HTML

Hadijátékos

Wargame vagy magyarul Hadijáték. Öt évig volt szerencsém Londonban az egyik legrégebbi Wargame Klub tagságát gyarapítani, rengeteget tanultam és tapasztaltam a hobbiról. Úgy gondoltam érdemes lenne egy magyar nyelvű blog keretében népszerűsíteni és bemutatni a hadijátékokat.

Friss topikok

Műhely 2011. június 2. rész

2011.06.10. 00:17 janos900

Az elmúlt hetekben a blogra és játékra nem nagyon volt időm, de az Ebay ördöge többször is elcsábított, nem hiába becézik nálunk a klubtagok „evilbay”-nak (a gonosz öble). Sorozatos licitálásokat folytattam, első világháborús figurákra. Az emberi butaságnak nincs határa. Vannak, akik képesek a bolti árnál is többet fizetni egy-egy figuráért, de én ezeken csak nevetek.

A Great War Miniatures figuráira vadászom a készülő brit seregemhez, de közben figyelem a WW1 német és az RCW orosz figurákat is a Coplestone Castings-tól. A GWM figurákat hat darabos csomagban 7.5£-ért lehet beszerezni a gyártótól, erre még rájön 10% postaköltség, ez 8.5£, tehát 1.42£ a bolti ára darabjának. Ha egy wargame show-n veszem, az utolsó órában már lehet alkudozni a kereskedőkkel, általában 6.5£-et kérnek a hat darabos blister-ért. Előrendelésben a gyártó 10% kedvezményt ad a show-kon, az ebay-en lehet rendelni 7.5£-ért postaköltség nélkül, egy webshop-ból. Ehhez mérten, rendre látok liciteket ahol 7-8£-ért megy el a blister és még van 2£ postaköltség is. Én a figurák darabjáért adok 1£-ot postaköltséggel együtt, ha megnyerem jó, ha nem úgyis jó.

Egy jól sikerült licitálás után gazdagodtam, további blister-ekkel így most van három gránátos brit figuracsomagom. A csomagokban egyenként, négy figura van, aki kézigránátot hajít, és kettő, aki puskagránáttal lő. Sajnos az egyik figura öntése nagyon pocsékul sikerült a vállára vetett puska, a feje és a sisakja közti részen nincs hézag, egybe van öntve az egész. Három egyforma figurám van a három blister-ből, egyet sikerült lecsiszolnom. A másik kettőről viszont, a jelenlegi szerszámaimmal egy horror eltávolítani a hibás anyagfelesleget, a következő klubnapon magammal viszem őket, hátha valaki megszán és kifúrja nekem az amúgy szuper figurákat. A következő képen az a tizenkét ajándék korai német van, akiket az egyik brit blister-rel kaptam, egy egyet fizet, hármat kap akcióban. Vagyis 7£-ért vettem az új bontatlan brit blister-t, volt hozzá egy ugyancsak bontatlan német gyalogos blister, meg hat darab félig meddig kifestve. Igazán jó ajánlat volt.

Vettem még két brit blister-t amiben egyenként három darab Lewis golyószórós van, valamint három lőszerhordó figura. Az előző három csomaggal összevonva, már majdnem megvan a zászlóalj négy százada, van négy darab golyószórós, négy darab puskagránátos, még 24 puskás figura kell. A gránátot dobó figurákból kijön tizenkét figura, a lőszerhordozókból még hat, még kell melléjük egy hatos csomag puskás gyalogos és már meg is vagyok. A fennmaradó puskagránátos és golyószórós figurák, majd egy későbbi zászlóaljba kerülnek.


Sikerült még szert tennem a híradós blister-re, a sebesült szállítós és az un. karakter csomagra. Ezeket a figurákat alapvetően hangulatnövelő mini diorámákra szánják, én azonban ellopom a Back of Beyond szabálykönyvben olvasott ötletet, és speciális karaktereket gyártok belőlük. A Back of Beyond egy regényes elemekkel megfűszerezett Orosz polgárháborús játék, a színhelye Szibéria, ahol különféle nemzetek és frakciók háborúzgatnak egymással. Van itt minden, kínai hadurak, amerikai régészek, német zsoldosok, fehérek, vörösök, de még mongol hercegnő is. A Copplestone Castings cég gyárt hozzá figurákat, nagyon szépek, nekem is van belőlük az orosz seregben. Ezt a karakter alapú stílust akarom én átültetni az RCW európai hadszíntérre, itt is vannak frakciók, meg seregek bőven, Kozákok, Görögök, Franciák, Ukrán Anarchisták, Finn Jagerek vagy éppen Kornyilov féle Sokk Hadosztály. A Rapid Fire-ban az emelt szintű szabályokban, is van szanitéc meg mesterlövész, ezt tovább lehet fejleszteni gond nélkül, hogy az egyelőre, alapvetően gyalogos seregeinket színesebbé tegyük. 

