, harci gázok és aknavetők, még a wallesi alakulatok speciális rohamtőrének műszaki rajza is szerepel a könyvbe.

A másik, szintén a brit hadsereg tisztjeinek készült reprint kiadvány, amire szert tettem a The German Army Handbook of 1918. Ez gyakorlatilag minden, amit egy brit tisztnek tudni volt érdemes 1918-ban a nagy ellenfélről. Egyenruhák leírása, csapatjelzések, a császári hadsereg szervezete egészen raj szintig lebontva. Magyarázatok a váll lapokhoz, minden német ezrednek egyedi váll lapja volt, de ehhez kellet háttértudás, hogy be lehessen azonosítani. Az Imperial War Museum-ban van egy nagy deszka tabló, amire az egyik brit ezred 1914-18-ig felszögezte az összes általa foglyul ejtett németről leszedett váll lapokat, ezredenként egyet, közel ötvenet számoltam. A könyv tartalmaz információkat a németek toborzási rendszeréről, a német vasutakról (korszak legfontosabb, nem harcoló fegyverneméről), a tábori kórházakról, de még a németek állatorvosi rendszeréről és a gulyáságyúkról is. Szintén szerencsém volt ezzel a könyvvel is, hét fontért vettem az eredeti húsz helyett.

A következő két könyv a Pen&Sword kiadó Battleground Europe sorozatából való, ezeket a csatatereket bejárni akaró turistáknak szánták a szerzők, két kötet is foglalkozik a cambrai-i csatamezővel, mindkettő a Hindenburg Line sorozatból való. Ezek a könyvek a csata egy adott mozzanatára koncentrálnak, ennek időbeli történéseit részletezik. Valamint útikalauzt adnak, a látogatónak aki most akarják felkeresi a helyszíneket, részletes térképek, és fotók a helyszínekről akkor és ma, sok mai fényképre berajzolják az akkori fontos pontokat, például a lövészárkok nyomvonalát, vagy az azóta lebontott, de akkor fontos épületeket. A két könyv címe: Bourlon Wood és Cambrai the Right Hook. ezeket az e-bay-ről vettem hat fontot fizettem darabjáért, az eredeti bolti ár tíz font.

Az első világháborúban nagy számban adományozták a legmagasabb brit kitüntetést a Victoria Cross-t, a hőstetteket egy külön könyvsorozat dolgozza fel. Ennek egyik kötete a VCs of the First World War: Cambrai 1917, ebben huszonegy a cambrai-i csatában kitüntetett katona életrajza van, akik mind a csatában kapták meg ezt a kitüntetést. A könyv részletesen idézi mind a hadijelentéseket, mind a kitüntetések indoklását, fotókat a kitüntetettekről, és a későbbi sorsukat is. Ez szintén egy jó vétel volt,az e-bay-röl kilenc font a bolti húsz helyett.

Folyt. köv.

7 komment

Címkék: első világháború Cambrai 1917

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr242796820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ambasa 2011.04.03. 22:42:09

Szia János!

ugyan nem Cambrai, hanem Somme, de kitűnő leírás van magyar nyelven Keegan: A csata arca 4. fejezetében a nyugati-frontról, brit szemszögből, a brit hadsereg keresztmetszetéről, a problémáiról és magáról a harc megvívásáról, a katonák mindennapjairól.

TG

ambasa 2011.04.03. 22:46:09

Szia János!

Ugyan nem Cambrai, hanem Somme, de a magyarul is megjelent Keegan: A csata arca 4. fejezetében kitűnő leírást ad a brit hadsereg szervezéséről, a katonák életéről és magáról a harc megvívásának módjáról is.

TG

janos900 2011.04.04. 00:18:51

Koszi szepen!

Olvastam vagy haromszor. :) A Waterloo-s fejezet a kedvencem. A Cambrai csatat azert valsztottam, mert rengeteg minden tortent rovid ido alatt, attortek, ellentamadtak, volt lovasroham, tanktamadas, gaztamadas szoval minden ami egy jo wargame-hez kell. Van is par kuldetesem rola, szoval jo alapanyag.

Viharmadár, Vihar 2011.04.04. 10:36:40

Szép gyűjtemény!
Amennyiben nem lenne meg (bár ezt kétlem) elektronikusan át tudom küldeni neked a Osprey - MAA 391 - The British Army In World War I (1) The Western Front 1914-16-ot.

janos900 2011.04.04. 10:46:02

Koszi! Megvan. :)
Meg jon a tobbi is, ez meg csak az elso resz. tegnap nagyon aktiv voltam, ket regi cikket tettem fel, meg 2 frisset. A heten meg atrakom ide is a ket Rapid Fire cikket az Inkvizitorrol. De utanna lesz egy kis szunet, mert 16.-an megrendezzuk a SALUTE-t, es nem lesz idom a blogra.

eMM2 2011.04.24. 12:59:41

Hát én nem valószínű hogy ilyent fogok játszani és biztos hogy nem Londonban de lenne 2 kérdésem.
Az egyik, ezeket a tiszteknek szóló könyveket eredetiben a brit tiszt a zsoldjából vásárolta magánszorgalomból, vagy ellátmányban kapta? (Én az előbbire tippelek)
A másik meg jó optimista lehetett az a cég aki az acél golyóálló mellényt hirdette hiszen ha nem tartozott bele a hivatalos egyenruházatba akkor valszínűleg nem is volt szabad viselni.Vagy igen? Vagy sutyiban? Meg egyáltalában ért az valamit?

janos900 2011.05.15. 23:26:25

@eMM2: Szia! Ellnezest a kesei valaszert.
Szoval: A tiszti konyvek alapveto oktatasi anyagok, tehat azt szerintem ingyen kaptak, vagy max. jelkepes osszeget vontak le a zsoldjukbol.
A golyoallo mellenyeket, a nemetek nagy szamban hasznaltak, kozel 500.000 darabot keszitettek belole. Ha nem hatasos, nem keszul belole ennyi. Nehez volt benne futni, viszont vedelemben, a geppuskak szemelyzete, illetve az orszemek jo hasznat vettek, kulonossen, a sisak elejere szerelt extra homloklemeznek, mert az mar megallitotta a mesterloveszek fejloveseit. A kulonbozo loveszarok rajtautesek soran, a lancos buzoganytol a soretes puskaig mindent bevetettek, acelpajzsokat is. Ha egy tiszt a frontvonalba ebbe a mellenybe akart lenni, viselhette. Ha a szabalyzat tiltja nem rakjak bele a reklamot a hivatalos kezikonybe.