A sebesült blisterben van egy térdelő-guggoló szanitéc meg egy hordágyvivő figura, őket szanitécnek fogom használni, a szivarozó sebesült és az éppen homlokon talált figura is kap feladatot: Járóképes sebesült, ha a zászlóalj elveszít tizenöt figurát, levesszük a Járóképes sebesült figurát, dobunk egy K6-ot, és annyi darab figura kerül vissza a Parancsnok mellé, ahányat dobtunk. A járóképes sebesült, csak egyszer használható. A két maradék elesett figura öt-öt veszteséget szimbolizál, ezeket a zászlóaljparancsnok mellé kell felhelyezni, húsz figura után van morálpróba, tehát négy veszteségjelző figura után.

A híradós blister az egyik kedvencem, a távcsöves figura lesz az aknavetőim tüzérségi megfigyelője, a zászlóval jelző figurával közösen. A szabályok szerint létezik fixen letelepített megfigyelő is, telefonvonallal, de ezek nem változtathatnak helyet a játék során, ilyenkor lecserélem a zászlós figurát a telefonosra. A postagalambos figurához is lesz szabály valószínűleg egyszeri tüzérségi támogatást lehet majd kérni vele. Az utolsó jegyzetelő figurát egy Flames of War talpra ragasztottam a csomagjával együtt, ez gyakorlatilag egy lőszeres ládákra terített térkép, iránytűvel és bögrével a tetején. Nagyon hangulatos, valószínűleg az ezred parancsnokság része lesz. 

A karakter blister ékköve a motoros futár, hozzá majd megnövelt parancsnoki hatótáv jár, a mesterlövész funkciója adott, a futballozó figurához valami egyszer használatos morál bonuszt adok, a két maradék karakter szintén az ezred parancsnokság sorait erősíti majd. Ha még beszerzem az 1917-18-as tiszti és altiszti blistert, valamint a felsőbb parancsnoki csomagot is, lesz vagy húsz féle tiszt figurám, ezekre kell majd kiötölnöm valami jóféle rendszert, mondjuk különböző tulajdonságú parancsnokok, vezérkari tisztek, fegyvernemi összekötők stb.

Közben elkészültem a füvezéssel, vagyis az oroszok talpaira felkerült a kavicsréteg fölé, a műfű. Ezt foltokban raktam fel, minden figurámnak ilyen talpa lesz, a WW2 brit gyalogságomnak, még anno a vasútmodellező boltban szürke szóróanyagot vettem. Ezért ezeknek a figuráknak eltér a talpa, ezt átfestem majd ugyanazzal a barnával, amivel a többi figura talpát, száraz ecsetelem, és végül ezek is kapnak egy kis füvet a tetejére. A képeken látszik, hogy egy csomó figurám majdnem kész, csak a türelmet próbáló hibajavítgatás van hátra. A legfontosabb színeket futószalag szerűen végigfestem az összes figurán, és csak utána a részleteket. Ha a részletek is megvannak, a GW féle barna Wash-t használom, ez megül a mélyedésekben, és árnyékolja a figurákat. Se kedvem, se türelmem a gondos szárazecseteléshez, ezt egyedül a bőrszínnél csinálom meg. Közepes wargame minőség elérése a célom, nem modellező színvonal. Játék katona készítő manufaktúrának hívom én ezt nem festésnek.

 

2 komment

Címkék: műhely első világháború orosz polgárháború

A bejegyzés trackback címe:

https://hadijatekos.blog.hu/api/trackback/id/tr282972118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Valgab 2012.01.28. 10:16:50

Jópofák ezek a figurák, hogy mennyi különböző karakter van. :) Tényleg szinte ránézésre elmesélnek egy-egy történetet...

janos900 2012.01.28. 16:11:53

:) Nem véletlen, hogy anno a rómaiak is minden szobrukat festették. A színek lehelnek beléjük életet, de csak ha a szobrász jól formázta meg őket. Az orosz polgárháború amúgy is bővelkedik karakterekben, Mr Copplestone a fényképekről meg az Osprey füzetekből merítette hozzájuk az ihletet.